kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mimar Maaşları Ne Kadar?

Mimar Maaşları Ne Kadar? Mimar Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette ve Özel Sektörde Mimar Maaşları Ne Kadar? Serbest Çalışan Mimar Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Mimarlık daha çok görsel estetik zevke sahip kişilerin seçmesi gerektiği bir meslek dalıdır. Bu meslek dalını seçerken aynı zamanda aldıkları maaş da merak edilmektedir. Biz de sizlere bu yazımızda mimar maaşları ne kadar ve aklınıza takılan birçok soruyu cevapladık.

İnşaat sektörü tüm dünyada en büyük sektörler arasındadır ve sürekli büyümeye devam etmektedir. İnşaat sektöründe yapılar yapıldıkça, bu yapılan mimari işlemlerinin de yapılması gerekir. Örneğin bir evin iç ve dış tasarımı oldukça önemlidir. İşte burada mimarlar devreye girer. Bu nedenle hem Türkiye’de hem dünyada mimarlık mesleği son derece popülerdir. Her yıl binlerce kişi mimar olmak için eğitim almakta ve iş hayatına katılmaktadır. Bu nedenle mimarların aldığı ücretler, maaşlar sık sık sorulur. Peki devlette ve özel sektörde mimar maaşları ne kadar?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

Mimar Nedir? Ne Demek? Mimar Kimdir?

Arapça kökenli olan mimar kelimesi inşa edilen yapıların planlarını hazırlayan, bu planları hayata geçiren profesyoneller anlamına gelmektedir. Tasarım alanında faaliyet gösteren bu profesyoneller binalar, evler, camiler, ibadethaneler vb. yapılar için tasarım oluşturur. Bu plana göre yapılar inşa edilir. Ayrıca restorasyonlarda, yeniden dizaynlarda da görev alırlar. Devlette, özel sektörde ve serbest olarak çalışabilirler. İç, dizayn, ince yapı, proje, saha, şantiye gibi alanlarda görev yapan, farklı konularda uzmanlaşan personeller günümüzde özel işlere imza atmaktadır.

Mimar Ne İş Yapar? Mimar Görevleri Nelerdir?

  • Mimarlar yapıların projelendirilmesi, planlaması aşamasından inşa edilene kadar her aşamada çalışır.
  • Çizilen projeye göre sürecin düzgün yürütülmesini sağlar.
  • Restorasyon ve yeniden düzenleme projelerinde çalışabilir.
  • Çevreyle uyumlu, kent ruhuna uygun tasarımlara imza atar.
  • Sahada ve ofis ortamında çalışabilir.
  • Dünyadaki trendleri takip eder ve kendilerini sürekli geliştirir.
  • Akademi dünyasında da çalışabilirler.
  • Kentleşme, mimari gibi alanlarda çalışabilirler.

Mimar Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Mimarların çalışma şartları oldukça iyidir. Her türlü teknolojik, teknik imkanlara ve araçlara erişimleri bulunur. Mimarların kendilerine ait ofisleri, çalışma masaları bulunur. Bilgisayar, telefon, tasarım uygulamaları ile çalışırlar. Masada çalıştıkları kadar sahaya inmeleri de gerebilir. Projenin hayata geçirilmesi doğrultusunda mühendislerle, işçilerle, diğer görevlilerle uyumlu çalışırlar. Çalışma saatleri ise işlerine, iş yoğunluklarına göre değişir. Devlette çalışanlar sabah 9 akşam 17 esasına göre çalışırken özel sektörde veya serbest olarak çalışan personeller ise iş yoğunluğuna göre çalışırlar.

Devlette Mimar Maaşları Ne Kadar?

Toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının yansıtılması ile mimar maaşları arttı. Bunların yanı sıra derece ve kıdem, hizmet yılları, aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, fazla mesai, döner sermaye, ek tazminat, çalışılan kurum da maaşlar üzerinde etkilidir. Bu kapsamda devlette mimar aylıkları şu şekildedir;

8/1 derecesinde devlette mesleğe yeni başlayan mimar maaşı 16 bin 750 TL civarındadır.

Özel Sektörde Mimar Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde ücretler başlangıçta daha düşüktür. Genelde maaşlar çalışılan şirkete, projeye, deneyime göre değişir. Başlangıçta özel sektörde maaşlar asgari ücret veya biraz daha yüksek şekildedir. Buna göre özel sektörde mimar maaşları en düşük 15 bin 800-16 bin TL seviyesindedir. Başarı, deneyim arttıkça, özel projelere imza atıldıkça özel sektörde mimar maaşları 15-20 bin TL’den 50 bin dolara kadar çıkabilmektedir.

DGS Mimarlık Taban Puanları 

Serbest Çalışan Mimar Maaşları Ne Kadar?

Bazı profesyoneller kendi mimarlık ofislerini açarak kendi işlerinin patronu olmaktadır. Bu durumda gelirleri belirleyen ana unsur müşteri sayısı, projelerin büyüklüğüdür. Proje başına ücret alan mimarların iş yoğunluğu fazla, projeleri de büyük projelerse yıllık gelirleri milyonlarca lirayı bulabilmektedir. Ancak yola yeni çıkan kişiler aylık 15-20 bin TL civarında kazanırlar genellikle.

Mimarlık okumak masraflı mı?

Mimarlık bölümü, gerçekten masraflı bir bölümdür. Kalemler, kağıtlar, aletler… Bunların tutarlarını ve nasıl finanse edeceğinizi bölüme girmeden önce öğrenmek iyi olabilir. 

Yorumlar

  1. Elif Avatar Elif dedi ki:

    Yok daha neler yeni mezunum ve 3 bin lira veren özel şirket çıkmadı karşıma. Utanmasalar karın tokluğuna çalıştıtıcaklar

  2. Cenk Avatar Cenk dedi ki:

    biraz abartılıyor. 8 yıl önce yeni mezunken 3000 lira alıyorduk.