kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Radyoterapi Teknikeri

​​​​​​​Radyoterapi teknikeri nedir, radyoterapi teknikeri ne iş yapar, radyoterapi teknikeri nasıl olunur, radyoterapi teknikeri görevleri nelerdir, radyoterapi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Radyoterapi Teknikeri

Radyoterapi aslında ışın kullanımıdır. Yani Radyoterapi teknikeri de uzmanların yardımcısı olarak ışınlarla kanser hastalığının tedavi edilmesi aşamasında görev alan ve hedef tümöre işlem yapan kimsedir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda radyoterapi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Sağlık teknikeri olarak görev yapmak, meslek sahibi olmak isteyen bireyler öncelikle şunu bilmelidir ki sağlık teknikerliği bir destek personel olma işidir. Bu bağlamda radyoterapi teknikerliği de bu alanda uzman hekimlerin, uzmanların yardımcı elemanı olarak çalışılan bir meslektir. Aşağıdaki başlıkta mesleğin görevlerini incelediğimizde mesleği daha iyi anlamak mümkün olacaktır.

NASIL RADYOTERAPİ TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER RADYOTERAPİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Tekniker unvanı elde edebilmek için bireyin 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olması gerekmektedir. Buradan her bölümün her teknikerliği yapmaya yeteceği anlamının çıkarılmaması gerekmektedir. Her özel branş için ilgili bölüm mezunu olma şartı aranmaktadır ve radyoterapi teknikeri olmak için de

  • Radyoterapi

bölümü mezunu olunması şartı aranmaktadır.

Peki bu bölümden mezun olmak mesleğe başlamak için yeterli gelmekte midir? Tabi ki sadece mezun olduğunuz için işe girmeniz mümkün olmamaktadır. Eğer özel sektörde iş yapmayı düşünüyorsanız hem kendinizi geliştirmiş olmanız hem bu alandaki kurum ve kuruluşların personel alımı yapması hem de bu alımlarda sizi tercih etmeleri gerekmektedir. Kamuda radyoterapi teknikeri olmak istiyorsanız da KPSS’ye girmeli, yeterli düzeyde bir puan almalı sonra devlet eğer açarsa bu alanda kadro açmalı ve siz de başvuru yaparak radyoterapi teknikeri atanmayı beklemelisiniz.

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

radyoterapi teknikeri ne is yapar

Radyoterapi teknikeri alandaki uzmanın/uzmanların yanında yardımcı personel olarak iş yapar ve bu en genel iş tanımıdır. Buna ek olarak mesleği daha iyi tanımak için sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan radyoterapi teknikeri görev tanımı üzerinden mesleğin görevlerini sıralamak gerekirse:

  • Sorumluluğu altındaki cihazları kullanıma hazır hale getirmek, arızaları en kısa sürede sorumlu kişiye bildirmek
  • Tedavi sarf malzemelerini tedaviden önce hazır bulundurmak
  • Radyasyon onkolojisi uzmanının belirlediği tedaviyi, sağlık fizikçisinin belirlediği ölçü ve hesaplara göre uygulamak
  • Radyasyon onkolojisi uzmanı ve sağlık fizikçisi tarafından belirlenen fokalize blok dökümü ve diğer mould uygulamaları ile bolus, termoplastik maske ve aparatlarını uygulamaya hazır hale getirmek ve uygulamada görev almak
  • Radyasyon onkolojisi uzmanı ve sağlık fizikçisi ile birlikte simülasyon işlemlerine katılmak ve cihazları kullanmak
  • Tedavi alanlarının simülasyon ve port filmlerinin çekimi ile ilgili iş ve işlemlerini yapmak
  • Radyoterapi sırasında hastayı izlemek, beklenmeyen bir durum veya komplikasyon gelişmesi halinde ilgili tabip ve sağlık fizikçisine haber vermek
  • İmhası gereken radyoaktif atık malzemenin bertaraf edilmesine nezaret etmek ve çevreye zararlı olmasını önlemek için gereken tedbirlerin alınmasında görev almak
  • Radyasyon güvenliği ve kalite-kontrol biriminde görev almak
  • Radyasyon güvenliği açısından gerekli tedbirleri almak
  • Tehlike anında radyasyon güvenliği kurulunca hazırlanmış olan acil durum planını uygulamak

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikerlerinin çalışma şartlarının zorlayıcı olduğunu her fırsatta, bu konuda yazdığımız her yazımızda dile getiriyoruz. Hasta insanlarla, tıbbi malzemelerle, uzun mesai saatleri ve yorucu iş temposu ile uğraşılan meslekler olduğu için sağlık teknikerliği unvanına sahip neredeyse her meslek grubunun çalışma şartları ağır olmaktadır.

Radyoterapi teknikeri de farklı açılardan benzer zorluklara sahip bir meslek koludur. Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan radyoterapi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zorlayıcı kılmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir.

Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise radyoloji alanında çalışan personel ile ilgili şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlar altında kamuda çalışan bir memurun çalışma saati haftalık 40’tır fakat sağlık alanında genelde nöbetler ve mesailer olduğu için bu süre uzasa da radyoloji alanındaki personel için haftalık çalışma saati 35 olarak belirlenmiştir.

Bunun temel nedeni çalışılan aletlerin sağlığa vereceği zarar olarak görülmektedir. Fakat bazı kurum ve durumlarda biraz daha üzerine çıkılabilen bir mesai saati olabilmekte zaman zaman da nöbet bulunabilmektedir.

İDEAL BİR RADYOTERAPİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Radyoterapi teknikerinde aranan özellikleri genel olarak sıralarsak bir radyoterapi teknikerinin; fen bilimleri alanındaki derslere özellikle fizik ve biyolojiye yatkın ve bu alanlarda bilgi sahibi, el göz koordinasyonunun iyi, dikkatli, disiplinli ve özenli, sabırlı, bedenen de güçlü bir yapıda olması gerekmektedir.

Bunlara ek olarak sağlık alanında çalışacak her kişide olması gerektiği gibi insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıldığının ve buna uygun davranılması gerektiğinin farkında olunması gerekmektedir. Lütfen sağlık alanında çalışacağınızı unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.