kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sağlık Fizikçisi Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​2023 sağlık fizikçisi maaşları ne kadardır, sağlık fizikçisi görevleri nelerdir, sağlık fizikçisi çalışma şartları nasıldır, sağlık fizikçisi çalışma saatleri ne kadardır, sağlık fizikçisi olabilmek için ne yapmak gerekir, sağlık fizikçisi maaşı özel sektörde 2023 yılında ne kadardır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Mesleklere dair bilgiler paylaştığımız yazılarımız bir yenisi ile devam ediyor. Sağlık fizikçisi görevleri nelerdir, nasıl sağlık fizikçisi olunabilir, sağlık fizikçisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır, sağlık fizikçisi maaşları özel sektörde ve kamuda ne kadardır gibi soruların cevaplarını yazımızın geri kalan kısmında bulabilirsiniz.

Sağlık Fizikçisi Nedir?Nasıl Sağlık Fizikçisi Olunur?

SAĞLIK FİZİKÇİSİ KİMDİR? NASIL SAĞLIK FİZİKÇİSİ OLUNABİLİR? SAĞLIK FİZİKÇİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Sağlık fizikçisi kimdir sorusuna başlamadan evvel sağlık fizikçisi nasıl olunur sorusuna cevap vermek ve sağlık fizikçisi görevlerini sıralamak yerinde olacaktır çünkü sağlık fizikçisi, sağlık çalışanları arasında en farklı mezuniyet şartı aranan ve en fazla görevi bulunan mesleklerden bir tanesidir.

Sağlık fizikçisi olabilmek için özellikle kamuda olabilmek için merkezi atamalarda ÖSYM 7335 nitelik kodlu özel şartı aramaktadır, o özel şart ise şudur:

Sağlık Fizikçisi pozisyonlarına, fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans mezunu olan, Devlet Personel Başkanlığınca bilgileri alınan ve değerlendirme sonucu atanabilecek durumda bulunan adaylar başvurabilecektir.

Burada da görüldüğü üzere adayların bu aşamaları geçmesi, sonrasında KPSS’ye girmesi ve yeterli bir puan alıp merkezi atamada kadro açılmasını beklemesi gerekmektedir. Sağlık fizikçisi görevlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Radyoterapi uygulamalarında, radyasyon onkolojisi uzmanının tedavi önerileri doğrultusunda; uygun olan iyonlaştırıcı radyasyon kaynak ve cihazlarını seçer, tedavi planlamalarını ve doz hesaplamalarını yapar, tedavi uygulanmasında hazır bulunur.
  • Çocuk hasta ve gebelik gibi durumlarda ve radyoaktif implant uygulamalarında özel doz hesaplamalarını yapar.
  • Radyasyon güvenliği komitesinde yer alır. Hasta ve yakınları ile çalışanların radyasyon güvenliğini sağlamak üzere birimin radyasyon güvenliği kurallarını hazırlar ve uyumu denetler.
  • Radyasyon kazası durumunda; radyoaktif materyalle çalışanların ve iyonlaştırıcı ışınların etkisine uğrayanların aldıkları dozları tespit ederek radyasyondan korunma sorumlusunun bilgisi dâhilinde gerekli sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlar, kaza raporlarını hazırlar ve yetkili kuruluşlara iletir.
  • Tüm sistemlerin hatasız ve etkin kullanımı için gerekli talimatları ve rutin kalite kontrollerine yönelik protokolleri hazırlar, rutin işlemlerin bu talimat ve protokollere uygunluğunu kontrol eder.
  • Radyoaktif atık yönetiminin ulusal mevzuatta belirtilen şekilde yürütülmesini ve kullanılmış radyoaktif kaynakların güvenli bir şekilde transferini sağlar.

Burada yazdıklarımız dışında bir bu kadar daha görevi bulunan sağlık fizikçisinin veya diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerine dair sağlık bakanlığınca yayımlanmış pdf dosyasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

► SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YEKİLERİ YÖNETMELİĞİ

Biraz kolaya kaçarak anlatmak gerekirse yukarıda bahsedilen bölümlerden mezun olduktan sonra bir kuruma girerek yine yukarıda bahsedilen görevleri yapan kişilere sağlık fizikçisi denir.

