kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Milli Savunma Üniversitesi'ne Dair Genel Bilgiler, MSÜ Aşamaları Nelerdir?

Milli Savunma Üniversitesi hakkında genel bilgiler nelerdir, MSÜ aşamaları nelerdir, Milli Savunma Üniversitesi’ne nasıl girilir, MSÜ’ye girmek için hangi yollar izlenmelidir, MSÜ taban puanları kaçlarda kalmıştır, MSÜ sıkça sorulan sorular nelerdir gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.

Genç bireyler liseden mezun olduktan sonra subay ve astsubay olmak isterlerse izleyebilecekleri en temel yol Milli Savunma Üniversitesi’nin sınavına girip (1. aşama), daha sonra TYT ve/veya YKS’ye girerek gerekli miktarda puan elde edip devamında da MSÜ tarafından düzenlenen diğer basamaklara (2. aşama; mülakat, fiziksel yeterlilik sınavı vs.)  katılıp (1. aşamadan başarılı olarak 2. aşamaya katılabilindiğini belirtelim) buralardan da başarılı olup subay veya astsubay olabilme yoludur. Şimdi biz elimizden geldiğince sizlere adayların izleyecekleri bu yolda neler yapmaları, nasıl basamaklardan geçmeleri gerektiğine dair bilgiler sunmaya çalışacağız.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ’NE NASIL GİRİLİR?

Öncelikle adayların başvuru şartlarını tamamen taşıması gerektiği zorunluluğunu belirterek başlayalım. Bu başvuru şartları yazımızın ilerleyen kısımlarında paylaşacağımız kılavuzda 1 ila 3 No’lu sayfalar arasında yer almaktadır.

Başvuru şartlarını taşıdığından emin olan adaylar genellikle Ocak ile Şubat ayları arasında başvuruları alınan ve Nisan ayında gerçekleştirilen Milli Savunma Üniversitesi Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’na girmelidirler. Yani burada yapılması gereken en önemli iki şey başvuru tarihinde sınav başvurusunu yapmanız ve daha sonra sınav günü sınava girmenizdir.

Adayların bu sınava ne şekilde başvuru yapacağı, gerekli belgeler ve evraklar, tüm başvuru işlemleri yine aşağıda paylaşacağımız kılavuzun 3 ila 10 No’lu sayfaları arasında bulunmaktadır.

Adaylar bu sınava girdikten sonra sonuç açıklanma sürecini beklemeye başlarlar ve bu süreçte de muhtemelen TYT ve/veya YKS’ye hazırlanmaya devam ederler.

Birinci aşama dediğimiz MSÜ Öğrenci Aday Belirleme Sınavı; Türkçe(40 Soru), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe soruları) (20 Soru), Temel Matematik (40 Soru), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) (20 Soru) konularından oluşmaktadır. Yani aslında TYT benzeri bir sınav ile karşı karşıya olduğunuzu belirtmekte fayda var. Yine bu sınavda da YKS’de olduğu gibi 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

Bu sınav sonucu alınacak puan türleri 4 tanedir ve bunlar: MSÜ puan türü adıyla; sayısal, sözel, eşit ağırlık ve genel puan türleridir. 2. aşamaya seçim noktasında işte bu puan türleri etkili olacaktır ve her harp okulunun veya astsubay meslek yüksekokulunun istediği farklı bir puan türü olabilmektedir.

Adaylar MSÜ Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’ndan aldıkları puan ile sadece 2. aşamaya katılıp katılamayacaklarını belirlerler. Bu yüzden 2. aşamaya geçmeden bu konuda hangi okul hangi MSÜ puan türü ile alıyor, hangi okul kaç taban puan ile 2. aşamaya kalmamızı sağlayacak gibi sorularınızın cevaplarını MSÜ taban puanları 2019 yazımızda bulabilirsiniz.

MSÜ 2019 TABAN PUANLARI YAZIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ 2’NCİ SEÇİM AŞAMALARI

İkinci seçim aşamalarına çağrılmış olan adayların izlemesi gereken yollara, karşılaşacağı basamaklara geldiğimizde ise biraz daha fazla bilgi ve ayrıntı ile karşılaşmaktayız.

İlk olarak ikinci seçim aşamasına kalmış adayların ellerinde hali hazırda kullanabilecekleri TYT puanları varsa ya ona sahip olmaları, ya da MSÜ sınavının gerçekleştiği yıldaki TYT ve/veya YKS’ye girerek oradan aldıkları yeterli seviyede puana sahip olmaları gerektiğini hatırlatalım. Şimdi ikinci seçim aşamalarının basamaklarına gelirsek aşağıdaki gibi bir sıra sizi bekliyor olacak. (Seçim aşamalarının en genel bilgilerine ve diğer detaylarına MSÜ Öğrenci Aday Belirleme Sınavı Kılavuzu’nun 21. ve sonraki sayfalardan ulaşabilirsiniz.)

