Ortopedi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Protez ve Ortez Teknikeri Maaşı 2023
Ortopedi teknikeri maaşları 2023 yılında ne kadar oldu, ortopedi teknikerliği nedir, görevleri nelerdir, nasıl protez ve ortez teknikeri olunur, çalışma şartları ve saatleri nasıldır, özel sektörde 2023 ortopedi teknikeri maaşı ne kadardır gibi soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Mesleklerin maaş bilgilerini ve haklarındaki bilgileri verdiğimiz yazı dizilerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere ortopedi teknikeri 2023 maaş bilgisini, protez ve ortez teknikeri çalışma şartlarını ve çalışma saatlerini, nasıl ortopedi tekniker olunabileceğini ve bunlar gibi konuları anlatmaya çalışacağız.
Protez ve Ortez (Ortopedi) Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
ORTOPEDİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? TIBBİ PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? KİMLER, NASIL ORTOPEDİ TEKNİKERİ OLABİLİRLER?
Tüm sağlık alanında çalışan teknikerler gibi ortopedi ya da diğer adıyla protez ve ortez veya tıbbı protez ve ortez teknikerleri de uzman doktorların (bu branş için genelde ortopedist) yanında destek personel olarak görev yapan bir sağlık meslek unvanıdır. Mesleği daha net anlayabilmek için ortopedi teknikeri görevleri sıralanacak olursa:
- Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev almak, alçı modeli hazırlamak ve protezi ve ortezi imal etmek ve provasını yapmak.
- Hazır ürünleri hasta üzerinde uygulamak ve kullanılacak cihazların hastaların kullanımına uygun hale getirmek.
- Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev almak.
- Hekimin direktifleri doğrultusunda dışarıdan stabilizasyon ön hazırlığı yapmak, yumuşak ve alçı sargı yapmak ve bunlar benzeri görevlerde bulunmak.
- İşlemler sırasında kullanılacak malzemelerin teminini ve hijyenini sağlamak ve hastaya tüm bu konularda bilgi vermek, hasta kayıtlarını tutmak,
gibi başlıca görevler karşımıza çıkmaktadır. Protez ve ortez teknikerinin ve sağlık meslek mensuplarının tamamının görev ve yetkilerini detaylı incelemek için sağlık meslek mensubu görev ve yetki yönetmeliğine göz atabilirsiniz. Yönetmelik için:
► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TAMAMININ GÖREV VE YETKİ YÖNETMELİĞİ
Genel olarak ortopedi teknikeri bu şekilde tanımlanabilir. Peki kimler, nasıl ortopedi teknikeri olabilir?
Bu soruya cevap vermeden evvel bir konuyu açıklığa kavuşturmayı uygun buluyoruz. Ülkemizde sıklıkla karıştırılabilen iki kavram bulunmaktadır ve bunlardan biri teknisyen diğeri tekniker kavramlarıdır. Bu ikisi arasında eğitim ve öğretim açısından bir fark bulunmaktadır ve o fark da tekniker unvanı alabilmek için 2 yıllık önlisans bölümü teknisyen olabilmek için de ortaöğretim mezunu olmak gerekmektedir. Fakat bu şart da tek başına yeterli değildir çünkü belli bir branşta çalışacak bireylerin bazı bölüm mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortopedi teknikeri olabilmek için mezuniyet şartı aranan 2 yıllık bölümler şunlardır:
- Protez ve Ortez
- Ortopedik Protez ve Ortez
Bu önlisans programlarını bitirerek tıbbi protez ve ortez teknikeri olunabilir. Olunabilir diyoruz çünkü bölümden mezun olur olmaz işler hazır bir biçimde sizi beklememektedir. Devlet kurumlarında çalışacak bireylerin KPSS’ye girmesi, yeterli puan elde etmesi ve devletin alıma çıkması gerekmektedir. Özel sektörde çalışabilmek için de yeterli donanıma sahip olunması gerekmektedir. Devlete girmek isteyen bireylerin alması gereken puanlar konusunda fikir elde edebilmesi adına ortopedi teknikerliği atama taban puanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? ORTOPEDİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?
Sağlık teknikeri olarak daha doğrusu sağlık alanında çalışacak (istisna pozisyonlar hariç) her bireyin çalışma şartları oldukça zorludur. Bu zorluktan ortopedi teknikeri de kendince payını almıştır. Uğraşılan alanın ince işçilik istemesi, dikkat istemesi mesleği zorlayıcı kılarken aynı zamanda uğraşılacak hasta tipi de insanın psikolojisine etki etmektedir.
Bunun dışında protez ve ortez teknikerleri genellikle kapalı atölye ortamında çalışmaktadırlar ve kokulu maddeler ile işlem yapmaktadırlar, çoğunlukla ayakta çalışmaktadırlar. Bu da çalışma şartlarını kendince zorlamaktadır. Bunlara ek olarak her iş kolunda olduğu gibi birlikte çalışılan amirlerin veya çalışılan kurumun yapısı da işleri kolaylaştırabilmekte ya da zorlaştırabilmektedir.
