Mukimlik Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Mukimlik Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Geçerlilik Süresi Ne Kadar? Mukim nedir? Kimdir? Mukimlik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır? Mukimlik Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Mukimlik Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Türkiye’deki en büyük sektör inşaat sektörüdür. Bu sektöre bağlı olarak konut sektörü, emlak piyasası, bankacılık hizmetleri de büyümektedir. Bu kapsamda özellikle de ev-alım satımları ile ilgili, ikametle ilgili konulara vatandaş büyük ilgi gösterir. Vergi meseleleri de dikkat çeken bir diğer husustur. Vergi işlemleri için gereken belgeler, yapılması gereken işlemler pek bilinmez. Vatandaş bu nedenle zor duruma düşebilir. Örneğin son dönemde ‘mukimlik belgesi’ ile ilgili soru soran insan sayısı artmaktadır. Peki mukimlik belgesi nedir? Ne demek? Mukimlik belgesi nereden alınır? Geçerlilik süresi ne kadar?
Mukimlik Belgesi Nedir? Ne Demek?
Vergi alanında sorulan soruların başında mukimlik belgesi ile ilgili konular gelir. Pek bilinmeyen bu belgenin ne işe yaradığı çok araştırılır. Arapça kökenli mukim kelimesi bir yerde, alanda, bir evde oturan kişi anlamına gelir. Başka bir deyişle bir evde, konutta ikamed eden kişidir. Mukimlik ise mukim olma yani ikamet eden kişi olma durumudur. Mukimlik belgesi de yerleşim belgesi anlamına gelir. Bir kişinin nerede ikamet ettiğini gösterir. Başka bir deyişle ikamet belgesi olarak da ifade edilebilir. Ancak bu belge adres göstermek amacıyla değil vergi amacıyla kullanılır.Bu belge ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına uygun hareket edilir. Ayrıca söz konusu taraf bir başka bir ülkede gelir elde ediyorsa vergi mükellefi olduğunun ispatı olarak bu belge kullanılır.
Mükimlik belgesi çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının parçası olan bir başka ülkede gelir elde eden X kişisinin, anlaşmada tanınan haklardan, avantajlardan faydalanmak istemesi durumunda önem kazanır. Bu durumda ödemeyi yapacak diğer ülkedeki bir kişiye bu belgeyi ibraz eder. Böylece kendi ülkesinde yerleşik olduğunu, ikamet ettiğini ve ilgili ülkede vergisini ödediğini resmi olarak gösterir. Bu belge ile vatandaş çifte vergilendirmeyi önlemiş olur ve ekonomik olarak tasarruf eder. Ayrıca uluslararası vergi anlaşmalarından, bu anlaşmanın imkanlarından da faydalanmış olur.
Mukimlik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
Mukimlik belgesini almak isteyen büyük mükellefler için, büyük para hareketlerine ve mal varlığına sahip olan kişiler için tüm işlemlerin adresi Vergi Dairesi Başkanlığı olacaktır. Türkiye’deki en büyük şehirlerden Ankara, Antalya, İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli, Trabzon’daki vergi dairesi başkanlıkları da mukimlik belgesi ile ilgili işlemler yapabilmektedir.
Mukimlik belgesini Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı ve kendi mükellefleri yapmaktadır.
Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Trabzon Vergi Dairesi Başkanlıkları belge işlemlerini yapmaktadır.
Bu vergi dairelerine giderek belgeyi almak istediğinizi görevlilere söyleyebilir ve doğru adrese giderek ilgili memurdan yardım alabilirsiniz.
Mukimlik Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler
- Dilekçe
- Tam mükellefler için ayrı dilekçe
- Örnek dilekçe
- Yabancılar için talep soru formu
- Yunanistan ve Avusturya gibi ülkelere sunulmak için alınan belgeler farklılık gösterebilir.
- Vergi Dairesine gittiğinizde memurdan doğru bilgileri alabilirsiniz.
Çifte vergilendirmeyi önlemek için alınacak belgelerde özel hükümlerin kullanılabilmesi için yeni belge alınmalıdır. Gerçek ve tüzel kişiler için farklı belgeler söz konusu olabilir. Bu nedenle mukimlik belgesini alacağınız vergi dairelerinden doğru bilgileri almalı ve doğru işlemleri yapmalısınız.
Peki Mukimlik belgesini alamazsanız ne olur? Bu durumda bir süre sonra KDV nedeniyle para cezası alabilirsiniz. Bu durumda ekonominizi, planlarınızı, hesaplarınızı sarsabilir.
Mukimlik Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Konuyla ilgili en çok sorulan en merak edilen konu mukimlik belgesi geçerlilik süresidir. Mukimlik belgesini 1 kez alan kişi bu belgeyi ömür boyu ya da 10-15 yıl kullanamaz. Bir süre sonra yenilenmesi gereken bir belgedir. Örneğin bir takvim yılındaki mukimlik belgesi izleyen yılın 4. ayına kadar geçerlidir. Bu nedenle bu belgeyi aldıktan sonra her yıl yenilemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Mukimlik Belgesi Örneği