Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir? Oruçluyken Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ramazan ayında uzun süre tutulan oruçlar, ağızda ciddi bir koku oluşmasına sebep olmaktadır. Bu durum çoğu insanın diğer insanlara yaklaşırken endişe etmesine sebep olmaktadır. Acaba ağzım kokuyor mu? Konuştuğum insanları rahatsız eder miyim? Düşünceleri istenmeyen bir durum ortaya çıkarmaktadır. İnsanların bu rahatsızlığını gidermek için ramazan'da ağız kokusu nasıl önlenir? Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir? Sorularına cevap vermek istiyoruz.
Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir? Oruçluyken Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ramazan ayı ile ilgili akla takılan bir çok konu ve soru vardır. Uzun saatler boyunca yemeden içmeden durduğumuzda ağzımızda tuhaf bir koku olur. Peki ramazanda ağız kokusu nasıl önlenir, oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir, bakalım…
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruçlarımızı tutmaya başladık. Her gün imsak vaktinde başladığımız oruçlarımızı, akşam ezanının okunmasıyla birlikte açıyoruz. Oruçlu olduğumuz bu günlerde bizleri endişelendiren konuların başında da ağız kokusu geliyor. Her oruçlu olduğumuz dönemde uzun saatler boyunca bir şey yiyip içmediğimiz için ağzımızda ağır bir koku oluşmaktadır.
Bu konu diğer insanlarla ilişkilerimizde bir takım çekincelere yol açmaktadır. Acaba ağzım kokuyor mu? Karşımdaki insanı rahatsız eder miyim? Şeklinde sorular kafamızın içerisinde döner durur. Her ne kadar Rahmet Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) : ” Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında mis kokusundan daha güzeldir. ” buyursa da endişelerimizi bir türlü bertaraf edemeyiz. Bu nedenle her ne kadar tamamen yok edemeyecek olsak da oruçlu olduğumuz zamanlarda ağız kokusunu önlemenin yolları vardır. Yazımız devamında sizlere Ramazan’da ağız kokusu nasıl önlenir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Ramazan’da Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Ramazan ayının son yıllarda yaz ve ilkbahar aylarına gelmesi yani ülkemizde günlerin uzun olduğu günlere denk gelmesi uzun süre oruç tutmasına neden olmaktadır. Yaklaşık 17 saat tuttuğumuz oruçlar, Allah’ın bizlere ihsan etmiş olduğu sabır sayesinde çarçabuk geçip gitmektedir. Uzun süre tutulan oruçlardan ziyade bizleri endişeye sokan bir diğer konuda oruçluyken yaşadığımız ağız kokusudur. Peki, Ramazan ayında ağız kokusu nasıl önlenir? İşte cevabı…
- Ağız kokusunu önlemek ilk yapılması gereken ilk iş; Ağız ve diş hijyeninin sağlanmasıdır. Gerek iftardan sonra gerekse de sahuru yaptıktan sonra dişler ve dil fırçalanmalıdır. Diş ipi kullanılmalıdır.
- Bunun yanı sıra iki vakit arasında bol su tüketilmelidir. Ağız kuruluğundan kaçınmanın en iyi yolu bol sıvı tüketmekten geçmektedir.
- Baharatlı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız. Özellikle sahurda yediğimiz baharatlı yiyecekler ve asitli içecekler midemizden kokular yayılmasına sebep olmaktadır. Sabah uyandığımızda mide ekşimesi olarak tabir edilen durumun yaşanmaması için bu yiyecek ve içeceklerden sahurda uzak durmalıyız.
- Sahurda hamur işi yememeye, tuzlu besinler tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ağzımızın kurumasına sebep olan ve sindirimi zor olan hamur işi ağız kokusunu arttırmaktadır.
- Sahurda çay veya kahve içmek yerine su içmeyi tercih etmeliyiz. Bu içecekleri tükettiğimizde dişlerimizi fırçalamalı ve bol su ile ağız içimizi yıkamalıyız.
- Sahurda sindirim sistemimizi rahatlatan yiyecek ve içecekleri tüketmeliyiz. Yoğurt, yeşillik, salata, hoşaf ve çorba gibi…
- Lokmalarımızı olabildiğince çiğnemeli ve küçük parçalar halinde yutmalıyız.
- Gün içerisinde ağzımızı su ile çalkalayarak, kurumasını önlemeliyiz. Oruçlu olduğumuz saatler içerisinde diş fırçalamayı tavsiye etmiyoruz.
Bütün bunların uygulanması durumunda dahi ağız kokusu tamamen önlenemeyebilir. Bu durumda çok fazla yapacak bir şey yoktur. Mümkün olduğunca insanlarla ilişkilerimizde mesafe bırakarak onlara yaklaşırsak sorun temelinden hallolmuş olacaktır.
Ramazan’da En Kısa ve En Uzun Oruç Tutulan İllerimiz Hangileridir?
İmsak saati ile akşam ezanı arasında geçen süre oruçlu kalma süresidir. Bu süre, ülkemizde yer alan güney illerinden, kuzey illerine doğru artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde en kısa oruç tutan şehirler güneyde yer alan şehirlerdir. Hatay, Kilis, Mardin, Hakkari, Antalya, Mersin ve Adana illeri ülkemizin en güneyinde yer alan iller olduğundan bu illerde tutulan oruç süresi daha kısadır. Tersi durumda da kuzeyde yer alan illerde oruçlu kalma süresi daha uzundur. Kırklareli, Edirne, Bartın ve Kastamonu illeri en uzun oruç tutulan şehirler olacaktır.