Protez ve Ortez (Ortopedi) Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Ortopedi teknisyeni ne kadar maaş alıyor? Brüt ve net maaşları ne kadar? Özel sektörde ve devlette protez ve ortez teknisyeni maaşı ne kadar?
Protez ve ortez yani ortopedi teknisyeni demek hastalık ya da kaza sonucu organ kaybı yaşayan kişilere uygun olarak yapılan ve organ işlevini yerine getirmeye çalışan destek sistemini sağlayan kişilerdir.
Maaş konusu ülkemiz adına oldukça ilginçtir. Maaşını gizleyenler, gizlemek isteyenler olduğu gibi herkesin maaşını, ne kadar kazandığını öğrenmek isteyenler de bulunmaktadır. İnternet hayatımızın bu kadar içine girmeden önce her meslek grubunun ne kadar kazandığını öğrenmek oldukça zordu. O meslek grubundan ne kadar kazandığını söyleyecek birisini tanımak gerekiyordu ki ne kadar kazandıklarına dair bilgi sahibi olunabilsin.
Tabi ki sadece kuru bir meraktan değil bir mesleğe başlamadan hemen önce veya mesleği yapmaya karar verip vermeme aşamasında da insanlar ne kadar kazandıklarını, kazanacaklarını öğrenmek isterler ve bu da en doğal haklarıdır. Bu açıdan biz özellikle böyle bir amaçla araştırma yapan okuyuculara fikir vermesi açısından mesleklerin maaş bilgilerini derleyebildiğimiz kadar sunmaya çalışıyoruz. İçeriğimizde ortopedi teknisyeni maaşlarına dair bilgiler edinebileceksiniz.
Ortopedi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Protez ve Ortez Teknikeri Maaşı 2023
ORTOPEDİ TEKNİSYENİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL PROTEZ VE ORTEZ TEKNİSYENİ OLUNUR?
Ortopedi teknisyenliği ile ilgili olarak bu başlığı daha kapsamlı incelediğimiz ilgili içeriğe aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz fakat maaş bilgisinden önce genel haliyle ortopedi teknisyeni nedir ona dair bilgi vermek yerinde olacaktır.
Ortopedi teknisyeni bir sağlık teknisyenidir ve genellikle branşındaki uzmanın, hekimin, teknikerin görevlendirmeleri doğrultusunda yardımcı teknik personel olarak görev yaparlar. Protez ve ortez teknisyeni görevleri kabaca şu şekildedir:
- Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev alırlar, alçı modeli hazırlarlar, protezi ve ortezi imal ederler, provasında görev alırlar
- Hastaya protez ve ortezin işleyişi, bakımı ile ilgili bilgi verirler
- Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev alırlar
- Yapı parçalarını birleştirirler, sökerler ve yenilerler
- Hazır mamulleri ve meme protezini hasta üzerine uygularlar, yarı hazır mamulleri hasta üzerine uyarlarlar, yardımcı cihazları hastaların kullanımına uygun hale getirirler
- Hekim eşliğinde dışarıdan stabilizasyon için ön hazırlığı yaparlar, yumuşak ve alçı sargı yaparlar, pozisyonlama yaparlar, dışarıdan yapılan stabilizasyonu çıkarırlar.
- Olası yan etkileri kontrol ederler ve hastayı bilgilendirirler
- Tıbbi protez ve ortez yapım ve uygulama hizmetlerinin yürütülmesinde atölye sarf ve demirbaş malzemeleri temin ederler, bakımı ve onarımını yaptırırlar, uygulanacak protez ve ortezin hijyenini sağlarlar
Peki nasıl ortopedi teknisyeni olunur sorusunun cevabına gelecek olursak ortopedi teknisyeni olmak için bir kişinin öncelikle ilgili bir bölümden mezun olması gerekmektedir ve ortopedi teknisyenliği yapabilmek için de bu bölüm Ortopedik Protez ve Ortez – Ortopedik Protez ve Ortez Teknisyenliği Dalı bölümüdür. Bu bölümden mezun olduktan sonra kamuda ortopedi teknisyeni olmak isteyen bir birey KPSS’ye girmeli ve mesleğe yerleşmesine yetecek bir puan elde etmelidir. Özel sektör için ise izlenebilecek yol mezuniyet sonrası iş ilanlarına başvuru yapmak işe kabul görmeyi beklemektir.
ORTOPEDİ TEKNİSYENİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR?
Kamudaki ortopedi teknisyenlerinin net maaşlarını şu tablodan görebiliriz.
Yeni başlayan Ortopedi Teknisyeni: 8.750-12.500 Türk Lirası
Devlette yeni başlayan bir protez ve ortez teknisyeni maaşı net maaş olarak incelendiğinde 12.300-14.500 TL ortalamasında görünmektedir. Öncelikle buradaki rakamı aralık olarak vermemizin nedeni kurumdan kuruma değişebilen ek ödemeler, AGİ, çocuk yardımı vb. etkenlerdir. Bunlara bağlı olarak ortopedi teknisyeni 2023 net maaşı buradaki rakamlara denk gelmekte hatta aşağı veya yukarı yönlü 100-200 TL oynaklık gösterebilmektedir.
İkinci olarak ortopedi teknisyeni net maaşı diye belirtmemizin sebebi genellikle piyasada dolaşan bilgilerde brüt maaşların görünüyor olmasından kaynaklı olarak her meslek grubunun isyanlarını görüyor olmamızdır. Brüt maaş aslında bir çalışanın asıl geliridir ve maaş yerine gelir denerek bunun anlaşılması gerekir fakat maaş ele geçen para üzerinden değerlendirildiği için devlete yatırılan gelir vergisi, GSS primi, emeklilik kesintisi gibi giderler olan toplamda 1000-1200 TL civarında olan bu giderler üzerinden sorun çıkmaktadır. Bu giderleri eklediğimizde yeni başlayan bir protez ve ortez teknisyeni brüt maaşı 9300-12700 TL civarlarındadır.
İkinci altı aylık zammın gerçekleşeceği temmuz ayında ocak ayındakine yakın bir zam yapılması halinde ise ortopedi teknisyeni temmuz zamlı net maaş 12.900-13.000 TL civarlarına denk gelecektir lakin gelir vergisi diliminde üst kısma geçileceği için bunun biraz daha altında ele geçen para olacaktır.
ÖZEL SEKTÖR ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ TEKNİSYENİ MAAŞLARI KAÇ TL?
Ortopedi teknisyenliği veya başka bir meslek grubu (istisna bazı meslekler hariç) genellikle özel sektörde işe başlarken asgari ücret dolaylarında bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Asgari ücret zammından sonra 8506TL’ye yükselmiştir ve ortopedi teknisyenleri başlangıç seviyesinde bu civarlarda maaş almaktadırlar. Kişinin kendini geliştirmiş olması, girebileceği kurum ve benzeri değişkenlere bağlı olarak da bu rakam 9500 TL civarlarına kadar çıkabilmektedir.
Ortez Protez bölümü kaç yıllık?
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez ve Protez Bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır.