Sağlık İdarecisi Nedir? Nasıl Sağlık İdarecisi Olunur?
Sağlık idarecisi kimdir, sağlık yöneticisi ne iş yapar, görevleri nedir, kimler sağlık idarecisi olarak çalışabilir, nasıl sağlık idarecisi olunur, sağlık idarecisi mesleğinde çalışma şartları ve sağlık idarecisi çalışma saatleri nasıldır sorularının cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sağlık İdarecisi Nedir? Nasıl Sağlık İdarecisi Olunur?
Sağlık alanı özellikle pandeminin de etkisiyle bir çok personel ihtiyacı artan bir sektör haline geldi. Sağlık sektöründe meslek dalları da çok çeşitlidir. Bunlardan biri de Sağlık idarecisi olduğundan sizlere tanımından tutun da mesleğin aşamalarına kadar her şeyi anlatmaya çalıştık.
Bir aday bir mesleği yapmaya karar vermeden veya o mesleği yapmasını sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden evvel o meslek ile ilgili araştırmalar yapmalıdır. Bu araştırmaları yapmak bireyin doğru bölümü, doğru mesleği seçmesine yol gösterecektir. Bu yol gösterme konusunda bizler de sitemizde sizlere fikir vermesi maksadıyla meslekler hakkında bilgiler derlemeye çalışarak yazılar hazırlıyoruz. Yazımızda sağlık idarecisi mesleğine dair fikir edinebilirsiniz.
SAĞLIK İDARECİSİ NEDİR?
Sağlık idarecisi, sağlık yöneticisi adından anlaşılacağı üzere sağlık sektöründe idareci olarak görev yapan kimsedir. Kuruluştaki neredeyse her şeyden sorumlu olan sağlık idarecisinin ne iş yaptığını incelemek için görevlerine bakabiliriz.
SAĞLIK İDARECİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Sağlık idarecisinin ne iş yaptığını görevlerine bakarak daha derin anlamak mümkün olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre sağlık idarecisi görevleri şu şekildedir:
- Kurumun yönetimsel, ekonomik ve teknik hizmetlerinin yürütülmesinde, misyon, vizyon, temel hedef ve değerlerinin ortaya konmasında, kalite, standardizasyon ve akreditasyon çalışmaları ile performans değerlendirmesinde görev almak
- Kurumun ekonomik yönetim politikalarının belirlenmesini sağlamak ve bu politikaların uygulanması ve yönetilmesinde görev almak
- Kurumun muhasebe, mali analiz, bütçe ve maliyet analizi faaliyetlerini yürütmek
- Sağlık hizmetleri sunumunun planlanarak yürütülmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi sürecinde görev almak
- Kurumda tıbbi durumlar ve hasta bakımı dışında verilen neredeyse tüm hizmetlerin organizasyonunu, yürütülmesini ve denetlenmesini sağlamak
- Kurumda kriz ve afet planının hazırlanması ve yürütülmesi konusundaki çalışmalarda görev almak
- Hastalıkların tanıları ve ameliyatların uluslararası hastalıklar kod sistemine göre kayıt altında tutulması, tıbbi ve yönetimsel istatistiklerinin tutulması, saklanması, değerlendirilmesi ve raporlanmasında görev almak
- Kuruluşun genel ve tıbbi arşiv hizmetleri ile hastane bilgi sistemlerinin yürütülmesinde görev almak
- Sağlık yönetimi alanına ilişkin politikalar geliştirir, planlamalar yapar veya bu konularda yapılacak çalışmalarda görev almak
KİMLER SAĞLIK İDARECİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Teoride sağlık idarecisi olarak çalışmak için adayların Sağlık Yönetimi programından mezun olmaları gerekmektedir fakat tabi ki bu bölümden mezun olan bireyler gidip özellikle hastane gibi büyük çaplı bir kuruluşun idaresinde rahatlıkla görev alamazlar.
Sağlık yönetimi konusu ve yukarıda sayılan görevlerin hala çoğunlukla hekimler tarafından yürütülmektedir. Sağlık yönetimi programını çok iyi eğitim alarak bitirmiş ve kendini yetiştirmiş bireylerin ise az da olsa sağlık idarecisi olarak çalışma imkanı bulunmaktadır.
SAĞLIK İDARECİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE SAĞLIK İDARECİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Sağlık idarecisi olarak görev yapmak tabi ki kolay bir iş değildir. Sağlık ile ilgili bir kurum ve kuruluşta çalışmak ne kadar zor ise idareci olarak tüm bu personelin sorumluluğunu almak fiziki açıdan olmasa da mental olarak daha zordur.
Sağlık idarecisi olarak görev yapacak veya yapan bireylerin çalışma saatleri genellikle biraz uzundur. Tabi ki 24 saat boyunca orada olmaları gerekmemektedir fakat hem kurum içinde geçirilebilecek hem de meslek gereği edilebilecek seyahatler, toplantılar vb. nedenlerden dolayı uzun mesai saatlerine sahip olduklarını söyleyebiliriz. Kabaca söylemek gerekirse de haftalık yaklaşık olarak 70 saat ve üzeri çalışılabildiği görülmektedir.
İDEAL BİR SAĞLIK İDARECİSİ NASIL OLMALI?
Sağlık alanının her meslek grubu ne kadar dikkatli, özenli, titiz, anlayışlı, hoşgörülü, insan seven, canlı seven vb. özellikler ile dolu olmalı ise sağlık yönetici olarak çalışacak bir birey tüm bu personellerden bu konularda daha iyi olmalıdır. Yorucu bir alanda çalışan personellerin, organizasyonun yönetimi hiç de kolay değildir ve bu yüzden bu sayılan özellikler olmazsa olmazdır.
Ayrıca çağa ayak uydurabilen, yenilikleri takip eden, alanında uzman olmak, yönetim ve sağlık alanında donanımlı ve becerikli olmak da sağlık idarecisi olarak görev yapacak bireylerden beklenebilecek özelliklerdir.