Odyometri Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Odyometri teknikeri net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde odyometri teknikerleri maaşları kaç TL oldu?
Odyometri teknikerliği, doğuştan ya da sonradan işitme sorunu yaşayan kişilerin teşhis aşamasında görevli olan sağlık personelidir. Peki Odyometri teknikeri maaşları ne kadar ve görevleri neler bu soruları yanıtlayalım.
Dünyanın her yerinde bir mesleğin ne kadar kazandırdığı merak konusudur. Türkiye’de ise bu merak seviyesi sanıyoruz ki biraz daha yüksektir. Toplum olarak birinin ne kadar para kazandığı, kaç TL ücret, maaş aldığı hemen hemen hepimizin ilgisini çekmektedir.
Nasıl Odyometri Teknikeri Olunur?
Bunun yanı sıra bir üniversite adayı hangi bölümü tercih ederse hangi işi yapacağını ve o işten ne kadar gelir elde edeceğini veya bir mesleğe girecek bir kişi o mesleğe başlayınca eline ne kadar para geçeceğini merak eder. Bunlar boş bir meraktan ziyade daha tutarlı, mantıklı yaklaşımlardır. Özellikle bahsettiğimiz bu bireylerin meraklarını gidermek adına Türkiye’de icra edilen mesleklerin maaşlarının bilgisini imkanlar dahilinde sizler ile paylaşmaya çalışıyoruz. Bu içerikte odyometri teknikeri maaşları ne kadar oldu bunu sizler ile paylaştık.
ODYOMETRİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? ODYOMETRİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? ODYOMETRİ TEKNİKERİ NASIL OLUNUR?
Odyometri teknikeri en genel tanımıyla sağlık alanında hizmet veren ve bu hizmeti kendi alanındaki uzmanın, amirin yönlendirmeleri ile yerine getiren, tabi ki buna ek olarak da farklı görevleri olan bir sağlık teknikerliği koludur. Odyometri teknikeri görevleri listesine bakarak ne iş yaptıklarını biraz daha açık halde anlamak mümkün olacaktır:
- Ses ve konuşma odyometrisi ile immitansmetri testleri yapmak
- İşitme kaybı, çeşidi ve seviyesi ile ilgili bilgileri hasta test formuna kaydetmek
- Uzman hekim direktifi ile vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapmak
- İşitme tarama programları ve gürültü ölçüm işlemlerinde görev almak
- İşitme cihazı için kulak kalıbı ölçüsü almak ve uygun cihazların çıkış değerlerini ölçmek ve ayarlarını yapmak
Nasıl bu mesleği yapmaya hak kazanılacağı yani nasıl odyometri teknikeri olunacağı ise nerede çalışılmak istendiğine göre farklı yollara ayrılır. Öncelikle kamu veya özel sektör fark etmeksizin odyometri teknikeri olmak isteyen bir bireyin odyometri/odiometri bölümü mezunu olması gerekmektedir. Bölüm mezunu olan bireyler özel sektörde çalışmayı talep etmeleri durumunda odyometri teknikeri alımı yapan kurum veya firmalara başvuru yaparak işe girebilmeyi denemelidirler. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda odyometri teknikeri olmak için ise meslek adaylarının neredeyse tüm kamu personeli olmak isteyenler gibi KPSS’ye girmeleri ve atamalarda açılan kadrolara yerleşmelerini sağlayacak puanları almaları gerekmektedir.
Odyometri teknikerliği hakkında daha kapsamlı olan meslek tanıtımı yazımıza da göz atabilirsiniz.
ÖZEL SEKTÖR ODYOMETRİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Özelde 8-10 bin TL civarında maaş alırlar. Asgari ücret veya buna yakın bir maaş ile işe başlama ihtimalleri olan odyometri teknikerlerinin özel sektörde başlangıç seviyesinde alacakları maaş bu civarlarda olacaktır. Bu demek değildir ki bunun üzerinde bir kazanç elde etme ihtimali bulunmamaktadır fakat özellikle belirttiğimiz gibi ülkemizde genellikle her meslekte olduğu gibi odyometri teknikeri olarak da başlangıç seviyesinde asgari ücret civarlarında bir maaş ile çalışılmaktadır.
KAMU PERSONELİ OLAN ODYOMETRİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Odyometri teknikeri de sağlık teknikeri statüsünde olduğu için yeni başlayan odyometri teknikeri maaşı net maaş kapsamında 9-11 bin TL’ye denk gelmektedir. Buradaki rakamın bir aralık olması çalışılan kurumdan tutun da aile yardımına kadar farklı dinamiklerin devreye girmesidir. Bu yüzden odyometri teknikeri net maaşının ortalama olarak bu rakamlar civarında olduğunu söylemek yerinde olacaktır.
Odyometri teknikeri net maaşı bu civarlardadır fakat bazı sitelerde veya sosyal medya platformlarında hem teknikerlerin, hem de başka meslek gruplarının maaşlarının daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu brüt maaşı temel aldıkları için olmaktadır. Brüt maaş bir meslek mensubunun aslında aslolan geliridir fakat devlete yapılan gelir vergisi, SGK kesintileri gibi giderler sonrasında eline geçen para net maaşı olarak adlandırılmaktadır. Odyometri teknikeri için brüt ile net maaş arasındaki bu fark 1000-1300 TL civarlarındadır.
Odyometri Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir? Odyometri DGS Bölümleri
Odyometri sağlık Teknikeri mi?
Odyometri teknikeri; işitme bozukluğu belirlenmiş hastalara ilgili ekipman eşliğinde gerekli testleri uygulayarak işitme kaybının derecesini ve işitme cihazını belirleyen sağlık teknikeridir.
Yanlış anlamışsın. Kesilen (vergiler vb.den dolayı) miktar ile beraber 4600-4800 civarında oluyor maaş. Kesilen miktarı belirtiyor 1200 dediğin