SGK Denetmen Yardımcılığı Nedir?
SGK Denetmen Yardımcılığı Nedir?
SGK Denetmen Yardımcılığı Nedir?
SGK Denetmen Yardımcılığı nedir, mesleğe giriş nasıldır, meslekte sizleri neler bekliyor bu mesleğin özlük hakları ve kariyer imkanı nelerdir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen Yardımcılığı
SGK Denetmen yardımcılığı ülkemiz bütçesinin yarıdan fazla payına sahip olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İl teşkilatlanmasında görev yapan denetim mesleğidir. 2011 yılında ihdas edilerek yönetmelik ile hakları ve görevleri düzenlenmiştir.
Şu an Denetmen olarak görev yapan eski personel meslek ihdasının evvelinde Sosyal Güvenlik Kontrol Memuru sıfatını haiz görev yapmaktaydı. Kadro ihdası ile meslek bir Denetim A Grubu mesleği halini almıştır. Mevzuatın ilgili hükümlerince yaptırım uygulayabilmek yetkisine sahip hale getirilmiştir. İşin özü teftiş görevinin kurum dışına tezahürüdür.
SGK Denetmen Yardımcılığı Mesleğine Giriş
Mesleğe giriş Kamu Personeli Seçme Sınavı neticesinde alınan puanlar ile ve iki gruba hitaben gerçekleştirilmektedir. SBF/İİBF grubu ve İstatistik/Matematik grubu ayrı puan türleri ile aynı kadrolara atanarak birlikte görev yapmaktadırlar. Meslekte bölümler arası herhangi bir ayrım gözetilmemektedir.-İİBF grubu için P-23 ve P-42 puanı,-İstatistik grubu içinse P-13 puanı kullanılmaktadır. Başvuru taban puanı ise 70’tir. Mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı kadar kişi Sözlü Mülakata katılmaya hak kazanmaktadır.
Adaylar mülakatta sınav sürecinde hazırlandığımız Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe alanının yanı sıra, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin hak, sorumluluk ve yetkilerini sıralayan Yönetmelikten sorumlu tutulmaktadırlar. Mülakatta mezun olunan bölüm kısmen dikkate alınmakta ve sorulan sorular buna göre şekillenebilmektedir.
Mülakatta başarılı olan adayların tercihleri internet üzerinden yapılmaktadır. 20 tercih hakkınız vardır. Bu ilk 20 tercihte kadro açılan illerden istediklerinizi seçebilirsiniz. 21.tercih, 20 tercihinize yerleşemezseniz kurumun sizi atayacağı yeri kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bu seçeneği açıp açmamakta özgürsünüz.Mülakat neticesinde yedek uygulaması mevcuttur. İlk tercihlerde yerleşemeyen adaylardan boş kalan yerler için yedek adaylar tercih yaparlar.
Meslekte Sizi Neler Bekliyor?
Öncelikle mesleğe başladığınızda ‘aday memur’ olacaksınız. 12 aylık bir süreci aday memur olarak geçireceksiniz ve yetkisiz denetmen yardımcısı olacaksınız. Akabinde sizi bir ‘yetki sınavı’ bekliyor. Yetki sınavı Test olarak yapılmaktadır. Sınav; Hukuk, Muhasebe ve Kurum Mevzuatı’ndan oluşmaktadır. 2 hakka sahipsiniz, yetkinizi aldıktan sonra da artık kendi denetimlerinize çıkmaya başlayacaksınız.
3.yılın sonunda ise ‘yeterlik sınavı’ olacak. Yine benzer şartlar geçerli. Ek olarak bir sözlü mülakat yapılacak. Sonrasında ise yeni bir atama sürecine gireceksiniz. Bu atama yeterlik sınavındaki başarınıza göre yapacağınız tercihe göre gerçekleşecek. SGK denetmen yardımcısı sıfatını haiz olacaksınız.
Denetim alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
-Sahte Sigortalılık ve Kayıt Dışı İstihdam
-Gelir tespiti(Genel Kurul kararı ile denetmen yardımcıları iş alanından çıkarılması kararlaştırıldı. Henüz yasallaşmadı gelişmeleri paylaşacağız)
-Muvazaalı Boşanmalar
-İnşaat Sigortası/Asgari İşçilik
-Tam muhteviyatı teftişi alakadar etse de kısmen İş Kazaları.
-Belli sektörel denetimler.(Ramazan’da fırınların denetlenmesi gibi)
Özlük Hakları ve Kariyer İmkanı;
Meslek mensupları kurumun taşra teşkilatı olan İl Müdürlüklerinde görev yapmakta ve 2200 Ek göstergeye tâbi çalışmaktadır. Mesleğe yeni giren bir Denetmen Yardımcısı yaklaşık 5.500 TL maaş almaktadır.
Meslek kurumda yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır. Meslek mensupları arasından İl Müdürleri, İl Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları atanmış ve mesleğin önü yavaş yavaş daha açık olmaya başlamıştır. Bu yönden geleceği açık bir meslek denebilir. MESLEKLER
çalışma ortamı streslidir buranın denetmen sonuçta. Turnesi olmaması ve aynı ilin dışına denetime gitmemek güzel yönleri bence.