kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SGK Müfettiş Yardımcılığı Ne İş Yapar?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istihdam edilen ve Kurumun teftiş mekanizmasının parçası olan Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcıları ve Sosyal Güvenlik Müfettişleri ne iş yaparlar? Maaşları ne kadardır? Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı Nasıl Olunur? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

SGK Müfettiş Yardımcılığı Ne İş Yapar?

SGK Müfettiş Yardımcılığı Ne İş Yapar, mesleğe giriş nasıl olmaktadır, sınav ve içeriği nasıldır, SGK Müfettiş Yardımcısının görev alanı nedir gibi soruların cevabını yazımızda derledik. Ayrıca maaşları hakkında da güncel verilere ulaşabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Mesleğine Giriş

Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler, İşletme-İktisat Fakülteleri ile Hukuk Fakültesinden mezun olan adaylardan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince her yıl gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı Alan Bilgisi testinden, son iki yıl içerisinde alınmış olmak koşuluyla, belirlenmiş puan türleri ile başvuru yapmaları mümkündür.

Son gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı sınavı için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı Alan Bilgisi puan türlerinden olan KPSS P22 veya KPSS P48’den en az 80 puan almış olmaları istenmiştir.

KPSS koşulu gerçekleştirildikten sonra adayları mesleğe girmek için iki aşamalı bir süreç beklemektedir. Bunlar Kurumca gerçekleştirilecek olan Yazılı Sınav ve yine Kurumca gerçekleştirilecek olan Sözlü Mülakattır.

İlk aşama olan yazılı sınava mesleğe alınacağı duyurulan aday sayısının beş katı kadar aday katılabilmektedir. İlgili puan türlerinden en yüksek puanlı ve beş kat aday arasında yer alan adaylar yazılı sınava katılma hakkı elde edeceklerdir. Örneğin 50 kişilik bir alımda yazılı sınava en yüksek puanlı 250 aday katılacaktır.

2018 yılında gerçekleştirilen 50 kişilik Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı alımında  bu iki puan türü ile başvuruda bulunan ve yazılı sınava girmeye hak kazanmış olan 250. adayın puanı; 88,91 olarak gerçekleşmiştir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı

Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı alımının ilk aşaması olan yazılı sınav Kurumca gerçekleştirilmektedir. Bu sınav önceki yıllarda Klasik usûlde yapılmaktaydı. Ancak 2018 yılında yapılan değişiklik ile sınav çoktan seçmeli test usûlünde yapılmaya başlanmıştır. Bu sınav aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

6167 1 6297d9d879130fe24c0d06e5fb42c502

Adaylar sınava iki oturum halinde katılmaktadırlar. İlk oturumda adaylara İktisat, Maliye, Hukuk, Muhasebe ve Yabancı Dil alanlarından her birinde yirmi beşer olmak üzere toplam 125 soru yöneltilmekte ve bu 125 soru için adaylara 180 dakika süre tanınmaktadır.

İkinci oturumda ise Kompozisyon yer almaktadır. Bu oturum içinse adaylara verilen süre altmış dakikadır.

Adayların sınavda başarılı olabilmeleri için her alandan en az 60 puan, genel ortalamada ise en az 70 puan almaları gerekmektedir. Aksi halde sözlü mülakata katılmaya hak kazanamayacaklardır.

Tüm Sınav ve Mesleklere Dair Sorularınızı yöneltmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Sözlü Mülakat

Sözlü mülakat kurumca gerçekleştirilmektedir. Bu aşamayı da başarı ile geçen adaylar mesleğe Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı olarak başlamaya hak kazanırlar.

Adayları bu aşamadan sonra eğer ilk seneleri ise 1 yıllık aday memurluk süreci ve toplamda 3 sene sürecek yardımcılık süreci beklemektedir.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Dönemi

Bu 3 yıllık periyot meslek mensuplarının yetiştirilme dönemidir. Gerek hizmet içi eğitimler gerekse Müfettiş üstatların refakatinde gerçekleştirilen aktif öğrenme süreci sonucu adaylar mesleği yerine getirebilecek seviyeye çıkarılmaya çalışılır.

Yardımcılık sürecinin ilk senesinin sona ermesi ile birlikte adaylar tek başlarına teftişe çıkabilmek için Yetki almak zorundadırlar. Bu yetki alma aşaması Yazılı sınav ile gerçekleştirilmektedir.

Sosyal Güvenlik Müfettişlerinin Görev Alanı

Meslek mensupları yetki aldıklarından itibaren tek başlarına aldıkları işleri sonuca bağlama yetkisini haiz olmaktadırlar. 2 sene daha bu şekilde ve yardımcı olarak görev yapmalarının ardından katılacakları Yeterlik sınavı ile yardımcı unvanını geride bırakırlar ve Müfettiş olarak görevlerini sürdürürler.

Sosyal Güvenlik Müfettişleri temelde 3 alanda görev yapmaktadırlar. Bu alanlar;

İş Kazası ile Meslek Hastalığı Soruşturmaları
Asgari İşçilik
İdari Teftiş

Bu üç alanda görevlerini sürdüren Sosyal Güvenlik Müfettişleri 3 ana Grup Başkanlığı’nda görevlendirilirler. Bu grup başkanlıkları Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yer almaktadır. Bu illerden ilgili konunun incelendiği ile turne ile giderek görevlerini ifa etmektedirler.

Bu yüzden mobil bir meslektir ve bu yönüyle özellikle düzenli ve durağan bir kariyer planı olan adaylar için düşündürücüdür. MESLEKLER

Sosyal Güvenlik Müfettişliği Maaşı

Sosyal Güvenlik Müfettişleri mesleğe yeni başladıklarında yaklaşık olarak; 6.000 TL almaktadırlar. Müfettiş olarak görev yapan bir meslek mensubu ise yaklaşık olarak; 7.000 TL maaş almaktadır. 

SGK Müfettişliği mesleğine dair diğer detayları inceleyebileceğini MESLEK TANITIM yazımız için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.