Röntgen Teknikeri Maaşları Ne Kadar? Tıbbi Görüntüleme Teknikeri Maaşı
Röntgen teknikeri maaşları ne kadar olacak, tıbbi görüntüleme teknikerliğinin görevleri nelerdir, röntgen teknikeri nasıl olunur, röntgen teknikeri nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör röntgen teknikeri maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Röntgen teknikeri maaşları ne kadar, görevleri ve çalışma koşullarını anlattığımız bu yazıda sizlere güncel bilgileri vermeye devam ediyoruz. Günümüzde sağlık mesleklerine yönelimin de fazla olmasıyla birlikte röntgen teknikeri de bir hayli dikkat çeken meslekler arasında yer almaktadır.
Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise röntgen teknikeri maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.
Tıbbi Görüntüleme (Röntgen) Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
RÖNTGEN TEKNİKERLİĞİ NEDİR? RÖNTGEN TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ
Teknikerler ve teknisyenler genellikle sağlık sektöründe ilgili alanın uzmanının yanında destek elemanı olarak görev yaparlar ve tıbbi görüntüleme teknikerleri de bu şekilde yardımcı eleman olarak görev yapmaktadırlar. Röntgen teknikeri nedir daha net izah edebilmek için görevlerine bakmak yararlı olacaktır:
a) Hasta ve çalışana yönelik radyasyon güvenlik önlemlerini uygulamak.
b) Radyografik inceleme öncesinde hastayı hazırlar ve bilgi vermek.
c) Tıbbi görüntüleme cihazını ve ortamı radyografik incelemeye hazır hale getirmek.
ç) Doğrudan ya da radyoopaklı radyografi, bilgisayarlı tomografi ve kemik mineral dansitometresi çekimleri ile manyetik rezonans ve anjiyografi görüntülemesi yapmak.
d) Film banyo/baskı işlemleri ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yapmak.
e) Hekim eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yapmak.
f) Uzman eşliğinde radyonüklid görüntüleme ve floroskopi yapmak.
g) Radyoaktif atıkların muhafazasını ve imha edilmesinde görev almak.
h) Cihazların kalibrasyonunu kontrol etmek, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi vermek.
NASIL RÖNTGEN TEKNİKERİ OLUNUR?
Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Tıbbi görüntüleme teknikeri olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:
Radyoloji
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
RÖNTGEN TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan röntgen teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalmaktadırlar ve bu zaten mesleğin en sıkıntılı tarafıdır. Çalışılan kişilerin hastalar olması da her sağlık personeli gibi mesleğe ek bir zorluk eklemektedir.
Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise radyoloji alanında çalışan personel ile ilgili şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlar altında kamuda çalışan bir memurun çalışma saati haftalık 40’tır fakat sağlık alanında genelde nöbetler ve mesailer olduğu için bu süre uzasa da radyoloji alanındaki personel için haftalık çalışma saati 35 olarak belirlenmiştir. Bunun temel nedeni çalışılan aletlerin sağlığa vereceği zarar olarak görülmektedir. Fakat bazı kurum ve durumlarda biraz daha üzerine çıkılabilen bir mesai saati olabilmekte zaman zaman da nöbet bulunabilmektedir.
RÖNTGEN TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?
Bu tabloda genel olarak sağlık alanında çalışan teknikerlerin ocak ayında aldıkları zamdan sonra maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak tıbbi görüntüleme teknikerleri de bu zamdan sonra 12-15 bin TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.
ÖZEL SEKTÖR TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADARDIR?
Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası röntgen teknikeri maaşlarının özel sektörde ortalama olarak 9-11 bin TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır çünkü bazı hastaneler, kuruluşlar asgari ücret ile personel çalıştırırken kimi hastaneler daha fazla maaş verebilmektedir.
Röntgen teknisyeni kaç yılda emekli olur?
Emekli Sandığı’ndan 55 yaş ve 25 yıl sigortalılıkla, SSK’dan ise 55 yaş, 25 yıl sigortalılık ve 5750 prim günüyle emekli olmak mümkün.
Tam olarak maaslari ne kadar ?