ÖSYM Hakem Şahitlik Görevi Nedir? Ne Demek? Görev Ücreti Ne Kadar?
ÖSYM Hakem Şahitlik Görevi Nedir? Ne Demek? Görev Ücreti Ne Kadar? ÖSYM Hakem Şahitlik Görevini Yapanlar Ne İş Yapar? ÖSYM Hakem Şahitlik Görevini Kimler Yapabilir? ÖSYM Hakem Şahitlik Görevleri Nelerdir?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl onlarca sınav düzenlenmektedir. Bu sınavlar milyonlarca kişinin eğitim hayatına, kariyerine, sosyal ve ekonomik yaşantısına doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle bu sınavların güvenliği çok önemlidir. Özellikle de 2000’li yıllarda sınavlarda yaşanan şaibeler, ortaya atılan iddialar ve şüpheler nedeniyle sınav güvenliği konusu iki kat önem kazanmaktadır. Bu noktada bir dizi tedbirler ve aktörler devreye girer. Bunların başında da ÖSYM hakem şahitlik görevini yürüten kişiler gelir. Bu görevi yürütenler sınav sorularının basılmasından merkeze ulaşmasına kadar tüm süreçlerde yer alır. Görevin karşılığı olarak da belirli bir ücret alırlar. Peki ÖSYM hakem şahitlik görevi nedir? Ne demek? ÖSYM hakem şahitlik görevini kimler yapabilir? Görev nasıl yapılır? Görev ücreti ne kadar?
ÖSYM Hakem Şahitlik Görevi Nedir? Ne Demek?
Sınav düzenleme sürecinde, sınav güvenliğini sağlamada Hakem Şahitlik görevi ÖSYM’nin omurgasını oluşturmaktadır. Sınavın doğru, güvenilir, güven veren bir şekilde yapılmasına katkı sağlayan bu kişiler kamu görevlileri arasından seçilir. Göreve ismini veren Hakem ve Şahitlik kelimeleri görevin tanımını daha iyi anlamak için iyi incelenmelidir. Arapça bir kelime olan Hakem taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözmek üzere seçilmiş olan kişidir. Belirli bir konudan iyi anlayan kişidir. Alanında uzman olan, yetkin olan kişilere denir. Şahit kelimesi de Arapaça’dır. Tanık anlamına gelmektedir. Yani hakem şahitlik görevini üstlenen kişi sınav düzenleme sürecine şahitlik eder ve güvenilirlik çizginin bozulmasını engellemek için çalışır.
ÖSYM Hakem Şahitlik Görevini Yapanlar Ne İş Yapar?
Personellerin görevi sınav düzenlenmeden önce başlar. Sınav sorularının basımıyla birlikte başlayan bir görevden söz edilebilir. İşte personellerin görev ve sorumlulukları;
- Sınav sorularının basımını takip ederler.
- Sınav sorularının dağıtımını izlerler.
- Sınav kağıtlarının toplanması, optik kapılarının okunmasını sağlarlar.
- Sınav sırasında düzen ve güvenliğin korunmasını sağlarlar.
- Sınav kağıtlarının çalınmaması, zarar görmemesi için çalışırlar.
- Hakem ve şahitlik yaparlar.
- Kendi gözetimleri altında sınav sorularının kilitli ve güvende kalmasını sağlarlar.
- Sınav sorularının sınav salonlarına, okullara, ilgili yerlere nakline eşlik ederler.
- Sınav bittikten sonra sınav kağıtlarını toplayıp ÖSYM’ye götürürler.
- Optik okuyucuların çalışması aşamasına eşlik ederler.
ÖSYM Hakem Şahitlik Görevini Kimler Yapabilir?
Bu görevi üstlenecek kişiler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından kamu görevlileri arasından seçilir. Bu görevi üstlenmek isteyen kamu görevlilerin ÖSYM’ye başvuru yapması gerekmektedir. ÖSYM tarafından belirlenen bu kişiler büyük bir gizlilik ve ciddiyetle görev ve sorumluluklarını yerine getirir.
ÖSYM Hakem Şahitlik Görevleri Nelerdir?
- Yardımcı Engelli Gözetmen
- Yedek Gözetmen
- Gözetmen
- Salon Başkanı
- Bina Yönetici Yardımcısı
- Bina Yöneticisi
- Bina Sınav Sorumlu Yardımcısı
- Bina Sınav Sorumlusu
ÖSYM Hakem Şahitlik Görev Ücreti Ne Kadar?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hakem şahitliği görevini yapmaları için seçilen personellere belirli ücretler ödenmektedir. Gözetmenden bina sorumlusuna kadar farklı görevleri icra eden personellere görevlerine bağlı olarak ödenen ücret değişebilir.
- Bina sınav sorumlusu: 242 TL
- Bina sınav sorumlu yardımcısı: 161 TL
- Bina yöneticisi: 162 TL
- Bina yönetici yardımcısı: 146 TL
- Gözetmen: 121 TL
- Yedek gözetmen: 97 TL
- Yardımcı engelli gözetmen: 162 TL
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET