kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sayman Nedir? Ne Demek? Görevleri Nelerdir?

Sayman az bilinen bir meslek olsa da oldukça kritiktir. Çalıştığı kurum veya kuruluştaki finans, mali ve ekonomik işlemlerinden sorumlu olan sayman pek çok sorumluluk üstlenmektedir. Peki sayman nedir? Sayman ne demek? Sayman ne iş yapar? Sayman görevleri nelerdir? Sayman çalışma şartları nasıl? Sayman maaşı 2019 ne kadar? İşte sayman mesleğiyle ilgili tüm merak edilenler…

A+
A-

Türkiye ve dünyada binlerce meslek bulunmaktadır. Farklı mesleklerde milyonlarca kişi çalışmaktadır. Özellikle de bazı meslekler vardır ki ismi hepimize tuhaf gelir. Varlığını dahi bilmediğimiz pek çok meslek vardır. İşte sayman da az bilinen meslek gruplarından biridir. Pek çok kişi sayman olarak çalışan personellerin ne iş yaptığınız bilmez. Peki sayman nedir?Sayman ne demek? Sayman ne iş yapar? Sayman görevleri nelerdir? Sayman maaşı 2019 Ne Kadar?

Sayman Nedir? Sayman Ne Demek?

Kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, şirketlerde, derneklerde, vakıflarda çalışan sayman hesap işlerini takip eden ve muhasebeci olarak görev yapan kişidir. Sayman görev yaptığı kurum veya kuruluşta tüm hesap işlemlerini takip eder. İlgili kurum veya kuruluşun muhasebe işlerini yürütür. Sayman olarak çalışan personeller çok kritik bir görevi icra ederler. Pek çok kişi “sayman nedir?” ve “sayman ne demek?” sorularını sormaktadır. Türk Dil Kurumu “sayman” kelimesinin anlamı olarak ilgili kurum veya kuruluşun hesap işlerinden sorumlu kişidir açıklamasını yapmıştır. Ayrıca sayman muhasebeci ve muhasip anlamlarına da gelir. Sayman sayan kişi anlamına da gelmektedir. Sayman çalıştığı yerdeki sermayeyi, geliri, gideri ve tüm harcama kalemlerini hesaplar ve sayar. Tüm gelir ve gider tablosuna hakim olur. Üstlerine rapor vermek için çalışma yürütür. Sayman olarak çalışan personellerin dürüst, çalışkan ve matematik zekasına sahip olmaları gerekmektedir. NEDİR ?

Sayman Görevleri Nelerdir? Ne İş Yapar?

Sayman olarak çalışan personeller ekonomi, iktisat, maliye gibi alanlarda çalışmaktadır. Sayman çalıştığı kurum ve kuruluşta çok büyük işler yapar ve ağır bir sorumluluğu vardır. Peki sayman ne iş yapar? Sayman görevleri nelerdir?

Sayman çalıştığı kamu kurum veya kuruluşunda ya da özel sektördeki bir şirkette günlük, haftalık, aylık ve yıllık hesap işlemlerini inceler.

Sayman çalıştığı kurumun ekonomi politikasına göre atılacak adımları belirler. Çalıştığı yerdeki sermaye ve fon işlemlerini yürütür.

Sayman yalnızca çalıştığı yerden değil sektörden de sorumludur. Çünkü yapılacak harcama ve yatırımlar için danışmanlık görevi de yürütür.

Sayman şirketin veya kurumun karşılaştığı finans risklerini yönetir ve çözüm arar.

Sayman vergi, maaş, mülkiyet, sigorta, emeklilik, tazminat gibi her türlü finans kalemine ait işlemlerden sorumludur.

Sayman şirketin veya kurumun yapacağı işlemler için sermayesini yönetir.

Sayman günlük para transferlerini yönetir.

Sayman para transferlerinde bir sorun olmaması için gereken işlemleri yürütür.

Sayman maaş, nakit ödeme, borç ödeme, para transferi, satın alım, satma gibi işlemleri yönetir veya danışmanlık yapar.

