kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SGK Prim Oranları

Ülkemizde çalışma hayatında yer alan herkes Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortalı olmak zorundadır. Bu bir hak olmaktan ziyade Anayasal bir yükümlülüktür. Hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir hak olan sosyal güvenlik hak ve yükümlülüğü en temel anlamda primler ile sürdürülen bir sistemdir. Sigorta primi nedir? Neye göre belirlenir? SGK prim oranları yüzde kaçtır? Ne kadarı işçi ne kadarı işveren için ödenir. Hepsini yazımızda değerlendirdik. SGK Prim Oranları

A+
A-

SGK prim oranları hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradığınızı bulabilirsiniz. Sosyal sigorta primi nedir, kimler öder, hangi tutar üzerinden kesilir gibi birçok sorunun cevabını sizler için hazırladık.

Sosyal Sigorta Primi Nedir?

Prim sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından en temel finansman aracıdır. Primli sosyal güvenlik sisteminde, mevcut çalışan sigortalılar ödedikleri primler ile Kurumdan aylık ve gelir alan kişilerin bu aylık ve gelirlerini finanse etmektedirler. Aktüeryal denge olarak nitelendirilen bu durumun sürdürülebilirliği için kayıtlı çalışma oranı çok ciddi önem arz etmektedir. Peki bu kadar önemli olan sigorta primi nedir?

Sigorta primi sosyal güvenlik sisteminde yer alan çalışanlardan ve işçi çalıştıran işverenlerden, kişilere verilen ücret üzerinden kesilen ve sosyal güvenliğin finansmanını sağlayan kesintidir.

Primleri Kimler Öder?

Sosyal Güvenlik kesintilerinin bir kısmı işçinin brüt ücretinden kesilirken, bir kısmı da bu ücret üzerinden belli oranlarda işverenden tahsil edilir. Mevcut sistemde işverenler kendi paylarını ödedikleri gibi işçilerin de prim ödeme sorumlusudurlar. Yani bu kesintileri yaparak işçi payının tevkifatını yapma görevi işverenlere verilmiştir. kamu haber

Primlerin bu şekilde kaynakta kesilmesini sağlayan sistem, işçilerin vazgeçilemez olan sosyal güvenlik haklarını onların yerine korumakta paternalist bir yaklaşımla primlerin alınmasını sağlamaktadır.

Primler Hangi Tutar Üzerinden Kesilir?

Sosyal güvenlik primleri prime esas kazanç yani kısaca PEK üzerinden kesilmektedir. PEK bir sigortalının günlük kazancının ay içerisinde çalıştığı gün sayısı ile çarpılması ile elde edilen tutardır. Örneğin; günlük kazancı 100 TL olan sigortalı için 30 gün çalışması halinde bir aylık PEK tutarı 3000 Türk Lirası olacaktır.

PEK Taban ve Tavan Tutarları

Sigortalının PEK tutarı normal şartlarda bir ay içerisinde elde ettiği kazançtır. Ancak buna bazı istisnalar getirilmiştir. Prime esas kazanç belli bir meblağın altında olamayacağı gibi, belli bir tavanı da aşamaz. Buna dair detayları bulabileceğiniz; Sigorta Tavanı ve Sigorta Tabanı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Yazımızı incelemek için Tıklayınız!

6018 1 daf78f35f4159513b24a434cd1c4e21a

SGK Prim Oranları Nasıl Belirlenir?

Ülkemizde prim oranları soysal güvenlik mevzuatının ana kaynağı olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlenmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun “Prim Oranları ve Devlet Katkısı” başlığına sahip 81. maddesine göre prim oranları şu şekildedir;

Sigorta Kolları İşveren İşçi Toplam
Malûllük – Yaşlılık – Ölüm Sigortaları (Uzun Vadeli Sigorta Kolları) %11 %9 %20
Kısa Vadeli Sigorta Kolları %2 %0 %2
Genel Sağlık Sigortası Payı %7,5 %5 %12,5
İşsizlik Sigortası Payı(*) %2 %1 %3
TOPLAM %22,5 %15 %37,5

(*) İşsizlik Sigortası Payı kesintisi 5510 sayılı Kanun değil, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca kesilmektedir. Ayrı bir fona aktarılmakta ve kendi alanında değerlendirilmektedir. Detaylarına başka bir yazıda değineceğiz.

Sosyal Güvenlik Destek Prim Oranı (SGDP)

Sosyal güvenlik destek primi en genel anlamıyla emekli olup da çalışmaya devam etmek isteyen kişiler için getirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde ödenmesi gereken prim oranı %32’dir. Bu oranın ve SGDP uygulamasının detaylarını incelemek için,

Sosyal Güvenlik Destek Primi Nedir? Kimlere Uygulanır? başlıklı yazımızı mutlaka inceleyin!

Yorumlar

  1. primat Avatar primat dedi ki:

    Hocam bu asgari ücret ile prim oranları çok yüksek buna bi düzenleme yapılması lazım. İşverene maliyet aşırı yükseldi buna bi düzenleme gelmezse işverenlerin hali harap. Bu konuda bi düzenleme olur mu sizce?

  2. primat Avatar primat dedi ki:

    Hocam bu asgari ücret ile prim oranları çok yüksek buna bi düzenleme yapılması lazım. İşverene maliyet aşırı yükseldi buna bi düzenleme gelmezse işverenlerin hali harap. Bu konuda bi düzenleme olur mu sizce?

  3. primat Avatar primat dedi ki:

    Hocam bu asgari ücret ile prim oranları çok yüksek buna bi düzenleme yapılması lazım. İşverene maliyet aşırı yükseldi buna bi düzenleme gelmezse işverenlerin hali harap. Bu konuda bi düzenleme olur mu sizce?