kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nasıl Odyometri Teknikeri Olunur?

​​​​​​​Odyometri teknikeri nedir, odyometri teknikeri ne iş yapar, odyometri teknikeri nasıl olunur, odyometri teknikeri görevleri nelerdir, odyometri teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Nasıl Odyometri Teknikeri Olunur?

Odyometri teknikeri pek bu adıyla bilinmese de aslında işitme alanında çalışan sağlık meslek grubudur. Biliyorsunuz ki sağlık güncelliğini koruyan bir alandır. Bu alanda çalışan meslek gruplarına da her zaman ihtiyaç vardır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda odyometri teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ODYOMETRİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Odyometri teknikeri bir sağlık teknikeridir. Sağlık teknikerleri uzman hekimlerin, diş doktorlarının, eczacıların yanında yardımcı personel olarak görev yapan meslek gruplarıdır. Odyometri teknikeri görevleri nelerdiri sıralayarak odyometri teknikerliğinin ne olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

ODYOMETRİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? 

Dediğimiz gibi odyometri teknikerliği nedir veya ne iş yaparın cevabı biraz da görevleri kısmından daha iyi anlaşılacaktır. Odyometri teknikeri görevleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte şu şekilde belirlenmiştir:

  • Saf ses ve konuşma odyometrisi, immitansmetri testlerini yapmak
  • İşitme kaybı, çeşidi, seviyesi ve hastanın kooperasyonu ile ilgili bilgileri test formuna kayıt etmek
  • İlgili uzman tabip denetiminde; vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapmak
  • İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev almak
  • İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri almak, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçmek ve ayarlarını yapmak

odyometri teknikeri ne is yapar

NASIL ODYOMETRİ TEKNİKERİ OLUNUR?

Odyometri teknikeri olmak isteyen bir birey nasıl odyometri teknikeri olabilir. Nasıl odyometri teknikeri olunur?

Tekniker olabilmek için bireyin 2 yıllık önlisans bölümü mezunu olması gerekmektedir. Burada bir detaya yer vermek yerinde olacaktır. Tabi ki tekniker olabilmek için sadece 2 yıllık bölüm bitirmek yetmemektedir, unvan ile ilişkili bir bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Bu da odyometri teknikeri için Türkiye’de bulunan odyometri/odiometri bölümüdür. Yani odyometri teknikeri olabilmek için 2 yıllık odyometri bölümünü bitirmiş olmak gerekmektedir fakat bu da yine sadece ilk basamaktır.

Özel sektörde odyometri teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini bu alanda iyi yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak odyometri teknikeri olarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Memur olarak odyometri teknikeri olmak isteyen bir meslek adayı ise kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girerek bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde odyometri teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ODYOMETRİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikeri olarak mesleklerini icra eden hemen hemen herkesin çalışma şartları zorlayıcı, yorucu çalışma saatleri de bir parça uzundur.

Normal şartlar altında özellikle kamu personeli olarak çalışan meslek mensuplarının haftalık çalışma saati 40 saattir yani ayda ortalama olarak kamuda 160 saat çalışılmaktadır fakat genelde sağlık alanında çalışan personeller çalışılan kuruma bağlı olarak nöbetleri veya ek mesaileri ile bu sürenin üzerine çıkabilmektedirler.

Çalışma şartlarına geldiğimiz de ise yine sağlık teknikerlerinin yukarıda da dediğimiz gibi kolay olmayan çalışma şartları vardır. En başta hasta ile ilişki içinde olmak insanı zihnen ve manevi olarak yoran bir şeydir, bunun yanı sıra bağlı olduğunuz uzman, hastane veya kuruluş da çekilmez ise işler sizin için daha fazla zor olacaktır.

Odyometri teknikerleri genelde kapalı ortamlarda, kendi uzmanlık alanlarındaki ekipmanlar ile çalışırlar. Bu anlamda bedenen çok fazla yorulacak bir iş yapılmadığını fakat zihnen yorulunabilecek bir iş yapıldı söylenebilir.

İDEAL BİR ODYOMETRİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Odyometri teknikeri nasıl olmalı sorusunun cevabı olarak aranacak özelliklerde ilk akla gelenleri sıralamak gerekirse odyometri teknikerlerinin; disiplinli, titiz, çalışkan, dikkatli, sabırlı, biyoloji, fizik ve elektronik alanında bilgi sahibi (çalışılan alan bütünlüklü olduğu için) kişiler olması beklenmektedir.

Bunun dışında sabır, empati, güler yüz, insanları sevmek, insanlara yardım etmekten hoşlanmak gibi özellikler sağlık alanında çalışan her meslek mensubundan beklenen, beklenebilecek özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsan sağlığı ile ilgili yapılan bir işte çalışıp, para kazanıp insanlara kötü muamele etmek, insanlardan hoşlanmamak, sabırlı olamayıp birilerini kırmak hem hayatınızı çekilmez kılarken hem de hastalara ve çalıştığınız insanlara da maddi ve manevi zarar verecektir. Bu yüzden bu işi yapıyorsanız veya yapacaksanız bu konulara özen göstermenizi öneriyoruz.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.