Mesai saatleri noktasına geldiğimizde ise şu bilgiyle başlamak yararlı olacaktır. Normal şartlar altında kamu kurumlarında çalışan bireylerin haftalık 40 saat olmak üzere aylık 160 saat ortalama mesaisi bulunmaktadır. Sağlık alanında ise ekstra nöbetler ve ek mesailer ile bu süre uzayabildiği için birebir buna uygun olamamaktadır. Bu durumda yine çalışılan kurum ve kuruluşa göre değiştiği için net bir şey söylemek mümkün değildir fakat diğer meslek gruplarına göre daha uzun mesai saatlerine sahip olduğunuzu bilmenizde fayda var. Tabi ki burada söylediklerimizin en genel haliyle size fikir vermesi için söylendiğini de göz önünde bulundurmalısınız, bu konuda kesin ve net bilgiyi başvuru yapacağınız kuruma sorarak öğrenebilirsiniz.
KAMUDA ORTOPEDİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YLINDA NE KADAR? TIBBİ PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ 2023 MAAŞLARI
Genel olarak sağlık teknikeri maaş bilgilerini inceleyecek olursak:
Yeni Başlamış Tekniker 13600-13850 Lira
5 Yıl Doldurmuş Tekniker 13.650-13900 Lira
10 Yıl Doldurmuş Tekniker 13.700-13950 Lira
15 Yıl Doldurmuş Tekniker 14000-14200 Lira
20 Yıl Doldurmuş Tekniker 14200-14400 Lira
25 Yıl Doldurmuş Tekniker 14250-14450 Lira
30 Yıl Doldurmuş Tekniker 14300-14600 Lira
gibi bir genel tablo karşımıza çıkmaktadır. Buradaki maaş ile ilgili rakamlar kurumdan kuruma veya çalışma saatlerine göre; döner sermaye, ek mesailer ve diğer ödemeler üzerinden değişiklik gösterebilmektedir ve o yüzden aralık olarak verilmiştir, 100-200 Lira aşağıya veya yukarıya dönük olarak oynama olabilmektedir. Ocak zammı ile birlikte ortopedi teknikeri maaşı 2023 başında 13650-13850 Lira civarında bir miktara dönüşmüştür. Temmuz ayında da ocak ayına benzer bir zam yapılır ise Temmuz 2023 protez ve ortez teknikeri maaşları 14000-14200 Lira bandına çıkacaktır.
ÖZEL SEKTÖRDEKİ KURUMLARDA PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR?
Özel sektörün amacı az harcama çok kar olduğu için durum pek de iç açıcı değildir yani devlette alınan maaşların aynısını beklememek gerekir. Ayrıca özel sektörde de çalışılacak kuruma ve kişinin yeterliliğine bağlı olarak maaşlar değişebilmektedir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse ortopedi teknikeri maaşı 2023 yılında özel sektörde 8506-9600 Lira civarlarına denk gelmektedir. Tabi ki dediğimiz gibi değişiklik gösterebildiği için 8506 Lira olan asgari ücret ve civarında maaş veren kurumlar olduğu gibi 9000 Lira ve üzerinde maaş veren kurumlar da bulunabilmektedir. Bu durum kısmen sizin kendinizi geliştirmiş olduğunuz oranla da alakalıdır.
ORTOPEDİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI? TIBBİ PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Sağlık alanında çalışan her birey sağlık ile ilgili bir iş yaptığının bilincinde ve sorumluluğunda olmalıdır ki bu ortopedi teknikeri için de geçerlidir ve tüm ülkemiz için oldukça önemli bir konudur. Bu konuyu başa koyarak özellikle ortopedi yani protez ve ortez teknikerinde aranan özelliklere bakacak olursak; dikkatli, özenli, titiz, ayrıntıcı, cisimleri zihninde iyi canlandırabilen, el becerileri gelişmiş, disiplinli bireyler olması beklenmektedir.
Ortopedi teknikeri, teknikerlikler, meslekler, KPSS veya diğer merkezi sınavlar gibi kariyer planınız ile ilişkili konularda aklınıza takılan soruları forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz. Forum sayfaları için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
*Yazı boyunca ortopedi teknikeri, protez ve ortez teknikeri ve tıbbi protez ve ortez teknikeri unvanları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmıştır. Bu durumun doğmasının sebebi aynı mesleğin bu farklı isimler ile anılıyor olmasıdır.
Ortez Protez kaç yıl?
Ortez ve Protez Bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır.
Neden yazıda kendi kliniğini açan teknikerler ile ilgili bir bölüm yok?