Ramazan'da sahurda ne yenir? Ne kadar yenir?
Ramazan ayında sahurda ne yenir, ne kadar yenir? Sahurda hangi besinler tüketilmelidir hangi besinler uygun değildir. Sahurda zarar veren besinler nelerdir?
İslam aleminin kutsal ayı olarak tabir edilen Ramazan, Müslümanların, gün ağarmasından gün batımına kadar, yiyecek tüketmediği oruç ibadetini eda ettiği aydır. Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki önemli beslenme öğünü söz konusudur. Iftar, akşam ezanı ile orucun sona erdirildi öğün iken, sahur orucun başlayacağı sabah ezanından hemen önce gerçekleşen öğündür. Her iki öğünde de, çok dikkatli beslenilmesi sağlık bakımından son derece önemlidir. Ayrıca sahurda tüketilen gıdaların, gün içerisinde rahat edebilmemiz bakımından çok daha önemli olduğunu belirtmek gerekir.
Sahurda ne yenir?
Esasında Sahurda ne yenir? Sorusuna verilecek çok net bir cevap yoktur. Buna sahurdan ne yenmemelidir şeklinde yaklaşmak daha doğru olacaktır. Zira besin ihtiyacınızı yeterince karşılamak elbette bir gerekliliktir. Bu noktada, sağlığınız ve gün içerisinde rahat etmenizi temin edecek besinleri tercih etmek daha doğrudur. Öncelikle Eğer Sahurdan sonra tekrar uykuya dalacakcaksanız, kesinlikle alır ve aşırı gıdalar tüketmelisiniz. Bilhassa reflü hastalığı bulunanların, gıda tüketip uykuya dalmaları doğru değildir. Uyku uyumayacak olsanız dahi, aşırı miktarda Gıda tüketmeniz, gün içerisinde rahat etmenizi değil bilakis daha sıkıntılı zamanlar geçirmenizi sağlayacaktır. Sindirim sistemini çok fazla zorlamak doğru bir yaklaşım değildir. O halde Sahurda ne yemeliyiz?
Baharatlı gıdalardan uzak durun
Baharat, harareti artıran ve su ihtiyacı ortaya çıkaran bir besin unsurudur. Aynı şekilde Tuz da, vücudun su rezervlerini toplayarak su ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle tuzlu ve baharatlı gıdalardan sahurda uzak durmak en önemli hareket olacaktır.
Şarküteri ürünleri tüketmeyin
Şarküteri ürünlerinin neredeyse tamamında ciddi miktarda baharat bulunur. Bu nedenle bir önceki maddede belirttiğimiz baharat tüketmeme kuralı bu besinler tüketilirse çiğnenmiş olacaktır. Aynı zamanda bir çok şarküteri ürününün sindirimi zor olduğu için sizi gün içinde susatacaktır.
Şeker tüketmeyin
Şeker tüketimi, sen olduğu gibi uzun süreli enerji ihtiyacı karşılamak bakımından faydalı değildir. Şeker çok hızlı bir şekilde enerjiye veya yağa dönüşerek, uzun vadeli ihtiyacınızı karşılamak yerine kısa vadede tehlikeli bir forma dönüşebilir. Bu nedenle sahurda mümkün olduğunca az şeker ve karbonhidrat tüketilmesi önerilir. Ancak ihtiyacınızın altında şeker tüketimi ise ramazan ayı bitmeden halsiz düşmenize yol açacaktır. Bu nedenle yoğun şeker içeren yiyecekleri sahurda değil iftar ile sahur arasında tüketmeniz önerilir.
Yeşil yapraklı sebzeler tüketin
Yeşil yapraklı sebzeler, lif deposu olmalarından dolayı uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirler. Bu sayede, düşük enerji değerlerine sahip olsalar dahi, gün içerisinde belli bir noktaya kadar ihtiyacınızı karşılayabilirler.
Süt ürünleri ve yumurta tüketin
Her kahvaltıda olduğu gibi süt ürünleri, sahur için de oldukça önemli besin unsurlarıdır. Öncelikle peynir her kahvaltıda mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. İçeriğindeki protein ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok bileşeni sağlayabilir.
Yeterince su için
Hayatımız için en önemli besin unsurudur. Gün içerisinde hiç su içmeyeceğiniz için, sahurda yeterince su tüketmeniz oldukça önemlidir. Hatta Ramazan boyunca, i̇ftardan sahura bir buçuk litre maksimum İki buçuk litre aralığında su tüketmeniz gereklidir. İftar ile sahur arasındaki süre yaz aylarında kısa olduğu için yeterli su tüketmek de oldukça zordur. Bu konuda kendinizi mutlaka zorlayarak su tüketiminizi denetlemelisiniz. GÜNDEM