Sigara İçenlerin Koronavirüse Yakalanma İhtimali Daha Yüksek
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalara göre sigara kullanan veya sigara içilen ortamda bulunanların covid-19’a yakalanma ihtimallerinin arttığı söylendi.
Hayatımızı her açıdan olumsuz etkileyen koronavirüs ve virüse bağlı dünya genelinde yaşanan pandemi şartları etkisini sürdürüyor. Bu süreçte tüm dünya pandemi ile farklı şekilde mücadelesini sürdürmeye çalışırken bir yandan da virüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapılıyor. Virüsün etkileri, uğradığı mutasyonlar, virüse karşı aşı ve ilaç bulma çabaları, hangi şartlarda virüsün etkisinin azalacağı veya arttığı gibi konularda yapılan çalışmalardaki bilimsel bilgiler tüm dünya ile paylaşılarak herkesin daha dikkatli olması bekleniyor.
Ülkemizde de ramazan aynın gelmesi ile birlikte Sağlık Bakanlığı bu çalışmalar üzerinden kamuoyunu bilgilendirmeyi ve uyarılarda bulunmayı arttırdı. Özellikle ramazanda tutulan oruç ile bağışıklığın zayıflaması ihtimali, iftar ile sahur arasındaki vaktin kısa olmasından kaynaklı olarak oruç tutanların o saatlerde sağlıklarına zarar verecek yiyecek ve içecek tüketme ihtimalleri yüzünden bakanlık açıklamalarda bulunuyor. Son açıklamalarından birinde ise sigara ve koronavirüs arasındaki ilişkinin incelendiği bir araştırmanın sonuçlarına göre kamuoyu bilgilendirildi. kamu haber
Sigara Fiyatları Ne Kadar? Güncel Sigara Fiyatları
SİGARAYA MARUZ KALAN BİREYLERDE KORONAVİRÜS DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre tütün ve tütün ürünü içeren maddelerin kullanımının koronavirüse yakalanma riskinin arttığı söylendi. Özellikle ramazan ayının gelmesi ile birlikte saatlerce sigara içmeyip bir anda ve kısa sürede çok fazla sigara veya tütün içeren madde tüketmenin büyük riskler oluşturduğu şu sözler ile belirtildi.
“Bilimsel çalışmalara göre sigara kullanan ve tütün dumanına maruz kalan bireylerin, sigara kullanmayan ve sigara dumanına maruz kalmayan kişilere göre Kovid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. Sigara ve tütün ürünü kullanımı özellikle ramazan ayında son derece ciddi sağlık sorunlara sebep olabiliyor. Tüm gün sigara içilmemesinin ardından iftar sonrası art arda sigara içilmesi ya da başka bir tütün ürünü tüketilmesi ile kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde ani ve korkutucu seviyede yükselmeler oluyor. Bunun etkisiyle damarlarda daralma oluşuyor ve organlara yeterli oksijen miktarının taşınması zorlaşıyor. Bunun neticesi olarak da ani tansiyon yükselmesi, beyin kanaması ve felç riski artıyor. Ayrıca vücuttaki ani nikotin artışı, çarpıntıya sebep oluyor ve kalp krizi geçirme riskini artırıyor”
Bakanlık sigara kullanan vatandaşlara seslenerek özellikle ramazanın sigara bırakmayı kolaylaştırabildiğini belirterek tütün ürünü tüketenleri bu maddeleri kullanmaya davet etti. İftar ve sahur arasındaki kısa sürede bir günde tüketilen tütün içeren madde miktarının tüketilmesinin oluşabilecek zararları arttıracağı da söylenmekle beraber “Bu gibi nedenlerden ötürü iftarla birlikte hemen tütün ürünü, sigara kullanımına başlamamak hatta ramazan ayını bu bağımlılıktan kurtulabilmek için bir fırsat olarak değerlendirmek gerekir. Sigara bağımlılığı ile mücadelede, bu ürünlerden ayrı kalınan süre ne kadar uzar ve sürekli hale getirilirse tütün ürünlerine duyulan fiziksel ve ruhsal ihtiyaç da o kadar azalıyor. Ramazan ayı gibi özel zamanlar, sigara kullananların kararlılığına ve iradesine olumlu katkıda bulunuyor, bırakma sürecini kolaylaştırıyor” açıklaması yapıldı.
Sigara İçenlerin Koronavirüse Yakalanma İhtimali Daha Yüksek
Sigara içen bir insanın en çok hangi organları zarar görür?
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir.