SGK Denetmenliği Mesleğinde Çözüm Rotasyon Değil Grup Başkanlığı
Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğinde kısa süre öncesine kadar meslek mensuplarına rotasyon uygulanıyordu. Bu uygulamanın çeşitli gerekçelerle yeniden hayata geçirilmesi gündemde. Ancak çözüm bu mu? Mesleğin daha verimli olması ve sorunların çözümü için neler yapılabilir? Detaylar haberimizde.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taşra teşkilatında denetim ve kontrolle görevli personel grubu olan Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğinde bazı sorunların ortadan kalkması adına rotasyon uygulamasının geri getirilmesi söz konusu. Peki SG Denetmenliğinde rotasyon uygulaması nedir? Nasıl uygulanmaktaydı? Yeniden gündeme gelmesi neden? Sorunlar ve çözüm yolları nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı Mesleği Nedir?
Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından KPSS A Grubu adayları arasından alımı gerçekleştirilen ve Kurumun denetim görevinin çok ciddi bir kısmını yerine getiren kariyer meslektir. Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğine adaylar Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı olarak başlamaktadırlar ve üç senelik sürenin sonunda yeterlik sınavında başarılı olarak Sosyal Güvenlik Denetmeni unvanına atanmaya hak kazanırlar. Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğine girişte adaylar Kurumun talep ettiği puan türlerini Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu oturumlarında elde ederek, diğer şartları da taşıyorlarsa başvuru yaparlar. Kurum tarafından düzenlenen sözlü mülakatlar neticesinde de mesleğe giriş imkanı elde etmektedirler.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Nerede Görev Yapmaktadırlar?
Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve Denetmen Yardımcıları Kurumun taşra teşkilatında kurulu bulunan İl Müdürlüklerinde denetim ve kontrol görevlerini il bazlı olarak sürdürmektedirler. Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılarının bu görevlerini sürdürürken il düzeyinde denetim yapmalarından kaynaklı bir çok sorun bulunmaktadır. Yerellik sorununu aşmak adına çözüm bekleyen meslek mensuplarının başka olumsuzluklarla da karşı karşıya kalmasına gebe yeni hazırlıklardan yazımızın devamında bahsedeceğiz.
Sosyal Güvenlik Denetmenliği Özlük Hakları Nasıl?
Sosyal Güvenlik Denetmenliği meslek mensupları taşra teşkilatında görevlendirildiğinden 2200 ek göstergeye tabi olarak çalışmaktadırlar. Bu elbette açık bir haksızlığa bir çifte standarda yol açmaktadır. Bunun kaynağı Kurumun denetime dair hemen hemen tüm görevlerini Denetmenler gerçekleştiriyor olmasına rağmen, unvan farkı sebebiyle ciddi bir özlük hakkı çifte standardı ile karşı karşıyadırlar. Emsal görevleri yürüten başka personellerden ortalama 1000 – 1500 TL daha az kazanç elde etmektedirler ve emeklilikte ciddi gelir kaybına yol açacak biçimde 3600 değil 2200 ek göstergeye tabi olarak görev yapmaktadırlar. Bu standartların iyileşmesi için atılabilecek bir çok adım söz konusu iken mesleğin ileri taşınması adına ne yazık ki somut ve elle tutulur adımlardan her düzeyde imtina edilmektedir.
Sosyal Güvenlik Denetmenliği Mesleği Yerellik Sorununa dair çözüm önerilerini detaylı şekilde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanarak erişebileceğiniz çalışmamıza bakabilirsiniz;
Sosyal Güvenlik Denetmenliğinde Rotasyon Uygulaması Nedir?
Rotasyon uygulaması Sosyal Güvenlik Denetmenliği meslek mensuplarının belirli sürelerle düzenli olarak görev yerlerinin değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulama 14 Nisan 2017 tarihinde yayımlanan düzenleme ile kaldırılmıştı. Bu kaldırılma sürecinde elbette yerinin değişmesini o dönem için kazanım olarak değerlendirenlerin etkili olduğu konuşulan hususlar arasında yer almıştı. Bugün ise bu uygulamanın yeniden gündeme taşınmasının altında çok ciddi bazı sorunlar bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı alımlarında bir süredir tercih edilebilecek iller arasında bildiğiniz üzere başta Ankara olmak üzere bazı illere yer verilmemektedir. Bunun sebebi tabi ki çeşitli mazeretlerle Ankara’yı tercih edenlerden ve evvelinde rotasyon uygulamasının kaldırılması sonucu Ankara’da kalanlardan kaynaklanan ciddi bir şişkinliktir. Bu şişkinlik son dönemde Müdürlüğün altından kalkamayacağı bir hale geldiği gelen bilgiler arasında. Bu sebepledir ki buna çözüm olarak bir kazanım değil bir kayıp olan rotasyon uygulaması yeniden gündeme gelmiştir. Peki rotasyon gerçekten çözüm mü?
Meslek İçin Çözüm Rotasyon Değil ‘Grup Başkanlığı’dır!
Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğinin hak ettiği uygulama sırf bu sebepten getirilecek bir rotasyon uygulaması değildir. Zira mazeret ile Ankara ya da başka yoğun illerde kalacak meslek mensubu sayısı da azımsanacak düzeyde olmayacaktır. Aile birliği gibi Anayasal haklar ile bu talepler geri çevrilemeyeceğine göre çözüm Ankara başta olmak üzere çeşitli merkezlere grup başkanlıklarının kurulması ve mesleğin teşkilatlanmasının bu şekliyle ele alınmasıdır. Hem yerellik sorununu hem de bu şişmeyi önleyecek böyle bir kazanım varken rotasyon uygulamasının güzellenmesi bu soruların gerçekten çözümünün arandığı konusunda meslek mensuplarını şüpheye düşürmektedir.
Tüm bu sebepler bir arada değerlendirildiğinde Sosyal Güvenlik Denetmenliği mesleğinin daha verimli, efektif ve verdiği emeğin karşılığını alan bir konuma gelebilmesi için rotasyon gibi çözüm olmayacak arayışlar beyhudedir. Çözüm grup başkanlıklarının kurulması, meslek mensuplarının başkanlıklarda görevlendirilmesi ve hak ettikleri adil özlük haklarına ve ücrete erişmeleridir.
Gerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un gerekse Kurum Başkanlığı görevini vekaleten yürüten Sayın İsmail YILMAZ’ın kurmayları ile istişare ederek en adilane çözüme ulaşacakları konusunda inanç ve güven içerisinde olmak istiyoruz.
Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı mesleğinin şartlarına ve mesleğe giriş safhalarına dair sorularınız için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayınız!