Optisyen Nedir? Nasıl Optisyen Olunur?
Optisyen kimdir, optisyen ne iş yapar, görevleri nedir, nasıl optisyen olunur, kimler optisyen olarak çalışabilir, optisyen mesleğinde çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
Optisyen Nedir? Nasıl Optisyen Olunur?
Optisyen; alanında uzman göz doktorları tarafından verilen gözlükler için incelemeyi yapan, kişiye en uygun gözlük modelini seçen ve hangi optik camını kullanması gerektiğini belirten meslek grubudur.
Bir aday bir mesleği yapmaya başlamadan veya o mesleği yapmasını sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce o meslek ile ilgili araştırmalar yapar, yapmalıdır.
Bu araştırmaları yapmak bireyin doğru bölümü, doğru mesleği seçmesine yardımcı olacaktır. Bu yardımcı olma konusunda bizler de sitemizde sizlere fikir versin diye meslekler hakkında bilgiler derlemeye çalışarak yazılar hazırlıyoruz. Yazımızda optisyen mesleğine dair bilgiler bulabileceksiniz.
OPTİSYEN NEDİR?
Optisyen en temelde doktorların reçeteli olarak verdiği gözlükleri veya kontakt lensleri hazırlayan ve hastaların hizmetine sunan kişidir. Optisyen nedir sorusunun cevabını ne iş yapar ve görevleri nelerdir kısmında daha geniş vereceğiz.
NASIL OPTİSYEN OLUNUR?
Bazı meslekleri yapmak için adayların belli bir üniversite eğitiminden geçmesi gerekmektedir. Bu kimi zaman bir önlisans programı olurken kimi zaman lisans programı kimi zaman da lisansüstü eğitim olmaktadır. Optisyen olmak isteyen bir birey 2 yıllık bir program bitirmelidir ve bu program optisyenlik programıdır.
Genelde kamuda çok fazla, hatta neredeyse hiç alımı gerçekleşmiyor gibi dursa da kamuda optisyen olmak için adayların KPSS’ye girerek yeterli puan almaları gerekmektedir. Eğer ki özel sektörde çalışmak istiyorlar ise de optisyen arayan firmalara başvuru yapabilir veya kendi gözlük dükkanlarını (optik) açabilirler. Bunların hepsi kendilerini yetiştirmeleri ve imkanları zorlamaları ile alakalıdır.
OPTİSYEN GÖREVLERİ NELERDİR?
Optisyen nedir için verdiğimiz cevaptan da görüleceği üzere optisyenler gözlerinden rahatsız olan hastalara uzman bir doktor tarafından yazılan gözlüklerin üretimi işini yaparlar. Gözlüğün ve lensin hazırlanması, hastaya sunulması optisyenin sorumluluğundadır. Optisyen görevleri Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğinde ise şu şekilde belirlenmiştir:
- Uzman doktor tarafından yazılı olan reçetelerdeki numaralı gözlük camlarının, her çeşit lenslerin, optik görme gereçlerinin ve gözlük çerçevelerinin hastaya hazırlanarak sunulmasını sağlamak
- Standartlara çerçevesinde gözlük montajı yapmak, gerektiğinde onarmak, tespitini sağlamak ve hastanın kullanımına uygun haline getirmek
- Optik gereç kullanıcılarına ve hastalara ait kayıtları tutmak ve gerektiğinde ilgili kurumlara iletmek
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikte optisyenin görevleri bu şekilde sıralanmış olsa da özel sektörde çalışabilecek veya kendi gözlük dükkanını açacak optisyenlerin görevleri biraz daha artmaktadır. Satış görevi de üstlenilebilinen bu meslekte müşteri ile kurulacak ilişkiler, onların takibi, onların bilgilendirilmesi de görevlerin ve hizmetlerin içinde yer alabilmektedir.
OPTİSYEN ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Optisyen olarak görev yapan bireyler dediğimiz gibi çoğunlukla özel sektörde çalıştığı için biraz yorucu bir meslek yapabilmektedirler. Üretimden başlayıp satışa kadar geniş bir hizmet sunulması sebebiyle meslek biraz yorucu olabilmektedir. Göz hastaları genellikle daha az yorucu, daha az yıpratıcı hastalar olsalar da yine de sağlık alanının bir parçası olan optisyenlik de hastalar ile uğraşılan bir iş olması ile de neredeyse tüm sağlık mesleklerinden iyi olsa da bunun yıpratıcılığından nasibini alabilmektedir.
Çalışma saatlerine gelecek olursak kamu her ne kadar alım yapmıyor gibi olsa da kamuda çalışılması halinde haftalık 40 saat ve biraz üzeri çalışma saatleri söz konusudur. Özel sektörde ise en geç gün içinde 9-10 gibi başlanarak akşam 21.00-22.00 saatlerine kadar çalışma söz konusu olabilmektedir. Ayrıca haftada bir gün izin olması sebebiyle 60-70 saat haftalık çalışma saatlerinin olduğunu söyleyebiliriz.
İDEAL BİR OPTİSYEN NASIL OLMALI?
İdeal bir optisyenin öncelikli olarak dikkatli ve el-göz becerilerinin gelişmiş olması beklenir. Dikkat konusu özellikle hastaların raporlarının incelenmesi sırasında önem kazanmaktadır çünkü yanlış üretilecek bir gözlük, yanlış yapılacak bir yönlendirme olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Mesleğin ticari boyutu da olduğu için ayrıca güler yüz, anlayış, sabır gibi özellikler de bu mesleği yapacak bireylerden beklenebilecek özelliklerdir.
Sorularınız varsa veya paylaşımda bulunmak istiyorsanız yazımızın altında yer alan yorum kısmını veya forum sayfalarımızı kullanabilirsiniz.