Ramazan'da Nasıl Sağlıklı Beslenilir? Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Önerileri.
Ramazan ayında oruç tutacak olan müslümanlar nasıl beslenmeli? İftarda ve sahurda neler yemeli, nelerden kaçınmalı? Dikkat edilmesi gereken hususlar yazımızda.
Ramazan Ayı yaklaşıyor. Milyonlarca müslüman bir ay boyunca oruç tutacak ve günün ciddi bir bölümünü yemek yemeden ve su içmeden geçirecek. Bu bir aylık periyotta yılın geri kalan on bir ayındaki yeme içme alışkanlığından uzaklaşan vücudumuzu korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeli, hangi besinleri tüketmeliyiz? Hangi besinlerden uzak durmalıyız? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Sahur Yapmadan Oruç Tutulur mu?
Ramazan ayında özellikle uzun gündüzlerde oruç tutacak olanların sahur yapmaları çok önemlidir. Gün içerisinde enerjiye ihtiyaç duyacak olan vücudumuzun bu enerjiyi karşılayabilmesi için sahur öğününü atlamamak çok önemlidir. Yine sahur öğününün atlanması aç kaldığımız toplam süreyi de uzatması anlamında bitkinlik hissimizi artıracak önemli bir sebeptir. Bu nedenle sahur yapmadan oruç tutmak çok önerilmemektedir.
Sahurda Nelere Dikkat etmek Gerekir?
Özellikle çok ağır olmayacak şekilde vücudun yakarak ilk enerjiye çevirdiği ilk ürünler olan Proteinleri ve Karbonhidratları tüketmek oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar enerji depolayamazsak, oruç tutulan günlerde vücut direncimiz oldukça düşecektir. Yağ ağırlıklı beslenmemiz durumunda ise yağın yakımı en son gerçekleşeceği için vücudumuz evvela bünyemizdeki diğer iki maddeyi enerjiye çevirip tüketecek ve bitkinleşmemize sebep olacaktır.
Ayrıca gerek sahurda gerekse iftarda susuzluğumuzu artıracak şarküteri ürünlerinden uzak durmak bizim için faydalı olacaktır.
Su Kaybına Dikkat!
Su, insan yaşamı üzerinde hiç şüphesiz en fazla önem arz eden besindir. Su kaybının ciddi düzeylere ulaşması durumu insan hayatını tehdit eden bir durumdur. Özellikle iftar ve sahur arasındaki periyotta oruç tutan kişilerin bulundukları iklim ve çalıştıkları işe bağlı olarak kaybettikleri suyu tamamlamaları için 3 ilâ 5 litre dolaylarında su tüketmeleri gerekmektedir. Bunu sahura kadar fasılalarla yapmak su kaybı tehdidine karşı vücudumuzu korumamız için oldukça önemlidir.
Ramazan’da Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? okumak için Tıklayınız!
İftarda Nasıl Beslenmeli?
İftar vaktinde kişilerin direkt olarak katı yiyeceklerle yemek yemeye başlaması uzunca süre aç kalmış mideyi oldukça zorlayacaktır. O nedenle iftarda ılık bir çorba ile öğüne başlamak mideyi hem rahatlatacak hem de ağır tüketilmesi açlık hissinin çabucak geçmesini sağlayacaktır.
İftarda bir anda ağır besinleri çokça tüketmek yerine, sahura kadar ihtiyacımız olan enerjiyi bize ertesi oruç gününde sağlayacak besinleri ara öğünler şeklinde almak midemizin zorlanmaması adına daha faydalı olacaktır.
Hafif bir başlangıçtan sonra tercihen haşlanmış veya yağsız ızgarada pişirilmiş et veya tavuk tüketilebilir. Yine kan şekerini dengeli şekilde yükseltecek yan gıdalarla bu beslenme desteklenmelidir.
Sonraki safhada tüketilecek tatlılar şerbetli, yağlı ve kızartılmış tatlılar yerine tercihen sütlü tatlılar olmalıdır. İlk grup tatlılar hem besleyiciliği yönünden yukarıda anlattığımız hususlardan ötürü faydası düşük besinlerdir hem de ağır gelmesi ve susuzluk hissini artırması sebebiyle bizi zorlayacak besinlerdir.
Ramazan’da Egzersiz Yapılmalı mı?
İftardan evvel egzersiz yapılması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bu gerek var olan enerjimizi tüketmesi bakımından gerekse su kaybı tehlikesi bakımından sağlığımızı olumsuz etkileyecek bir hamledir. Bu nedenle Ramazan boyunca egzersizleri iftardan sonra yapmak, bunu da yaklaşık iki saat sonrasında çok ağır olmayacak şekilde gerçekleştirmek vücudumuz için en faydalı seçenek olacaktır.
2019 Ramazan Bayramı Ne Zaman? Oruç Ne Zaman Başlıyor? incelemek için Tıklayınız!