Sayman banka, yatırımcılar, bağışçılar gibi muhataplarıyla sürekli iletişim halinde olur.

Sayman üstlerine sürekli rapor verir ve altlarından sürekli rapor alır. Toplantılara katılarak son durumu anlatır.

Saymanın görevlerini saymakla bitmez. Sayman görevleri olarak binlerce madde sayılabilir. Sayman çalıştığı kurum veya şirketin tüm ekonomik, mali, iktisadi ve finans işlerinden sorumlu olan kişidir. Bu nedenle bu alanlarda yapılan her iş onun sorumluluğundadır.

Sayman Nasıl Olunur?

Ekonomi, iktisat, finans eğitimi alan pek çok kişinin hayali sayman olmaktır. Sayman yaptığı iş gereği çalıştığı kurum ve kuruluşlarda saygın bir konumdadır. Üstelik sayman maaşları ve hakları diğer pozisyonlara göre daha fazladır. Ne de olsa parayla ilgili olan tüm kadrolar diğer pozisyonlara göre daha iyi durumdadır. Peki sayman nasıl olunur? Sayman olmak için ne yapmak gerekir? İşte sayman olmak için gerekli şartlar..

Sayman olarak çalışan personellerin yaptığı işin merkezinde matematik, ekonomi ve muhasebe vardır. Bu nedenle sayman olarak çalışan kişilerin bu alanlarda iyi bir eğitim alması gerekmektedir. Bu nedenle sayman olmak için ilgili alanlarda faaliyet gösteren üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinden mezun olunması gerekmektedir. 2 yıllık eğitim alarak sayman olan kişiler de bulunmaktadır. Ama eğitim seviyeniz sizi her zaman bir adım ileriye taşır. Sayman sayısal bir zekaya sahip olmalıdır. Personelin sayılarla arası ne kadar iyiyse işinde o kadar başarılı olur.

Sayman olarak çalışan personeller ağır bir sorumluluk altında çalışır. En ufak bir hata bile kişinin hayatını zorlaştırmaktadır. Bu neden sayman stresli, zorlu ve baskı altında bir meslektir. Sayman olarak çalışan personelin stres, yoğun tempo çalışma ve baskı altında çalışmaya alışık olmalıdır. Sayman olabilmek için özel sektörde şirketlere başvuru yapma ve başarıyla yükselmek mümkündür. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) üzerinden puan alarak devlet dairelerinde çalışabilirsiniz.

Sayman Çalışma Şartları

Sayman olarak çalışan personeller özellikle ay başı ve ay sonunda yoğun bir çalışma temposu içerisine girer. Bu nedenle ay başında ve ay sonunda saymanlar mesaiye kalır. Sayman olarak çalışan kişilerin yoğun çalışma temposu vardır. Ayrıca yaptıkları iş parayla ilgili olduğu için son derece streslidir. Evrak ve belge işleri ile boğulabilirsiniz. Sayman kamu kurum ve kuruluşlarında gün özel sektörde ise 6 gün çalışmaktadır. Çalışma saatleri günde 9 saat olsa da fazla mesai yapmaları mümkündür.

Sayman Maaşı 2019 Ne Kadar?

Sayman olarak çalışan personeller oldukça kritik bir iş yaparlar. Fazla mesai yapmadıkları ay hemen hemen yoktur. Yaptıkları iş gereği yoğun baskı altında çalışırlar. Bu denli zor bir mesleğin maaşları da oldukça yüksektir. Sayman maaşları diğer pozisyonlara göre daha fazladır. Ayrıca sayman olarak çalışan personeller özel sektörde ve kamuda farklı miktarlarda maaş almaktadır. Sayman maaşı 2018 ortalama 3 bin 500 TL’dir. Sayman maaşı 2019 ise ortalama 4 bin TL’dir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Sayman Nedir? Sayman Ne Demek?

5970 1 01f5e518958bb35aff9ed62f4d23021a

Yorumlar

  1. Mehmet Hadim Avatar Mehmet Hadim dedi ki:

    Yararlı oldu teşekkür ederim