a) Evrak Kontrolü: Bu basamakta adaylar daha önce kılavuzda belirtilen evrakları 2. seçim aşamalarına gelirken yanlarında getirerek eksiksiz bir biçimde, doğru bilgiler eşliğinde teslim etmelidirler.

b) Fiziki Değerlendirme: Bu basamakta en temelde boy ve kilo kontrolü yapılmaktadır. Boy ve kilo değerlerinin nasıl olması gerektiğini kılavuzun içinde 29 No’lu sayfada yer alan Tablo 2 üzerinde bulabilirsiniz.

c) Kişilik Değerlendirme Testi: Bu basamakta ise adayların genel kişilik özellikleri değerlendirilir ve mülakata katkı sağlasın diye bu değerlendirmeye gerek duyulmaktadır.

d) Fiziksel Yeterlilik Testi: Bu basamağı kafanızda netlik sağlasın diye aynen kılavuzdan alarak veriyoruz.

(a) Adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak testler olup, 400 metre koşu, durarak uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında yapılır.

(b) Adayların Fiziki Yeterlilik Testi için yanlarında spor malzemeleri (eşofman, spor şortu, spor ayakkabısı, spor çorabı, havlu vb.) getirmeleri gerekmektedir. Fiziki Yeterlilik Testine katılan adaylar, kendilerinde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını kabul ve beyan etmiş sayılır. Bu nedenle sınavlar süresince meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorununda sorumluluk adaylara aittir. Yine de kurumumuza verilmek üzere Aile Hekimi/Sağlık kurumundan alınmış (400 metre koşu, durarak uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında) olan Tek Hekim Sağlık Raporunu yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Fiziki Yeterlilik Testinin yapılacağı günde sağlık durumu itibarıyla testlere katılamayacak durumda bulunan adaylar (ameliyatlı, kırık, burkulma vb.) sınavlara kabul edilmezler. Bu durumda haklarını kaybetmiş sayılırlar.

(c) Fiziki Yeterlilik Testinde uygulanacak branşlara göre derece ve puanlar TABLO-3’de gösterilmiştir. Tüm testlerde üst sınır derecesinde performans gösterenler 100 tam puan alacaklardır. Fiziki Yeterlilik Testinde yapılan 5 branşın 4’ünden en az birer puan almak zorunludur, 2 ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Bütün branşlardan alınan toplam puan nihai puan sıralamasında dikkate alınacaktır.

(ç) Fiziki Yeterlilik Testi sonuçları adaylara sözlü olarak bildirilir. Aday ‘0’ puan aldığı her branş için itiraz hakkına sahiptir. Adaylardan itiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden sonuç tebliğ komisyonuna iletir. (Seçim aşamalarının yapıldığı yer terk edildikten sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmaz.) Fiziki Yeterlilik Testine itiraz aynı gün içerisinde test bitimine müteakip en fazla 45 dakika sonrasında yapılır. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilir. İtiraz sonucu, adaylara sözlü olarak bildirilir. İtiraz komisyonun değerlendirmesi nihai karar hükmünde olup, adayın ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir.

Fiziksel yeterlilik testi içinde bahsedilen Tablo 3’e kılavuzun 31 ve 32 No’lu sayfalarından ulaşabilirsiniz. Fiziksel yeterlilik testinin açıklamasında da bahsettiği gibi 2 ve daha fazla branşta başarısız olan adaylar başarısız sayılır ve bu bilgi sizin için önemlidir çünkü yüzdesi net olmasa da fiziksel yeterlilik testi puanınız nihai listeler oluşturulurken kullanılmaktadır.

d) Psikomotor Testi (Sadece Hava Harp Okuluna Başvuran ve Çağırılan Adaylar İçin): Bu kısım da kılavuzda şu şekilde belirtilmektedir.

(a) Psikomotor Testi Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenen adaylar için uygulanacaktır.

(b) Adayların el-ayak-göz koordinasyonu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat vb. yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanır.

(c) Psikomotor testinden bayan ve erkek adaylardan 100 puanın altında alan adaylar elenir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılır, varsa diğer okul tercihleri için seçim aşamalarına devam ettirilir. Psikomotor testinin itirazı yapılmaz ve her adayın tek giriş hakkı vardır.

(ç) Psikomotor testinde aday geçti veya kaldı şeklinde değerlendirilir. Psikomotor testinden alınan puan değerlendirmede kullanılmaz.

e) Mülakat: Bu aşamada yine nihai liste oluşturulurken yüzde olarak etki edeceği için kılavuzdaki gibi vermekte fayda var.

(1) Fiziki Yeterlilik Testinden sonra adaylar mülakat komisyonlarına sevk edilir.

(2) Adaylar, Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu için farklı kriterlere göre farklı mülakat değerlendirmesine tabi tutulacaktır. HO ve MYO tercihi olan adaylar tek mülakat değerlendirmesi sonucunda HO ve MYO için iki ayrı not alacaktır.

