SGK Denetmen Yardımcılığı Maaşı 2023
Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kayıt dışı istihdamla mücadele başta olmak üzere çeşitli alanlarda denetim görevini üstlenen Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları'nın mesleğe girişleri, özlük hakları ve maaşlarına dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.
SGK Denetmenliği Mesleği’ne Giriş
SGK Denetmenliği mesleğine girmek isteyen adayların 2 aşamadan başarı ile geçmesi gerekmektedir. Bu iki aşama KPSS Alan Bilgisi Sınavı’ndan alınacak puan ve sonrasında katılım gösterilecek, Kurumca gerçekleştirilecek Sözlü Mülakattır.
KPSS Aşamasında adaylar Kurumca belirlenmiş puan türlerinden yeterli puanı almak zorundadırlar. Aksi halde açılacak Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı ilanına başvuruda bulunamazlar.
Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan almaları gereken puanlar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat ve İşletme Fakülteleri mezunları için KPSS P23 ve KPSS P42’dir. İstatistik ve Matematik Alanı mezunları içinse bu puan türü KPSS P13’tür.
SGK Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Maaşı 2023
Her iki grup için de ilana başvuru yapabilmeleri için gerekli olan en düşük puan belirttiğimiz puan türlerinden 70 puandır.
Her ne kadar adaylar SGK Denetmen Yardımcılığı Sözlü Mülakatına kalmak için en az 70 puanla başvuru yapıyor olsalar da, taban puan başvuran adaylar arasından mesleğe alınacak aday sayısının dört katı kadar adayın sıralanması neticesinde belirlenmektedir. Yani 300 kişilik bir alımda, sözlü mülakata katılım taban puanını 1200. adayın puanı belirlemektedir.
2023 9. Dönem Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı alımında; 300 kişilik İİBF/SBF grubu alımı için başvuru yapan en yüksek puanlı 1200. kişinin puanı; 84,28, 100 kişilik İstatistik/Matematik grubu alımı içinse başvuru yapan en yüksek puanlı 400. kişinin puanı; 72,36 olarak gerçekleşmişti.
Sözlü Mülakat Aşaması
SGK Denetmen Yardımcılığı mesleğinde yukarıda belirttiğimiz KPSS puan koşullarını gerçekleştirerek sözlü mülakata katılmaya hak kazanan adaylar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan komisyonlar tarafından aşağıdaki konulardan sorulacak sorular ile mesleğe alınırlar;
Adaylara mülakatta bu alan bilgisi konularının yanında, güncel hususlardan ve genel kültür konularından da sorular yöneltilebilmektedir.
Mesleğe Başlangıç;
Sözlü mülakatlar neticesinde mesleğe alınacak asil ve yedek adaylar kurumca ilan edilir ve arkasından asil adayları bir tercih süreci karşılar. Bu tercihler neticesinde yerleştikleri illerde adaylar göreve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı olarak göreve başlarlar.
2023 Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı Maaşı
2023 yılı itibariyle Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları mesleğe yeni başladıklarında yaklaşık; 13980 TL almaktadırlar. Meslekte 3 yıldan sonra Sosyal Güvenlik Denetmeni olmuş olanlar ise yaklaşık; 24450 TL almaktadırlar.
SGK Uzman Yardımcılığı Maaşı
Denetmen mi müfettiş mi?
Müfettiş aynı zamanda bir denetçidir, ancak bir denetçi müfettiş değildir.
3600 Ek gösterge ve Müfettiş özlük hakları bu mesleğin hakkıdır!