Muafiyet Sınavı Nedir? Nasıl Geçilir? Girmek Zorunlu Mu?
Muafiyet Sınavı Nedir? Nasıl Geçilir? Girmek Zorunlu Mu? Üniversiteye geçen binlerce kişinin karşısına çıkan muafiyet sınavıyla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Muafiyet sınavı zor mu? Kolay mı? Muafiyet sınavına girmek zorunlu mu? Girmezsem ne olur? Muafiyet sınavı konuları ve soruları nelerdir? Muafiyet sınavından nasıl geçilir? Kaç puan almam gerek?
Dünyada kitle iletişim araçları yaygınlaştıkça uzaklar yakın oldu. Bu büyük gezegen ‘global köy’ haline geldi. İletişimin yaygınlaşması ve öneminin artması da yabancı dillerin daha doğrusu ortak bir dilin önemini artırdı. Farklı kıtalardaki, dünyanın farklı uçlarındaki insanların birbiriyle iletişim kurması zorunlu hale geldi. İşte bu noktada başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında yabancı dil eğitimleri yaygınlaştı. Özellikle ülkemizdeki üniversitelerde eğitim dili Türkçe dışında İngilizce de oldu. Bu kapsamda neredeyse bütün üniversitelerde eğitim dili tamamen ya da belirli bir yüzdelik dilimde İngilizce oldu. Bu kapsamda üniversiteler eğitim yıllarını 1 yıl uzatarak hazırlık sınıfları oluşturdu ve dil eğitimi vermeye başladı. Ancak bazı kişiler üniversiteye geldiklerinde yabancı dil yetkinlikleri ile hazırlık eğitimi almak istememektedir. Bu durumda üniversitelilerin dil bilgilerini ölçmek, hazırlık eğimi alıp almamasını kararlaştırmak için bir sınav uygulamaya konuldu. Muafiyet sınavı olarak bilinen bu sınav ise pek çok üniversiteli için oldukça önemli. Binlerce kişinin gözünü korkutan, binlerce kişi için de kolay lokma olan bu sınav hakkında onlarca hatta yüzlerce soru sorulmaktadır. Sınavla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Peki muafiyet sınavı nedir? Ne demek? Sınav nasıl geçilir? Muafiyet sınavında hangi konular ve hangi sorular çıkar? Sınava girmek zorunlu mu?
Muafiyet Sınavı Nedir? Ne Demek?
Sınavla ilgili bilgilendirmeye geçmeden önce ‘muafiyet’ kelimesinin ne anlama geldiğini incelememiz gerekir. Muafiyet Arapça kökenli bir kelimedir. Bir şeyin, bir kişinin veya ilgili konunun bir sorumluluktan ayrı, bağışık tutulması anlamına gelir. Kelime muaf kökünden gelmektedir. Muaf bağışlanan, affedilen, ayrıcalıklı olan, özgür olan demektir. Bu kapsamda Muafiyet sınavının kişiyi 1 yıllık yabancı dil yani hazırlık eğitiminden ayrı tutup tutmamak konusunda karar sınavı olduğunu söylemek mümkündür.
Bazı istisnalar olsa da üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Hazırlık sınıfı ile bu eğitim en az 1 yıl uzamaktadır. Bu nedenle eğitim hayatını uzatmak istemeyen, dil eğitimi almak istemeyen, dil yetkinliği olduğunu düşünen kişiler muafiyet sınavına girer. Sınavda istenen puanı alamayan kişiler 1 yıl hazırlık eğitiminde yabancı dil öğrenir. Sınavda yeterli puan alan kişiler direkt olarak lisans eğitimine başlar.
Muafiyet Sınavından Nasıl Geçilir?
Liseden mezun olup üniversiteye geçen öğrencilerin şaşırdığı konuların başında geçme notu uygulaması gelmektedir. Liselilerin alışık olduğu 100’lük sistemdeki puanlar yerine harf notlarıyla karşılaşmak bazen kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Örneğin muafiyet sınavında da geçer notlar harf sistemiyle ifade edilebilmektedir. Ancak yine de 100’lük puan sistemini kullanan üniversiteler de bulunmaktadır. Muafiyet sınavından geçmek, 1 yıl hazırlık eğitimi almamak ve direkt olarak 4 yıllık lisans eğitimine başlamak için sınavdan yeterli puan almanız gerekmektedir. Bazı üniversitelerde geçme notu 60, bazı üniversitelerde 70 bazılarında ise 80 olarak belirlenmiştir. 100’lük sistemle harf sistemini eşleştiren tabloya bakmak bu nokta da sizin için faydalı olabilir.
Muafiyet Sınavı Zor Mu Kolay Mı?
Bu sorunun cevabı adayların yabancı dil bilgisine ve üniversiteye göre değişmektedir. Her üniversitenin uyguladığı muafiyet sınavının zorluk derecesi farklılık göstermektedir. Ayrıca yabancı dil bilgisi seviyenize bağlı olarak da en zor soruları kolaylıkla çözebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Muafiyet Sınavına Girmek Zorunlu Mu?
Her üniversiteli muafiyet sınavına girmek zorunda değildir. Yani başka bir deyişle sınava girmek zorunlu değildir. Muafiyet sınavına yalnızca hazırlık eğitiminden sorumlu olan üniversiteliler girmektedir. Üniversitelerin her fakültesi her bölümü yabancı dil eğitimi vermemektedir. Bu nedenle yalnızca eğitimin tamamı ya da bir kısmı İngilizce verilen bölümler ve fakültelerin öğrencileri bu sınavdan sorumludur. Ancak sınava girmemeniz durumunda kesin olarak 1 yıllık dil eğitimi alacağınızı söylememiz gerekir. Sınava girip geçmeniz durumunda ise sene kaybı yaşamadan lisans eğitimine başlayabilirsiniz.
Muafiyet Sınavına Girmezsem Ne Olur?
Sınava girmeyen üniversiteliler direkt olarak hazırlık eğitimine başlarlar. Sınava girip yeterli puan alamayan adaylar da hazırlık eğitiminden başlar. Hazırlık eğitimi almadan lisans eğitimine başlamak istiyorsanız tek çareniz sınavdan geçmektir.
Muafiyet Sınavı Konuları Nelerdir? Ne Sorulur?
Muafiyet sınavı 4 bölümden oluşan bir sınavdır. Bu aşamalar sırasıyla grammer, listening, speaking ve writing bölümleridir. Yani sınavda karşınıza dil bilgisi, dinleme, konuşma ve yazma bölümleri çıkmaktadır. Ancak bazı üniversiteler speaking yani konuşma aşamasını sınava koymamaktadır. Üniversiteler tarafından gerçekleştirilen sınavlarda bu kapsamda grammer yani dil bilgisi bölümünde adayların yabancı dil bilgisi seviyeleri temel olarak ölçülür. Genellikle bu bölüm çoktan seçmeli veya boşluk doldurma ile eşleştirme sorularından oluşur. Listening yani dinleme bölümünde adaylara dinletilen bir konuşmayla ilgili çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli sorular sorulur. Speaking yani konuşma bölümünde ise adayların dil bilgilerini kullanma seviyeleri ölçülür. Writing yani yazma bölümünde ise adaylardan belirli bir konu hakkında deneme yazmaları istenir.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Hukukta gerekiyor mu