Odyometri Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?
Odyometri teknikeri nedir, odyometri teknikerinin görevleri nelerdir, odyometri teknikeri çalışma şartları ve saatleri nasıldır, odyometri teknikeri maaşları 2023 yılında ne kadar olmuştur, odyometri teknikeri nasıl olunur, odyometri teknikeri maaşı özel sektörde ne kadardır gibi soruların cevaplarını derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Tercihini Yap kariyer planlama, rehberlik yapma, bilgi verme gibi amaçlarla sizlere içerik üretmeye devam ediyor. Kamuda veya özel sektörde çalışan kişilere ait unvanların maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını yazmaya bugün odyometri teknikeri ile devam edeceğiz.
Odyometri Önlisans İçin Kaç Net Gerekir
ODYOMETRİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? NASIL ODYOMETRİ TEKNİKERİ OLUNUR? ODYOMETRİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Odyometri teknikeri bir sağlık teknikeridir. Sağlık teknikerleri uzman doktorların, diş hekimlerinin, eczacıların yanında destek personel olarak görev yapan meslek gruplarıdır. Odyometri teknikeri görevleri nelerdiri sıralayarak odyometri teknikerliğinin ne olduğunu daha iyi anlayabiliriz:
- Ses ve konuşma odyometrisi ile immitansmetri testleri yapmak.
- İşitme kaybı, çeşidi ve seviyesi ile ilgili bilgileri hasta test formuna kaydetmek.
- Uzman hekim direktifi ile vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapmak.
- İşitme tarama programları ve gürültü ölçüm işlemlerinde görev almak.
- İşitme cihazı için kulak kalıbı ölçüsü almak ve uygun cihazların çıkış değerlerini ölçmek ve ayarlarını yapmak.
Odyometri teknikerinin görevleri en genel haliyle bu şekilde sıralanabilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak veya sağlık meslek görevlilerinin yetki ve sorumluluklarını incelemek için ilgili yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
► SAĞLIK MESLEK GÖREVLİLERİNİN YETKİ VE SORUMLULUKLARINI İÇEREN YÖNETMELİK
Peki odyometri teknikeri olmak isteyen bir birey nasıl odyometri teknikeri olabilir. Nasıl odyometri teknikeri olunur?
Tekniker olabilmek için bireyin 2 yıllık önlisans mezunu olması gerekmektedir. Burada bir detaya yer vermek yerinde olacaktır. Teknisyen ve tekniker kavramları birbirlerine sıkça karıştırılmaktadır fakat teknisyen olarak görev alabilmek için de bireyin ortaöğretimden mezun olmuş olması gerekmektedir. Tabi ki hem tekniker hem de teknisyen olabilmek için sadece 2 yıllık bölüm bitirmek veya ortaöğretim kurumu mezunu olmak yetmemektedir, unvan ile ilişkili bir bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Bu da odyometri teknikeri için Türkiye’de bulunan odyometri/odiometri bölümüdür. Yani odyometri teknikeri olabilmek için 2 yıllık odyometri bölümünü bitirmiş olmak gerekmektedir.
Özel sektörde çalışmak için bölümü bitirdikten sonra yeterli donanıma sahip olmak ve özel sektördeki iş ilanlarına başvurarak işe girmeyi beklemeniz gerekirken devlette odyometri teknikeri olabilmek için ise KPSS’ye girerek yeterli puan almış olmanız ve kamuya alım açılması gerekmektedir.
ODYOMETRİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık teknikeri olarak görev yapan hemen hemen herkesin çalışma şartları zorlayıcı, yorucu çalışma saatleri de bir parça uzundur.
Normal şartlar altında özellikle kamuda çalışan personelin haftalık çalışma saati 40 saattir yani ayda ortalama olarak kamuda 160 saat çalışılmaktadır fakat genelde sağlık alanında çalışan personeller nöbetleri veya ek mesaileri ile bu sürenin üzerine çıkmaktadırlar. Odyometri teknikeri de bu konudan nasibini alacaktır ve mesailere kalacak veya nöbetleri olacaktır. Farklı sağlık teknikerliklerinde daha uzun saatler çalışılırken odyometri alanında biraz daha az olabilecektir.
Çalışma şartlarına geldiğimiz de ise yine sağlık teknikerlerinin yukarıda da dediğimiz gibi zor çalışma şartları vardır. En başta hasta ile ilişki içinde olmak insanı zihnen ve manen yoran bir şeydir, bunun yanı sıra bağlı olduğunuz uzman, hastane veya kuruluş da çekilmez ise işler sizin için daha fazla zorlayıcı olacaktır.
