Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınav Soruları
2018 yılı için 13 – 14 ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınavında bugüne dek sorulmuş bütün soruları sizler için derledik.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı Nedir?
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı ÖSYM ve Sayıştay tarafından üç aşamalı olarak gerçekleştirilen bir sınavdır. Bu sınavın ilk aşaması TEST usûlünde olup Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu aşamaya girebilmek için herhangi bir KPSS puan koşulu bulunmamaktadır.
Her ne kadar 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı için ÖSYM tarafından KPSS P48 puanı isteneceği duyurulmuş olsa da ilan KPSS P48 koşulu olmaksızın verilmiş ve yine önceden olduğu gibi diğer koşulları karşılayan her aday sınava girme hakkı kazanmıştır. Bu aşamaya girecek aday sayısı konusunda herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır ancak Yazılı sınava katılabilmek için Eleme Sınavında mesleğe alınacak aday sayısının 5 katı kadar aday arasında yer almak gerekmektedir. KPSS
Örneğin mesleğe 45 kişi alınacağı duyurulmuşsa, eleme sınavında başarılı olan 225 aday Yazılı Klasik sınava girmeye hak kazanacaktır. Bu 225 adayı ise yine ÖSYM tarafından Ankara’da gerçekleştirilecek olan Klasik usûlde bir sınav beklemektedir. Bu sınav aşağıdaki konulardan gerçekleştirilmektedir;
Yukarıdaki konulardan sınava girecek olan adayların; Hukuk, İktisat, Maliye ve Kompozisyon alanlarına girmeleri zorunludur. Ticaret Hukuku ve Muhasebe alanlarından ise yalnızca birinden sınava girilecektir. Adaylar bu iki alandan hangisinden sınava girmek istediklerini, sınav başvurusu aşamasında tercih etmektedirler. Daha sonra bu hususta bir değişiklik yapma imkanı söz konusu değildir.
Yazılı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir ve adayların başarılı sayılabilmeleri için aritmetik ortalamalarının 70 puan üzerinde olması gerekmektedir. Klasik yazılı sınavda başarılı adaylardan mesleğe alınacak kişi sayısının 3 katı kadarı sözlü mülakata katılmaya hak kazanacaktır. Bu sıralama yapılırken adayların başarılı oldukları sırasıyla; İktisat, Maliye, Hukuk ve Seçimlik alanlar dikkate alınarak yapılacaktır. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar Sayıştay Başkanlığı’nca gerçekleştirilecek olan Sözlü Mülakata katılırlar. Bu mülakat neticesinde mesleğe alınacak aday sayısı kadar kişi mesleğe girmeye hak kazanır.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Sayışta Denetçi Yardımcılığı sınavının iki aşaması olan Eleme Sınavı ve Yazılı Sınavı etaplarına nasıl hazırlanabileceğinize dair detaylı bilgi alabileceğiniz Nasıl Sayıştay Denetçisi Olunur? başlıklı yazımızı incelemeyi Unutmayın!
Gerek sınava dair detayları gerekse mesleğe dair merak ettiğiniz hususları inceleyebileceğiniz Sayıştay Denetçi Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınav Soruları Nelerdir?
Yukarıda belirttiğimiz derslerden oluşan yazılı sınavlarda adaylara klasik usûlde sorular sorulmaktadır. Peki bugüne dek Sayıştay Yazılı Klasik Sınavlarında adaylara neler soruldu? 2002 yılından günümüze kadar sorulmuş soruları yıl yıl sizler için derledik.
Derlediğimiz sorular içerisinde 2011 yılına kadar Ticaret Hukuku sorulmadığından ilgili tarihten evveline ait Ticaret Hukuku soruları bulunmamaktadır.
Sınavda akılda kalması en zor olan Muhasebe sorularını kimse hatırlayarak bizlere aktaramadığından Muhasebe soruları da maalesef yazımızda yer almamaktadır.
Yazıda her yeni sınavdan sonra derlediğimiz yazılı sınav sorularını da yazımızın sonunda bulabilirsiniz. Yazımız her yeni sınav olduğunda bu şekilde güncellenecektir.
İşte yıllara göre o sorular;
2002 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
2003 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
2004 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
2006 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
2007 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
2008 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
2011 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
Ticaret Hukuku
2012 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
Ticaret Hukuku
2013 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
Ticaret Hukuku
2014 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
Ticaret Hukuku
2016 yılı Sayıştay Yazılı Sınavı Çıkmış Soruları;
Hukuk
İktisat
Maliye
Kompozisyon
Ticaret Hukuku