MF 1 Bölümleri, MF 1 ile Alan Bölümler
MF 1 Bölümleri, MF 1 ile Alan Bölümler
MF 1 bölümleri nelerdir, MF1 ile alan bölümler hangileridir, MF 1 den alan bölümler nelerdir, MF 1 puan türü nedir, MF 1 puan türü nasıl hesaplanır, MF 1 puan türü yüzdeleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
MF 1 NEDİR?
MF 1; Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) adlı iki basamaklı sınav sisteminden oluşan üniversiteye giriş sınavlarının ikisinden de alınan puanların belli yüzdelerini kullanarak hesaplanan ve ağırlıklı olarak ortaöğretimde sayısal bölümlerde okuyan öğrencileri ilgilendiren 4 puan türünün ilkidir.
Sayısal Puan Türünden Alan Bölümler Hangileridir?
MF 1 NASIL HESAPLANIR, YÜZDELERİ NELERDİR?
MF 1 puan türü 160 sorudan oluşan YGS’nin % 40’ı; LYS 1 olarak adlandırılan, 80 sorudan oluşan Matematik test bölümü ile LYS 2 olarak adlandırılan Fizik, Kimya ve Biyolojiden oluşan 90 soruluk Fen Bilimleri testinin toplam değerinin % 60’ı alınarak hesaplanmaktadır. Her bir test grubundaki bölümlerin yüzdelik dağılımları ise şu şekildedir.
YGS içinde; % 11 Türkçe, % 5 Sosyal Bilimler, % 16 Temel Matematik, % 8 Fen Bilimleri.
LYS içinde; % 39 Matematik, % 10 Fizik, % 6 Kimya, % 5 Biyoloji.
Matematik hem YGS hem de LYS içinde MF 1 puan türünün en önemli test bölümünü oluşturmaktadır.
MF 1 BÖLÜMLERİ
Lisans Yerleştirme Sınavı’na girilerek alınan puan türlerinin kullanıldığı tercihler genel olarak en az dört yıllık eğitim veren lisans programlarına yapılmaktadır. Lisans programları dört, beş, altı yıllık eğitim süresi vermek üzere değişebilmektedir. Bahsedilen biçimde tercih edilebilecek olan MF 1 bölümleri aşağıdaki gibidir. kamu haber
MF 1 İLE ALAN BÖLÜMLER (LİSANS)
Lisans programlarından oluşan ve YGS, LYS 1 ve LYS 2 puanlarının ortalamaları alınarak girilebilecek olan MF 1 bölümleri listesi şu şekildedir.
- Aktüerya (Fakülte)
- Aktüerya Bilimleri
- Astronomi ve Uzay Bilimleri
- Bilgisayar Bilimleri
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği
- İstatistik
- İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
- Matematik
- Matematik Mühendisliği
- Matematik Öğretmenliği
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
- Matematik-Bilgisayar
- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
*Yukarıdaki bilgiler “2023-ÖSYS : Kılavuz ve Başvuru Bilgileri”nden alınmıştır.
MF 1 bölümlerine baktığımızda matematik ağırlıklı programları görüyoruz. Eğer matematikte başarılıysanız ve üniversite hayatınızı sayılarla, verilerle, istatistiklerle geçirmeyi düşünüyorsanız MF 1 ile alan bölümlere yerleşmeyi düşünebilirsiniz.
YKS Sayısal Bölümler
MF Sözel mi?
Sayısal alan MF yani matematik-fen olarak isimlendirilmektedir. Buna göre bu bölümü seçmiş öğrenciler ağırlıklı olarak sayısal derslerde eğitim görmektedirler.