Odyometri teknikerleri genelde kapalı ortamlarda, kendi uzmanlık alanlarındaki ekipmanlar ile çalışırlar. Bu anlamda bedenen çok fazla yorulacak bir iş yapılmadığını söyleyebiliriz.
Burada yazdıklarımız en genel haliyle ve ortalama durumlardır. Tabi ki sizin tavrınız, çalıştığınız yapı, karşılaşılan hastalar gibi diğer değişkenler buradaki durumu biraz daha kolaylaştırabilmekte ya da biraz daha zorlaştırabilmektedir.
ODYOMETRİ TEKNİKERİ 2023 MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?
Odyometri özeline girmeden önce size sağlık alanında çalışan teknikerlerin ne kadar maaş aldığını dair genel bir liste vermeyi uygun buluyoruz.
Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13600-13850 Türk Lirası
5 Yıllık Sağlık Teknikeri 13.650-13900 Türk Lirası
10 Yıllık Sağlık Teknikeri 13.700-13950 Türk Lirası
15 Yıllık Sağlık Teknikeri 14000-14200 Türk Lirası
20 Yıllık Sağlık Teknikeri 14200-14400 Türk Lirası
25 Yıllık Sağlık Teknikeri 14250-14450 Türk Lirası
30 Yıllık Sağlık Teknikeri 14300-14600 Türk Lirası
Bu liste en genel haliyle ortalama olarak sağlık teknikerlerinin kıdemlerine göre aldıkları maaşları göstermektedir. Odyometri teknikeri olarak görev yapan (yeni başlayan) birisi de 2023 Ocak zammı ile birlikte 13600-13900 Türk Lirası arasında maaş almaktadır. Bu rakamın içinde ek mesailer, döner sermaye veya diğer ödemeler gibi kalemler bulunduğu için hem kurumdan kuruma değişebilmektedir hem de mesai saatlerinize göre oynamalar olabilmektedir bu yüzden ortalama bir aralık vermiş bulunuyoruz. Temmuz ayında ise eğer ocak zammı oranında bir zam yapılırsa 2023 Temmuz odyometri teknikeri maaşı yaklaşık olarak 13900-14200 Türk Lirası dolaylarında olacaktır. Tabi ki burada bahsettiğimizin kamuda çalışan odyometri teknikeri maaşı olduğunu belirtmekte fayda var.
2023 ÖZEL SEKTÖR ODYOMETRİ TEKNİKERİ MAAŞI NE KADAR?
Özel sektör maaşları ne yazık ki devlet ile kıyaslanamayacak kadar düşük kalmaktadır bu sebeple de özel sektörden iyi paralar alma hayali kuran kişiler hayal kırıklığına uğramaktadırlar.
Sağlık alanında meslek sahibi teknikerler özel sektörde 12000-13000 Türk Lirası arasında değişen maaşlar almaktadırlar. Bu rakamlar yine çalışılan kurum ve kişinin tecrübe durumuna göre değişebilmekte olan rakamlardır.
Odyometri teknikeri özel sektör maaş rakamları aşağı yukarı 12300-12600 Türk Lirası dolaylarındadır. Dediğimiz gibi bu sizin kendiniz ile ilgili olarak da değişmektedir çünkü bazı kurum ve kuruluşlar asgari ücret olan 8506 Türk Lirasını maaş olarak verirken bazı kurumlar da 12800-13000 Türk Lirası civarlarında maaş verebilmektedirler.
ODYOMETRİ TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR? ODYOMETRİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Odyometri teknikeri nasıl olmalı sorusunun cevabı olarak aranacak özelliklerde ilk akla gelenleri sıralamak gerekirse; disiplinli, titiz, çalışkan, dikkatli, sabırlı, biyoloji, fizik ve elektronik alanında bilgi sahibi (çalışılan alan bütünlüklü olduğu için) kişiler olması beklenmektedir.
Bunun dışında sabır, empati, güler yüz, insanları sevmek, insanlara yardım etmekten hoşlanmak gibi özellikler sağlık alanında çalışan her bireyden beklenen özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan sağlığı ile ilgili yapılan bir işte çalışıp, para kazanıp insanlara kötü muamele etmek, insanlardan hoşlanmamak, sabırlı olamayıp birilerini incitmek hem hayatınızı çekilmez kılarken hem de hastalara ve çalıştığınız insanlara da maddi manevi zarar verecektir. Bu yüzden bu işi yapıyorsanız veya yapacaksanız bu konulara özen göstermenizi rica ediyoruz.
Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarımız için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Odyometri doktor mu?
Odyometri, Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının yönlendirdiği önemli birimlerden birisidir.
odyoloji bölümümü yoksa o odyometri bölümümü