Sağlık Bakım Teknisyeni
Sağlık bakım teknisyeni kimdir? Sağlık bakım teknisyeni ne iş yapar? Görevleri nedir? Sağlık bakım teknisyeni mesleğinde çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır?
Sağlık Bakım Teknisyeni
Günümüzde salgın hastalık nedeniyle sağlık personellerine duyulan ihtiyaç daha da artmıştır. Sağlık çalışanlarına baktığımızda pek çok alan mevcuttur. İlgili bölümlerden mezun olduktan sonra rahatlıkla iş bulabilirsiniz.
Bir aday bir mesleği yapmaya başlamadan evvel veya o mesleği yapmasını sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden o meslek ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmaları yapmak bireyin doğru bölümü, doğru mesleği seçmesine yardımcı olacak, ona yön gösterecektir.
Bu yardımcı olma konusunda bizler de sitemizde sizlere fikir vermesi amacıyla meslekler hakkında bilgiler derlemeye çalışarak yazılar hazırlıyoruz. Bu yazımızda sağlık bakım teknisyeni mesleğine dair bilgiler edinebileceksiniz.
SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ NEDİR?
Sağlık bakım teknisyeni birçok teknisyen gibi ilgili uzmanın veya diğer sağlık meslek mensuplarının yanında yardımcı eleman olarak çalışan meslek mensubudur. Sağlık bakım teknisyeni nedir daha iyi anlamak için sağlık bakım teknisyenin görevlerine bakmak iyi olacaktır.
SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ NE İŞ YAPAR? SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Sağlık bakım teknisyeni yukarıda belirttiğimiz gibi sağlık meslek mensuplarının yanında yardımcı personel olarak çalışırlar. Çalıştıkları konuları anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre sağlık bakım teknisyeni görevlerine bakacak olursak bu görevler şunlardır:
- Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev almak
- Hastaların tedavi, tetkik ve muayene için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin çıkartılmasına ve işlem sonrasında giyinmesine yardım etmek
- Sağlık meslek mensubunun uygun görmesi halinde hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım etmek
- Hareket kısıtlılığı olan hastalarda sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu vermek
- İlgilendiği hasta bireylerin genel durumunda fark ettiği değişimleri sağlık meslek mensubuna bildirmek
- Sağlık meslek mensuplarının önceden belirlediği günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hasta bireye yardım etmek
- Sağlık meslek mensubu tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olmak
- Sağlık meslek mensubu tarafından hazırlanmış olan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım etmek
- Kullanılacak olan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek
- Kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi araç ve gereçlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım etmek
- Alınan kan, doku ve benzeri örneklerin laboratuvara naklini sağlamak
- Hastanın başka bir birime ya da polikliniğe transferine yardım etmek
NASIL SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ OLUNUR? KİMLER SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Sağlık bakım teknisyeni olarak çalışmak için adayların en az sağlık meslek lisesinin ilgili bölümünden mezun olması gerekmektedir. Bu bölüm Sağlık Bakım Teknisyenliği bölümüdür. Bu bölüm mezunu olduktan sonra mesleği kamuda yapmak için adayların KPSS’ye girmesi gerekmektedir fakat bu alanda çok fazla alım olmamaktadır. Bundan ziyade özel şirketler hastanelere de bu hizmeti taşeron olarak verebilmektedirler. Yani adaylar daha çok özel sektörde istihdam edilmektedir. Bunun için de ilgili kurum ve kuruluşlara başvuru yapılması gerekmektedir.
SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık bakım teknisyeni belki de sağlık meslek grupları içinde en zorlayıcı şartlarda çalışan meslek grubudur. Halk deyimiyle ‘pis iş’ denen neredeyse bütün işleri yapıyor olmak mesleği oldukça zorlayıcı kılmaktadır. Hastalara fiziksel anlamda destek olmak fiziken çok zor şartlardaki hastalar ile ilişki, iletişim halinde olmak da ruhen mesleğin zor kısımlarıdır.
Çalışma saatlerinin de oldukça zor olduğunu söyleyebiliriz. Nöbetler, ek mesailer vs. ile ve özel sektörde çalışıyor olmanın yükü ile sağlık bakım teknisyenleri oldukça uzun, haftalık 70 saati bulan ve geçen çalışma saatlerine sahiptirler.
İDEAL BİR SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ NASIL OLMALI?
Sağlık bakım teknisyeni olmak isteyen bir birey pek çok açıdan sadece yardımcı personel olarak çalıştığı için beklenen özellikler dayanıklı, sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü olmak üzerine kuruludur. Meslek yıpratıcı olsa da zor şartlardaki hastalar ile iş yapmak meslek mensuplarını yorsa da yine de insan sağlığı alanında çalışılan bir işte maksimum özen ile çalışılması gerektiği unutulmamalıdır.