Şehir Plancısı Maaşları 2023 Ne Kadar?
Şehir Plancısı Maaşları 2023 Ne Kadar? Şehir Plancısı Nedir? Kimdir? Şehir Plancısı Ne İş Yapar? Şehir Plancısı Maaşları 2023 Ne Kadar? Şehir Plancısı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. İnsanlar yıllardır köyden kente göç ediyor. Milyonlarca insan küçücük şehirlere sıkışıyor. Bu nedenle şehirlerin mimarisi, şehir planlaması, kentsel dönüşüm, şehir gelişimi gibi kavramlar ortaya çıkıyor. Kentlerde de konut, gece kodu, dikey-yatay mimari, ekonomik sorunlar beliriyor. Sorunlara çözüm getirmek içinse ortaya pek çok fikir, uygulama, proje ve meslek çıkıyor. Bu mesleklerin en dikkat çekeni ise ‘şehir plancısı’ mesleğidir. Başta Türkiye olmak üzere dünyada binlerce şehir plancısı bulunur. İsmi kulağa ilginç gelen bu meslek hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı ise çok azdır. Bu nedenle pek çok kişi, öğrenciler, insanlar, meslek seçmeye çalışanlar meslek hakkında araştırma yapar. Özellikle de personellerin ne kadar maaş aldığı ve ne kadar kazanca sahip oldukları merak edilir. Peki şehir plancısı maaşları 2023 ne kadar? Şehir plancısı ücretleri ne kadar?
Çevre Şehircilik Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?
Şehir Plancısı Nedir? Kimdir?
Günümüzde nispeten yeni mesleklerden biri olan şehir plancısı şehirlerin ortaya çıkması ile önem kazanmıştır. Milyonlarca kişinin birlikte yaşadığı şehirlerin düzenli olması, çirkin görünmemesi, doğru ve planlı büyümesi için çalışan bu kişiler kilit rol üstlenir. Bu kişi plan ortaya koyar, proje üretir, öneriler getirir yani sorunlara karşı çözüm sunar. Ayrıca üzerinde karar kılınan projelerin hayata geçirilmesi sağlar. Ancak sorun tespit ederken, inceleme yaparken şehrin tamamını veya belli bir bölümünü iyi çalışmalıdır. Öyle ki mekansal, tekniksel, kültürel, sosyal faktörler, ekonomik şartlar, yaşayan insanlar dikkate alınmalıdır. Örneğin şehir planlaması yapacağım diye ranta, yolsuzluğa izin verilmemelidir. Yüzlerce yıllık, tarihi eser niteliğindeki, estetik harikası olan binalar yıkılıp, şehir planlaması adı altında çok katlı binalar yapılmamalıdır.
<div></div>
Şehir Plancısı Ne İş Yapar?
- Şehrin tamamını, bir bölümü inceler, üzerine çalışır.
- İnceleme yaparken mekansal, teknik, kültürel, sosyal, ekonomik, insani faktörler ele alınır.
- Nüfusun artmasına ve ortaya çıkan sorunlara yönelik çalışmalar yapar.
- Şehirlerin sorunlarını tespit edip, çözüm üretir.
- Projeler, öneriler, reçeteler geliştirir.
- Kırsal ve kentsel alanda çalışabilir.
- Belediyelerde, kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışabilir.
- Bölge bölge binaların yoğunluna, katına, düzenine ayarlama yapar.
- Araziye uygun yerleşim planları yapar.
- Sorunlar ve çözümler arasında bütçe dengesi kurar.
- Mühendis, mimar gibi çalışma arkadaşlarıyla koordineli çalışır.
Şehir Plancısı Maaşları 2023 Ne Kadar?
Meslekle ilgili en çok merak edilen konu personellerin aldığı maaşlar ve ücretlerle ilgilidir. Personeller devlet kurumlarında, bakanlıklarda, genel müdürlüklerde, belediyelerde, özel şirketlerde çalışabilir. Ayrıca serbest olarak, kendi şirketiyle çalışan kişiler de bulunur. Bu nedenle şehir plancısı olarak kişilerin aldıkları ücretler çalıştıkları sektörlere, kurumlara ve çalıştıkları yerlere göre değişir.
Şehir plancısı maaşları devlette, belediyelerde benzer bir çizgidedir. Personellerin ücretleri derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yadımı, ek ücretler, fazla mesai, ek tazminat gibi unsurlara göre değişebilir. Ancak genel olarak şehir plancısı maaşları 2023 ortalama 18 bin TL civarındadır. Yeni başlayan şehir plancısı maaşı 2023 14 bin 500 TL civarındayken emekli olmaya hazırlanan personel 15 bin 500-16 bin TL civarında alabilir. Özel sektörde ise maaşlar başlangıçta 13 bin TL seviyesindedir. Daha sonra ücretler 15-20 bin TL arasına kadar çıkabilir.
Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu Eğitim Ücretleri ve Bursları
<div></div>
Şehir Plancısı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Personeller devlette sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında çalışır. Belediyelerde de çalışma düzeni böyledir. Personellerin 1 saat öğle vaktinde yemek molası bulunur. Ayrıca gün içinde ihtiyaç molası hakları vardır. Özelde ise çalışma şartları daha zorludur. Çalışma temposu daha ağırdır. Personeller günlerce, haftalarca sokakta, sahada, arazide çalışabilir. Ayrıca dosya, belge, evrak işleri de ağırdır. Genel olarak teknik ve teknolojik tüm donanımlara sahiplerdir. Bilgisayar, telefon, faks, telefon, yazıcı gibi tüm donanımlara erişimleri vardır. Kendi odaları, masaları bulunur..
Şehir Plancısı nerede çalışır?
Mimarlık Ofisi, Bankalar (expertize), Alışveriş merkezleri (analiz biriminde çalışan), İnşaat Firmaları, Planlama Ofisleri gibi yerlerde de çalışanlar var.