Meteoroloji Mühendisi Nedir? Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur?
Meteoroloji mühendisi kimdir, nedir? Ne iş yapar? Meteoroloji mühendisi görevleri nelerdir? Nasıl olunur? Çalışma şartları zor mudur? Çalışma saatleri nasıldır?
Meteoroloji Mühendisi Nedir? Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur?
Meteoroloji hepinizin de bildiği gibi atmosfer olaylarıdır. Meteoroloji mühendisi atmosfer olaylarını inceleyen, bu olayların yeryüzüne etkileri nelerdir diye araştırma yapan meslek grubudur.
Bir mesleği yapmaya karar vermeden veya bir üniversite bölümünde mezun olununca yapılabilecek meslekleri göz önünde bulundurarak üniversite bölümünü tercih etmeden önce üniversite adayı veya meslek adayı bireyler o mesleği araştırmaya ihtiyaç duyarlar.
İşte bu ihtiyaçları karşılaması amacıyla bir mesleğin ne iş yaptığı, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi temel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Yazımızda meteoroloji mühendisi üzerine bu tip bilgilere ulaşabileceksiniz.
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ NEDİR?
Meteoroloji mühendisi atmosferde var olan sistemleri ve atmosferde gerçekleşen olayları izleyen, araştıran bunları raporlayan ve elde edilen bulguların günlük hayatta kullanılmasını sağlayan mühendistir. Meteoroloji mühendisinin ne olduğunu daha kapsamlı anlamak için görevlerine ve ne iş yaptıklarına bakmak yerinde olacaktır.
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ
Meteoroloji mühendisleri sanılandan farklı olarak sadece hava durumu tahmininde bulunmazlar, var olan teknolojiyi ve bilimsel yöntemleri kullanarak atmosferdeki her türlü olayı incelerler, raporlarlar. Dünya ile ortak hareket eden meteoroloji mühendisleri doğal afetlerin yıkımını azaltmaktan, dünyadaki iklim değişikliklerine kadar her türlü atmosferik olay üzerine çalışma yapmaktadırlar. Meteoroloji mühendisinin görevleri genel olarak şu şekildedir:
- Atmosfer olaylarının tamamını incelemek bu olayların yeryüzüne etkilerini teknolojik araçlar desteği ile yorumlamak
- Meteoroloji istasyonlarında görev almak ve hava durumunu gözlemleyerek tahmin yürütmek
- Meteorolojik olarak gerçekleşen olayları harita üzerinde şekillendirmek
- Doğal afetlerden meteoroloji ile ilişkili olanların önceden bilinmesini sağlayacak, tahmin edilmesini sağlayacak çalışmalar yürütmek
- Atmosferdeki ses, ışık, elektrik gibi durumları incelemek
- Bu alanda kullanılacak olan teknolojik araçların gelişimine katkı sağlamak
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Meteoroloji mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevapta öncelikli olarak bu alana dair eğitim alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Meteoroloji mühendisi olarak çalışmak için meslek adaylarının meteoroloji mühendisliği lisans programı mezunu olması gerekmektedir.
Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırmayı seçmesi sonucunda meteoroloji mühendisi olarak görev yapma şansları bulunmaktadır.
Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek için yeterli olmadığı gibi meteoroloji mühendisi olmak için de yeterli değildir. Bir adayın kamuda meteoroloji mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya meteoroloji mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip ederek bu ilanlara yetecek puanı alması gerekmektedir.
Özel sektörde meteoroloji mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarının takip edilmesi veya bu tip kurum ve kuruluşlara cv bırakılması ve akabinde görüşmeye çağırılarak işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenmelidir. Fakat şöyle bir gerçek var ki özel sektörde her işte olduğu gibi meteoroloji mühendisi olarak çalışmak için de yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.
METEOROLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI ZOR MUDUR? METEOROLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Meteoroloji mühendisleri hem insanlık adına çalışmaları hem de yaptıkları işin eğlenceli tarafları olması sebebiyle işin aslı güzel bir iş yapmaktadırlar bu da işi severek yapılması halinde keyifli bir hale getirmektedir. Çoğunlukla meteoroloji istasyonlarında çalışan meteoroloji mühendisleri zaman zaman açık havada, arazide de çalışmalar yürütmektedirler.
Kamuda özel bir projede çalışmadıkları sürece genellikle mesai saatleri 40 saattir. Özel sektörde ise bu süre biraz daha artabilmektedir.
Çalışma şartları bunlara bağlı olarak fena olmasa da başlangıç seviyesindeki bir meteoroloji mühendisi eğer ki özel sektörde çalışmaya başlarsa çalışma şartlarının iyileşmesi için biraz tecrübe kazanmalı ve donanımlı hale gelmelidir.