Ortodontist Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
Ortodontist Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Tıp alanı içerisindeki en gözde mesleklerden biri olan "ordontist" mesleği ile ilgili pek çok soru soruluyor. Peki ortodontist uzmanı maaşları çok merak ediliyor. İşte ortodontist olarak çalışan uzmanlarla ilgili tüm merak edilenler..
Ortodontist Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?
Ortodontist; sağlık mesleklerinden biridir. Diş hekimliği fakültelerinden mezun olan ve bu alanda eğitim alan kişilerin rahatlıkla iş bulduğu ve çokça da para kazandığı bir meslektir. Meslekte amaç kişinin dişlerindeki olumsuz görüntüyü ideal hale getirmek ve mutlu gülüşlerin mimarı olmaktır.
İnsanoğlu için dünden bugüne en önemli konu her zaman ‘sağlık’ olagelmiştir. Yüzlerce hatta binlerce yıldır insanlar sağlıklı bir ömür sürebilmek için çaba göstermiştir. Yüzlerce yıl önce birkaç on yıl süren insan ömrü günümüzde 100 yıla yaklaşmıştır. Bu durumun en büyük sebebi ise sağlık sektöründe, bilimde yaşanan gelişmelerdir. Günümüzde tıp bilimi, sağlık alanı yalnızca şifalı otlardan ve ilaçlardan ibaret değildir.
Onlarca hatta yüzlerce alt sağlık dalı bulunmaktadır. Bu alanlardan biri de ‘ortodonti‘dir. Ortodonti uyumsuz ve çarpık dişlerle ilgilenen, tanı koyan, teşhis eden, kontrol eden ve bu durumu tersine çevirmeye çalışarak önlemeye çabalayan gerekli tedaviyi sunan diş hekimlerinin uzmanlık alanına denir.
Bu alanda çalışan doktora da ‘ortodontist‘ denir. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bu alana ilgi duyan doktor sayısı artmaktadır. Ayrıca ağız ve diş sağlığı konusunda bilinç oluştukça milyonlarca vatandaş bu konuda profesyonel yardıma başvurmaktadır.
Bu nedenle ortodontist olarak görev yapmak isteyen kişi sayısı artmış ve mesleğe yani branşa ilgi de yükselmiştir. Peki ortodontist nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Ortodontist maaşları ne kadar?
Ortodontist Nedir? Ne Demek?
Tıp dünyasına meraklı, diş ve yüz düzensizliklerinden rahatsız, alan belirlemek isteyen tıp öğrencilerinin sorduğu bu kritik sorulara www.tercihiniyap.net ailesi olarak cevap aradık. Diş ve yüz düzensizlikleriyle ilgili çalışmalar yürüten, teşhis ve tedavi uygulayan uzmanlara ortodontist denmektedir.
Bu alanda çalışabilmek için diş hekimliği fakültelerinden başarıyla mezun olmak gerekmektedir. Ancak tek şart da bu değildir. Ayrıca 4 yıl uzmanlık eğitimi almak da aranan şartalr arasındadır. Böylece 9 yıllık bir eğitim sürecinin ardından ortodonti uzmanı olarak görev yapabilirsiniz.
Ortodonti kelimesi Yunanca kökenlidir. “Ortho” yani düzgün ve “odons” yani diş kelimelerinden oluşur. Düzgün diş olarak Türkçeye çevrilebilir. Bu bilim dalı diş ve yüz düzensizlikleri ile ilgili çalışan bir bilim dalıdır. Bu alanda çalışmak için diş hekimi olmak gerekmektedir. 1975 yılında kurulan bu bilim dalı 90’lı yıllarla birlikte önem kazanmış ve 2000’li yıllarda en parlak dönemini yaşamıştır.
Ortodontist Ne İş Yapar?
Meslekle ilgili olarak sorulan en önemli sorulardan biri de budur. Uzman hekimlerin ne iş yaptığı merak edilmektedir. Ortodonti uzmanının yani ortodontist olarak çalışan uzmanın diş hekimleriyle karıştırıldığı bilinen bir gerçektir. Bu nedene görevleri arasında ne gibi farklar olduğu da merak edilmektedir.
Genel olarak ortodontistler hastaların ağız, diş ve yüz sağlığı ile ilgili faaliyet gösterirler. Dış görünüşü önemli ölçüde etkileyen diş sağlığı ile ilgili olarak yaptıkları müdahalelerle kişinin sosyal yaşamlarına da etki ederler. Kendilerine başvuran kişilerin ağız bakımı, diş rahatsızlıkları, yeme içme alışkanlıkları ile ilgili tavsiyelerde bulunurlar. Ancak tüm görevleri bunlarla sınırlı değildir. Bu personeller daha pek çok görevi icra ederler. İşte ortodontist uzmanlarının görevleri…
Bu personeller kendilerine başvuran hastalara gerekli görmeleri halinde diş teli takarlar.
Hastaların çene yapısındaki bozuklukları tespit edip bu bozuklukları giderirler.
Kişilerin diş eksiklikleri ve protez ile ilgili talep, sıkıntı ve isteklerine yönelik faaliyet yürütürler.
İnsanların 20’lik dişlerinin oluşturduğu ağrı, sızı, düzensizlik ve sorunlarla mücadele ederler.
Çene darlığı, diş çarpıklığı, diş ve çene yapı sorunlarıyla ilgili gerekli müdahalelerde bulunurlar.
Ağız kapama ve açma sorunlarına çare olurlar.
Ortodontist Uzmanı Nasıl Olunur?
Öncelikle üniversiteye geçiş sınavından yeterli puanı alarak adayların diş hekimliği fakültelerinde eğitim almaya hak kazanması gerekmektedir. Daha sonra ilgili üniversitedeki 5 yıllık eğitim veren diş hekimliği fakültesinden mezun olmak gerekmektedir.
Diş hekimi olarak göreve başlayan adaylar 4 yıllık uzmanlık eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra “ortodontist” olmaya hak kazanırlar. Yani adayların üniversite ve uzmanlık eğitimi dahil toplam 9 yıl eğitim almaları gerekmektedir. Bu eğitim sonrasında ortodonti uzmanı olabilirler.
Ortodontist Maaşları Ne Kadar?
İşte bu meslek dalıyla ilgili en çok merak edilen konuya yani maaş konusuna sıra geldi. Ortodonti uzmanları özel sektörde ve devlette farklı miktarda maaş almaktadır. Bu nedenle uzman personellerin maaşlarını kamu ve özel sektör olarak iki ayrı paragrafta değerlendirdik.
Kamu kurum ve kuruluşlarında yani devlet hastanelerinde ortodontist olarak çalışan personeller 6.000-7.000 TL civarında maaş almaktadır. Ancak deneyim ve kıdemleri yükseldikçe maaşları artmakta ve bu personellerin net maaşları en az 10 bin TL’ye yükselmektedir. Ayrıca muayene, döner sermaye vb. ücretlerle birlikte maaşları önemli ölçüde artmaktadır.
Özel sektörde çalışan uzman personeller ise devlette çalışan meslektaşlarından daha yüksek paralar alabilmektedir. İşe yeni başlayan deneyimsiz personeller 5-8 bin TL arasında maaş alırken deneyimli personellerin maaşları 30 bin ile 50 bin TL arasında değişmektedir.
İmplant fiyatları ne kadardır? 2020 güncel implant fiyatları hakkında bilgi almak gerekir.