Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme ve Yazılı Sınav Konuları Nelerdir?
Sayıştay Başkanlığı tarafından alımı gerçekleştirilen Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavı ve yazılı sınavı sınav konuları nelerdir? Dağılımı nasıldır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Sayıştay Başkanlığı tarafından ÖSYM ile yapılan protokol hükümlerince gerçekleştirilen Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavı ve yazılı sınavı sınav konuları nelerdir? Soru dağılımı nasıldır? Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımı nasıl gerçekleştirilmektedir? Mesleğe ve sınava dair detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Nedir?
Sayıştay Başkanlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarını denetlemektedir. Sayıştay Başkanlığı bu görevini, denetim ve incelemelerini Sayıştay Denetçi Yardımcıları ve Sayıştay Denetçileri eliyle gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda istihdam edilen Sayıştay Denetçi Yardımcıları, bu önemli göreve gelebilmek için ciddi bir sınav sürecini başarı ile geride bırakmak durumundadırlar.
Nasıl Sayıştay Denetçi Yardımcısı Olunur?
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayların öncelikli olarak devlet memuru olabilmeleri için gerekli şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte adayların üniversitelerin Hukuk fakülteleri ile İİBF ve dengi fakültelerinin birisinden mezun durumda olmaları Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımlarına başvuruda bulunabilmeleri için şarttır.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımına başvuruda bulunacak olan adayların mevcut durumda herhangi bir KPSS A Grubu puan türüne sahip olması şart değildir. Her ne kadar ÖSYM bu konuda bir düzenleme yapmış ve KPSS P48 puan türünün isteneceğine dair duyuruda bulunmuş olsa da Sayıştay Başkanlığı yayınlamış olduğu alım ilanlarında bu koşulu uygulamamış ve doğrudan sınavlara başvuruları, şartları sağlayan adaylar için mümkün kılmıştır.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımı toplamda üç aşamadan oluşmaktadır. Bu üç aşamanın ilk ikisinde adaylar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen test ve klasik sınavlara katılmakta, son aşamada ise bizzat Başkanlığı gerçekleştirdiği sözlü mülakatlara katılmaktadırlar.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı Konuları Nelerdir?
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavı çoktan seçmeli usulde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenmektedir. Bu sınavda adaylara aşağıdaki konulardan toplam 90 adet soru yöneltilmektedir;
Genel Yetenek – Genel Kültür
Genel Yetenek Bölümü
Türkçe Dersi
Matematik DersiGenel Kültür Bölümü
Atatürk İlke ve İnkılapları Dersi
Türkiye Coğrafyası Dersi
Sanat Tarihi Dersi
Dünya Tarihi Dersi
Temel Yurttaşlık Bilgisi Dersi
Güncel Sosyal ve Ekonomik Gelişmeler
Alan Bilgisi
Hukuk Alanı
Anayasa Hukuku Dersi
İdare Hukuku Dersi (İdari Yargılama dahil değil)
Medeni Hukuk Dersi (Başlangıç Hükümleri, Kişiler Hukuku, Eşya Hukuku, Miras Hukuku)
Borçlar Hukuku Dersi
Ticaret Hukuku Dersi (Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku)İktisat Alanı
İktisat Teorisi Dersi
Mikro İktisat Dersi
Makro İktisat Dersi
İktisat Politikası Dersi
Para – Banka – Kredi DersiMaliye Alanı
Maliye Teorisi Dersi
Maliye Politikası Dersi
Kamu Bütçesi Dersi
Vergi Hukuku Dersi
Türk Vergi Sistemi DersiMuhasebe Alanı
Genel Muhasebe Dersi
Mali Tablolar Analizi Dersi
Adaylara her alandan 15’er adet çoktan seçmeli soru yöneltilmektedir ve toplam 90 adet soru sorulmaktadır.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Klasik Sınavı
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavında başarılı olmak isteyen adayların en az 70 puan almaları şarttır. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı eleme sınavında başarılı olan adaylardan mesleğe alınacak olan adayların beş katı kadarı içerisinde olanlar alımın ikinci aşaması olan Sayıştay Denetçi Yardımcılığı klasik sınavına katılma hakkı elde edeceklerdir.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı klasik sınavında adaylara klasik usulde aşağıda yer alan konulardan sorular yöneltilmektedir;
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı klasik sınavında başarılı olmak isteyen adayların aritmetik ortalamasının en az 70 puan olması ve adayların mesleğe alınacak aday sayısının üç katı kadar başarılı aday arasında yer alması gerekmektedir.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı klasik sınavında bugüne dek adaylara yöneltilmiş olan tüm soruları incelemek ve çalışmalarınıza yön vermek adına aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme ve Klasik Yazılı Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Sayıştay BaşkanlığI’nın ÖSYM ile gerçekleştirilen protokol hükümlerine göre eleme ve yazılı sınav kısımlarını yürüttüğü Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavlarına hazırlık yapmak isteyen adaylara önerilerimizi içeren çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sözlü Mülakatı
Eleme sınavı ve yazılı klasik sınavda başarılı olan adaylar Başkanlık tarafından düzenlenen sözlü mülakatlara katılma hakkı elde etmektedirler. Bu aşamada adaylara alan bilgisi konularının yanında genel kültür konularından da sorular yöneltilebilmektedir. Adayların Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sözlü mülakatlarında başarılı sayılabilmeleri için en az 70 puana sahip olmaları gerekmektedir.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavına dair merak ettiğiniz hususları sormak ve bilgiler almak adına FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!