SAĞLIK FİZİKÇİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ HAFTALIK VE AYLIK KAÇ SAATTİR? SAĞLIK FİZİKÇİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Sağlık meslek mensuplarının çalışma şartlarından bahsediyorsak zorluktan bahsediyoruz demektir. Her sağlık meslek grubunun kendi içinde zorlukları bulunduğu gibi sağlık fizikçisi olarak görev yapmanın da en az diğerleri kadar sıkıntılı yanları bulunmaktadır.

Genellikle kapalı ve karanlık ortamda çalışma potansiyeline sahip bir meslek grubu olan sağlık fizikçiliği X ışınına maruz kalmaktadırlar. Bu konuların hem yönlendirilmesi hem de eğitiminin verilmesi noktasında görevleri bulunan sağlık fizikçileri insan hayatına kalıcı hasarlar oluşturabilecek aletlerle uğraştıkları için zorlayıcı bir meslek yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra hastalarla uğraşmak veya denk gelirse anlayışsız astlar ve üstler ile çalışmak da mesleği zorlaştırıcı etkenler arasındadır.

Kamu personellerinin haftalık 40 aylık 160 saat mesaileri bulunmaktadır. Genellikle bu sağlık sektöründe çalışan personellerde daha uzun olmaktadır fakat radyoloji alanında çalışan personelin haftalık çalışma saati yasal açıdan 35 olarak belirlenmiştir. Bunun nedeni ise çalışılan aletlerin vücutta yaratabileceği tahribattır. Tabi ki buna yüzde yüz uyuluyor demek de doğru olmayacaktır. Hastaneden hastaneye kurumdan kuruma nöbetler vs. ile ek mesailer çıkabilmektedir ama genel haliyle çalışma şartlarının ve çalışma saatlerinin böyle olduğunu söyleyebiliriz.

<div></div>

2023 SAĞLIK FİZİKÇİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADARDIR?

Sağlık personelleri genellikle kamuda çalışan düz yani B kadro memurların ir çoğundan iyi maaş almaktadırlar fakat bunun temel nedeni ham maaşın daha iyi olması değildir. Ham maaş olarak belki de birçok memurdan daha az para almalarına karşılık olarak döner sermaye, nöbetler, ek mesailer ve eklenebilecek diğer ödemeler ile çalıştıkları süre içerisinde maaşları Türkiye şartlarına göre fena değil diyebileceğimiz bir seviyededir.

Sağlık fizikçileri de yukarıda söylediğimiz gibi ham maaş olarak düşük olsa da net ele geçen maaş noktasında fena sayılmayacak bir ücret almaktadırlar. Sağlık fizikçisi maaşları 2023 yılı içinde yaklaşık olarak 14900-15200 Türk Lirası civarlarındadır. Burada aralık vermemizin nedeni yukarıda saydığımız döner sermaye, ek ödemeler gibi gelir kalemlerinin kurumdan kuruma bazı değişikliklere neden olabiliyor olmasıdır ama yine ortalamalar üzerinden bahsedeceksek 2023 yılında alınan maaş bu civarlardadır. Temmuz 2023 maaşları ise eğer ocak oranında bir zam yapılırsa 15250-15500 Türk Lirası civarlarında olacaktır.

<div></div>

2023 SAĞLIK FİZİKÇİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektör genellikle kamuya kıyasla daha düşük maaşlar verilen bir yapıdadır fakat sağlık fizikçisi noktasında aranan şartlar göz önünde bulundurulduğunda çok da kötü bir maaş verilmemektedir. Tabi ki alımlar da buna göre azdır fakat ortalama olarak 9000 Türk Lirası civarlarında maaş aldıklarını söyleyebiliriz. Tabi ki bunun altında da biraz üstünde de verebilen kurumlar da bulunmaktadır ama alacağınız maaş bu noktada sizin kendinizi geliştirmiş olmanız ve eleman ihtiyacı olup olmayacağı gibi değişkenler ile paraleldir.

Meslekler, atamalar, kariyer planlamanız gibi konularda aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz, tecrübeli yöneticileri ve üyeleri bulunan forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarımıza ulaşmak için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

<div></div>

<div></div>

Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar?

Sağlık fizikçisi nerede çalışır?

Medikal fizikçiler Üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve özel kurumlara bağlı hastanelerde çalışmaktadırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.