kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Patolojik Anatomi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Patolojik anatomi teknikeri maaşları ne kadar olacak, patolojik anatomi teknikerliğinin görevleri nelerdir, patolojik anatomi teknikeri nasıl olunur, patolojik anatomi teknikeri nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör patolojik anatomi teknikeri maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Patolojik anatomi teknikeri maaşları ne kadar, çalışma şartlarının içeriği nasıldır, kamuda ve özelde maaş farkı ne kadardır gibi sorularınıza yanıt verdiğimiz bu yazımızı sizler için derledik. Destek personel olarak görev yapan patolojik anatomi teknikeri hakkında daha birçok bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mesleklerin maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını anlattığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise patolojik anatomi teknikeri maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.

Tıbbi Görüntüleme (Röntgen) Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ

Patolojik anatomi teknikeri yani diğer bir deyişle tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri sağlık alanında ilgili branşta yardımcı sağlık teknikeri, destek personel olarak görev yapmaktadır. Daha açıklayıcı olmak için patolojik anatomi teknikeri görevlerini inceleyecek olursak:

a) Patoloji laboratuvarına gelen doku, sıvı, yayma ve ince iğne aspirasyonu örneklerinin kayıt ve kabulünü, fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre fiksasyonunu yapmak. Fiksasyonda kullanılan solüsyonların gerekli kimyasal hesaplama, ölçüm ve tartımlarını yapmak ve hazırlamak.

b) Kemik, diş, tendon gibi dokuların dekalsifikasyonlarını yapmak ve dekalsifikasyon ajanlarını kimyasal hesaplama, tartım ve ölçümlerle hazırlamak.

c) Alındığı gibi gönderilen sıvı örneklerin hücresellik değerlendirmesini yapmak, doğrudan yayma veya sitosantifüj sistemlerini uygulamak, karar veremediği durumlarda uzman hekime danışmak.

ç) Makroskopik çalışmaya aktif olarak katılmak. Doku takibini otomatik makine ve/veya elle yapmak. Doku takibinden çıkan parçaları blok haline getirmek.

d) İstenen kalınlık ve özellikte kesit almak. Preparatın hekim tarafından öngörülen veya rutin yöntemler ile boyama işlemlerini yapmak. Süreçte kullanılan temel boya çözeltilerini hazırlamak, kontrollerini yapmak.

e) Preparatları istek formları ile birlikte sorumlu patoloğa teslim etmek. Preparat ve blokları kayıt altına almak ve arşivlemek.

f) Taze doku ile çalışılan alanda; enfeksiyon kontrolünü yapmak, güvenli çalışma ortamı sağlamak, taze doku örneklerinden dokundurma, ezme, dondurma (frozen kesiti) preparatlarının fiksasyon, boyama, kapatma ve teslim işlemlerini yapmak.

g) Histokimyasal ve immünhistokimyasal boyama sistemleri için boya çözeltilerini ve antikorları hazırlamak, uygun yöntemlerle boyama işlemini uygulamak. Boyama sonunda mikroskobik kontrollerini yapmak, hata varsa kaynağını saptamak, sorunu çözmek ve kayıt altına almak.

ğ) Mikroskop, doku takibi cihazı, boyama cihazı ve mikrotomun günlük ve haftalık bakımı, temizliği ile kalibrasyonunu yapmak.

NASIL PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ OLUNUR?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Patolojik anatomi teknikeri olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

Patoloji Laboratuvar

Patoloji Laboratuvar Teknikleri

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Patolojik anatomi teknikerleri genellikle kapalı, laboratuvar ortamlarda çalışırlar. Çalıştıkları iş analiz ile ilişkili olduğu için çeşitli kimyasal maddeler ile çalışırlar ve bu da sağlık için tehlike oluşturabilmektedir.

Bunun dışında her sağlık teknikerliği gibi tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikerliği de kendi içinde zorlukları bulunan bir meslek çeşididir. Çalışılan işin adli vakalar olması, çalışılan şeyin insan vücudundan alınan örnekler olabilmesi bu işi ruhen yorucu kılmaktadır.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat patolojik anatomi teknikerliğinde bu rakam minimum olarak görülmelidir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati fazlasıyla geçen çalışma saatlerine sahip olunabilmektedir.

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?

Bu tabloda genel olarak sağlık alanında çalışan teknikerlerin ocak ayında aldıkları zamdan sonra maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak patolojik anatomi teknikerleri de bu zamdan sonra 17-19 bin TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.

 

ÖZEL SEKTÖR PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADARDIR?

Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası patolojik anatomi teknikeri maaşlarının özel sektörde ortalama olarak 13-14 bin TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır çünkü bazı hastaneler, kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken kimi hastaneler daha fazla maaş verebilmektedir.

Patoloji teknikeri adli tıpta çalışabilir mi?

Devlet ve özel hastanelerin patoloji laboratuvarları, özel patoloji laboratuvarları, tıp fakültesi histoloji laboratuvarları, moleküler patoloji laboratuvarları ve adli tıp kurumu patoloji laboratuvarlarında iş imkanı bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.