Özel Otomobil Hususi Araçla Seyahat Yasak Mı? Arabaya İzin Almak Şart Mı?
Seyahat yasağı özel araçları, hususi otomobilleri, kişisel arabaları kapsıyor mu? 2020 yılında seyahat özel araçlara da yasak mı? Arabalar seyahat izni alacak mı? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.
İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge gereği kısmi sokağa çıkma yasağının ardından seyahat kısıtlamaları da hayata geçirildi. Peki 2020 Seyahat Etme Yasağı hangi tür ulaşımlar için geçerli? 2020 Seyahat Yasağı özel araçları, kişisel otomobilleri, hususi arabaları kapsıyor mu? 2020 Seyahat Yasağı kapsamında kimlerin seyahat etmesine izin var? Seyahat izin belgesi nedir? Kimler almalı? Nereden ve nasıl alınır? Detayları haberimizde bulabiilirsiniz.
2020 Seyahat Yasağı Nedir?
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 11 Mart 2020 tarihinden beri ülkemizde de artarak yayılan yeni tipteki korona virüsü covid 19’un yayılmasını engellemek gayesiyle 28 Mart 2020 tarihinden itibaren hayata geçirilmek üzere Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayanların ülke içerisinde seyahat özgürlükleri kısmi olarak kısıtlanmıştır. Bu kısıtlamanın kapsamları İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile belirlenmiştir. Bu bağlamda seyahat etmek etmek isteyen kişilerin bazı şartları taşıyor olmaları ve bu şartlarını ispat ederek bu ispatın karşılığında seyahat izin belgesi almaları gerekmektedir.
2020 Seyahat İzin Belgesi Nedir? 2020 Seyahat İzin Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
28 Mart 2020 tarihi itibariyle hayata geçirilen seyahat yasağı kapsamında olanların, seyahat edebilmeleri için bazı mücbir sebeplerini ispat etmeleri gerekmektedir. Bu şartlarını delillendirerek üç yoldan başvuru yapabilecek olanlar için Valilikler uhdesinde kurulacak olan Seyahat İzin Kurulları tarafından seyahat izin belgesi düzenlenebilecektir. Seyahat izin belgesi almak hakkına sahip olacakların başvuru yapabilecekleri kanallar şu şekildedir;
-Hava Limanlarında ya da otogarlarda kurulacak olan Seyahat İzin Belgesi başvuru masaları;
Bu masalardan yapılacak seyahat izin belgesi talebi başvuruları, seyahat izin kurullarına iletilecek ve sonuçlandırılan başvuruların neticesi bizzat kişiye masada yapılabilecektir. Mücbir sebepleri uygun görülen yolcular için seyahat izin belgesi düzenlenebilecektir.
-Alo 199 İçişleri Bakanlığı Seyahat İzin Belgesi Başvuru Hattı üzerinden başvuru;
Normal şartlarda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri randevu hattı olarak kullanılan Alo 199 Korona virüsü Covid 19 salgını şartlarında vatandaşların seyahat izin belgesi başvurularını da kabul edecek biçimde düzenlenecek. Bu sürecin ardından vatandaşlar başvurularını telefonla yaparak yine yanıtını elektronik ortamda ya da telefon kanalıyla alabileceklerdir.
-İçişleri Bakanlığı Elektronik Başvuru sistemi üzerinden başvuru;
Vatandaşlar sistemin açılması ile birlikte e-başvuru yaparak da mücbir sebeplerini ve seyahat izin belgesi taleplerini Bakanlığa iletebilecekler. Bu şekilde yapılacak başvuruların sonuçları da yine elektronik ortamda ya da telefon kanalıyla başvurana bildirilebilecek.
2020 Seyahat İzin Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? konusunda daha fazla detaya ulaşmak isterseniz aşağıda yönlendirmesini vermiş olduğumuz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
2020 Seyahat Yasağı Kimleri Kapsıyor?
2020 yılında Covid 19 salgınının yayılmasını engellemek kaygısıyla hayata geçirilen seyahat yasağı uygulaması şu an için toplu ulaşım araçları ile il değiştirmek isteyen vatandaşları kapsamaktadır. Bu bağlamda vatandaşların mücbir sebep sunamamaları durumunda seyahat izin belgesi almaları ve seyahat etmeleri mümkün olmayacaktır.
2020 Seyahat Yasağı Hususi Otomobilleri Şahsı Araçları Özel Arabaları Kapsıyor Mu?
2020 seyahat yasağı uygulaması şu an için yalnızca uçak, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarını kapsamaktadır. Yani kişilerin özel araçları, hususi otomobilleri ve şahsi arabaları ile il değiştirmelerinde, seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak valiliklerce aksi gerekli görülürse şahsi – özel araçlar için de kısıtlama getirilebilecek. Şu an için kişilerin bir istisna dışında ilden ile otomobilleriyle seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bu istisna ise sokağa çıkma yasağı getirilen, 65 yaş ve üzerinde kişilerden ya da kronik hastalığı olanlardan olmamak ya da araçlarında sokağa çıkma yasağı kapsamında olan birisini bulundurmamak. Bu kişiler için zaten sokağa çıkma yasağı olduğundan seyahat yasağı her şartta bu kişileri kapsamaktadır. Dolayısıyla bu kişiler için seyahat izin belgesi başvurusu yapılması ve dahi seyahat izin belgesi alınması mümkün olmayacaktır.
3 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yaptığı açıklamalar ile birlikte 4 Nisan 2020 gece yarısından başlamak üzere 30 büyükşehirde ve Zonguldak ilinde özel otomobil – hususi araçlarla da giriş çıkış 15 gün için kısıtlanmıştır.
Ülkemizdeki büyükşehirleri detaylı bir biçimde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;
2020 Seyahat Yasağı’na Uymamanın Cezası Var Mı? Seyahat Yasağına Uymama Cezası Ne Kadar? Seyahat İzin Belgesiz Seyahatin Cezası Nedir?
2020 yılında uygulanacak olan ve 28 Mart 2020 tarihinde başlayacak olan Seyahat Yasağı kapsamında kurallara uymayan vatandaşların ceza alması söz konusu olabilecektir. Seyahat Yasağı’na uymayanlar için uygulanabilecek cezalara dair detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesini verdiğimiz yazımızda inceleyebilirsiniz;
30 Mart 2020 tarihi itibariyle ticari taksilere de çalışma kısıtı getirilmiştir. Ticari taksi çalışma yasağına dair detaylı bilgiler ve merak ettiğiniz hususlar için ilgili çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
Korona Virüsü Covid 19’a dair düşüncelerinizi ve seyahat kısıtlamalarına dair fikirlerinizi paylaşmak için Tıklayınız!
Konya