(3) Adayların test ve sınavlar ile tespit edilemeyen bireysel özelliklerini tanımak amacıyla, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen seçim aşamasıdır.

(4) Mülakat komisyonu tarafından, görüşme yoluyla adayın; gelişime açıklığı, bireysel zenginlik ve kültürü, söylenenleri doğru anlama, konuşma ve ifade becerisi, düşünceleri arasındaki tutarlılığı, ikna gücü, çok yönlü düşünme yeteneği, kendine güveni, heyecan durumu, davranışlarındaki denge, mesleğe yönelik istekliliği, psikolojik yapısı, Türkçeyi kusursuz konuşması, dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk olmaması değerlendirilmektedir.

(5) Komisyon üyeleri, adayları birbirlerinden bağımsız olarak ve yüz tam puan üzerinden değerlendirmektedir. Belirlenen baraj puanının altında puan alan adaylar müteakip sürece devam ettirilmez. Mülakat, 100 puan üzerinden değerlendirilecek, 70 ve üstü alan adaylar başarılı kabul edilecektir.

Mülakatta da 100 üzerinden 70 almak zorunda olduğunuzu göz ardı etmeyiniz.

Buradan sonraki basamakları sadece başlık olarak vermek uygun olacaktır, yine bunlar ile ilgili detayları da kılavuzun 23 ila 25 No’lu sayfalarında bulabilirsiniz.

f) Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Sadece Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna Başvuran Adaylar için)

g) Sağlık Muayenesi

ğ) Öğrenci Seçme Uçuşu (ÖSU)

h) İntibak Eğitimi

ı) Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması

Buraya kadar olan kısımda adaylar için fiziksel yeterlilik testi ve mülakat kadar önemli olan bir diğer basamak da sağlık muayenesidir, en çok elemeler puan alabilmek dışında burada yaşanabilmektedir. Bu yüzden kazanma umudu beslemeye başlamadan önce mutlaka tüm sağlık kontrolünüzü yaptırın. Bu konuda da aklınıza takılanlar olursa bunları TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarında bulunan yönetici ve üyelere sorabilirsiniz.

Tüm bu aşamaların tamamlanmasıyla birlikte nihai listeler oluşturulacaktır fakat buraya ek olarak bazı bilgiler eklemekte fayda görüyoruz. İlk olarak Hangi okul hangi YKS puanı ile tercih edilebiliyor sorusuna değinmeliyiz.

KARA HARP OKULU

2019 YKS Sayısal ve Eşit Ağırlık Sınav Puanı

DENİZ HARP OKULU

2019-YKS Sayısal Sınav Puanı

HAVA HARP OKULU

2019-YKS Sayısal Sınav Puanı

ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULLARI

2019-YKS TYT Sınav Puanı

NOT: Yukarıdaki puan türlerine göre yapılacak olan yerleştirme işlemlerinde ihtiyaç duyulması halinde Milli Savunma Bakanlığınca değişiklik yapılabilecektir.

Adaylar bu basamakları geçti, tercih ettikleri/edecekleri okulun istediği YKS ve/veya TYT puanına da sahip peki nihai listeler neye göre oluşuyor. Kaç puanlar alınması gerekiyor gibi bir soru yerinde olacaktır fakat bu konuda ne yazık ki yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Daha önce astsubay meslek yüksekokullarının sitelerinden edinilen bilgiye göre nihai listeler oluşturulurken eski sistemde LYS yeni sistemdeki adıyla YKS ve/veya TYT puanının %70’i fiziksel yeterlilik testinin %15’i ve mülakat sınavının %15’i alınarak puan hesaplamaları yapıldığı belirtilmiş. Sınava daha önce başvurmuş ya da bu yıl başvurularda bulunan kişiler içinde de yeni düzenin YKS/TYT puanının %50’si, fiziksel yeterlilik testinin %25’i ve mülakat testinin %25’i üzerine inşa edileceğini söyleyenler bulunuyor. Özetlemek gerekirse elimizde olan en somut taban puanlar 1. aşamadan 2. aşamaya geçişte var olan puanlar olduğu için eğer aynı okullar için paralel puanlar alırsanız muhtemelen yerleşmeniz gerçekleşecektir.

Tüm bunlar dışında MSÜ tarafından yayımlanan sıkça sorulan sorulara göz atmak için:

► MSÜ SINAVLARI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Yukarıda bahsettiğimiz kılavuz için:

► 2019 MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ ASKERİ ÖĞRENCİ ADAY BELİRLEME SINAVI VE ASKERİ ÖĞRENCİ TEMİN KILAVUZU

Bunlar dışında aklınıza takılıp cevap bulamadığınız tüm soruları için de:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Ayrıca yine MSÜ tarafından yayımlanan akış diyagramını (adım adım yapmanız gerekenler) incelemek için de aşağıdaki görsellere göz atabilirsiniz.

milli savunma universitesine nasil girilir

milli savunma universitesine nasil girilir 1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.