kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Otomotiv Mühendisi Nedir? Nasıl Otomotiv Mühendisi Olunur?

​​​​​​​Nasıl otomotiv mühendisi olunur? Otomotiv mühendisi nedir? Kimler olabilir? Otomotiv mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır?

A+
A-

Otomotiv Mühendisi Nedir? Nasıl Otomotiv Mühendisi Olunur?

Otomotiv Mühendisliği zevkli olarak yapılan pek çok meslekten sadece biridir. Otomotiv mühendisliği; üretimden tasarıma kadar pek çok alanı yürüten ve yapılan işlemlerin de denetimini sağlayan kişidir.

Hangi mesleği yapacak olursa olsun bir mesleği yapmadan önce bireyler bazı soru işaretleri taşımaktadırlar. Bu soru işaretlerinin başında ise o mesleği yaparken ne iş yapacakları, görevlerinin neler olacağı, kaç saat ve kaç gün çalışacakları gibi sorular gelmektedir. Meslek adayları bu soruların cevaplarına bağlı olarak da tercihte bulunmaktadırlar. İşte biz sizlerin bu sorularına elimizden geldiğince cevaplar arayan meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya çalışıyoruz. İçinde bulunduğunuz yazımızda otomotiv mühendisi mesleğine dair bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

 OTOMOTİV MÜHENDİSİ KİMDİR?

Otomotiv mühendisliği; otomobil, kamyon ve minibüs gibi akla gelebilecek her türlü taşıtın tasarlanması, projelendirilmesi, denetlenmesi, satışı ve pazarlanması üzerine çalışılan bir alandır ve bu alanda çalışan mühendislere otomotiv mühendisi denmektedir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? 

Otomotiv mühendisleri otomotiv sektöründe üretilecek olan her türlü araç ve ürünün fikir aşamasında sorunsuz kullanabilir olmasına kadar geçen tüm süreçte görev ve sorumluluk alırlar. Otomotiv mühendislerinin en temel görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Fikir üretmek ve tasarım yapmak için bilgisayar destekli tasarım programlarını, uygulamalarını kullanmak
  • Bileşen üretimi için gerekli malzemeleri tespit etmek
  • Bileşenlerin prototipini oluşturarak performanslarını ve güvenliği test etmek
  • Yeni tasarımlar geliştirirken müşteri ihtiyaçları ve devlet emisyon düzenlemelerini dikkate almak
  • Mekanik arızaları ya da beklenmeyen bakım sorunlarını araştırmak, saptamak ve sorunları gidermek
  • Tedarikçiler ile iletişim kurmak ve tedarik zinciri yönetimi konuları ile ilgilenmek
  • Araçların kontrol edilmesini ve test edilmesini sağlamak

otomotiv muhendisi ne is yapar

KİMLER OTOMOTİV MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Otomotiv mühendisi olarak bir kurum veya kuruluşa girmek için adayın belli bir lisans programını bitirmesi gerekmektedir ve bu otomotiv mühendisi için otomotiv mühendisliği bölümüdür. Buna alternatif olarak otomotiv mühendisi olabilmenin bir diğer yolu ise farklı bir lisans programından mezun olduktan sonra üniversitelerin lisansüstündeki başvuru şartlarını, kabul edilen bölüm mezunu olma şartını sağlayan bireyler de lisansüstünde bu tip bir öğrenim görerek otomotiv mühendisi olma şansını özel sektörde alım yapan firmanın kararı doğrultusunda elde edebilirler.

Lisans veya lisansüstü program mezunu olmak meslek olarak otomotiv mühendisi olmanın sadece ilk adımıdır. Mezuniyet sonrasında otomotiv mühendisi olabilmek için adayların önünde gidilmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunların en başında da bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağıdır çünkü bir bireyin bu ikisi noktasında izlemesi gereken yollar biraz da olsa farklıdır.

Kamuda otomotiv mühendisi olmak isteyen bir adayın bugünün şartlarında Türkiye’de işi zordur çünkü kamuya alımları bulunmamaktadır veya tek tüktür.

Otomobil üretimi gerçekleştirmeye başlamamız halinde bir ihtimal kamuya alım olabilecektir fakat bugün otomotiv mühendisliği bitirerek kamu personeli olmak isteyen bireylerin izleyeceği yol KPSS’ye girerek 4001 kodu ile atamaları yapılan merkezi atama kadrolarına veya herhangi bir lisans programını alan ilan kadrolarına başvurmaktır diyebiliriz.

Özel sektörde otomotiv mühendisi olmak isteyen bir birey ise özel sektöre alım yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi, bu kurum ve kuruluşlara başvurması ve işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Gerçekçi olmak gerekirse tabi ki özel sektörde otomotiv mühendisi veya başka bir unvanla çalışmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir ve Türkiye şartlarında özel sektörde de çok fazla alım yapılmamaktadır.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Genellikle çalışma şartlarını ve saatlerini kamu özel sektör diye ayırmak mantıklıdır fakat otomotiv mühendislerinin kamuya alımları pek olmadığı için özel sektördeki şartlardan bahsetmek gerekirse, özel sektörde işe yeni başlayan bir otomotiv mühendisi çoğu mühendislikte olduğu gibi uzun mesai saatli, yorucu, görece düşük ücretli olarak çok da tatmin edici olmayan çalışma şartlarında çalışmaya başlarlar.

Proje üretim temelli çalıştıkları için genellikle ofis ortamında çalışsalar da üretim sürecini gözlemek ve doğru yürüdüğünden emin olmak için üretim alanında da görev yaparlar.

İyi donanım sahibi ve tecrübeli otomotiv mühendislerinin ise gayet iyi şartlarda çalıştığını da belirtmek yerinde olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.