Sigortam Var Mı? Sigortam Yatıyor Mu? Düzenli Olarak Ödeniyor Mu?
Sigortam Var Mı? Sigortam Yatıyor Mu? Düzenli Olarak Ödeniyor Mu? Sigorta nedir? Ne demek? Sigorta sorgulama nasıl yapılır? e-Devlet sigorta bilgisi sorgulama nasıl yapılır? ALO 170 sigorta sorgulama nasıl yapılır? Sigortam başladı mı? Sigorta girişi yapıldı mı?
Çalışanların en büyük güvencesi sigortalarıdır. Personeller için çalıştıkları süre boyunca sigorta primi ödemesi yapılır. Böylece çalışma hayatları sonunda personellere emeklilik tazminatı ve emekli aylığı verilir. Kanuna göre çalışan her kişinin sigortalı olması gerekmektedir. Ancak ülkemizde milyonlarca kişi kayıt dışı olarak yani sigortasız çalıştırılmaktadır. Bu şekilde personel çalıştıran kişi ve kuruluşlara büyük cezalar verilmektedir. Henüz işe başlamayanların, sigortasız çalışanların ise en büyük hayali sigortalarının yatmasıdır. Emekli olmak, emekli aylığı almak, tazminat almak, haklardan faydalanmak ve resmen çalışan haline gelmek için sigorta yatırılması önemlidir. Bu nedenle her gün milyonlarca kişi ‘sigortam yatıyor mu?’ ‘sigortam başladı mı?’ gibi soruları sormaktadır. ‘Sigortam var mı? Sigortam yatıyor mu? Sigortam ödeniyor mu?’ sorularını soran milyonlarca kişi için kapsamlı bir yazı ahzırladık. kamu haber
Kısa Çalışma Ödeneğinde Sigorta Primi Ödenir Mi? Sigorta Yatar Mı?
Sigorta Nedir? Ne Demek?
Her çalışan için kanunlar tarafından güvence altına alınmış bir haktır. İşverenler, çalışanlarını işe alırken sigorta olacaklarına dair, sigortalı olmanın getireceği ayrıcalıklardan yararlanacaklarına dair sözleşme yapmalıdırlar. Sigortalı olmanın tek şartı ise çalışan ile işveren arasında hizmet sözleşmesinin yaptırılmasıdır. Bu kapsamda işveren tarafından çalışanın sigortası yapılmalıdır. Sigorta sayesinde çalışan yeterli süre çalıştırıp, yeterli miktarda primi ödeyip emekli olmaya hak kazanır. Sigortalı olmanın bazı avantajları bulunmaktadır. Buna göre sigortası yaptırılan kişiler emekli olabilir, eşine dul, evlatlarına yetim aylığı bırakabilir, süt parası, doğum yardımı, asgari geçim indirimi alabilir, izin, sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Çalışanın, çalışmaya başladığı günden itibaren sigortasının yatırılması gerekmektedir. Personeller bu nedenle sık sık sorgulama işlemi yaparak, sigortalarının yatırıp yatırılmadığını öğrenmeye çalışır.
Sigortam Var Mı? Yatıyor Mu?
Türkiye’de kayıt dışı istihdam gün geçtikçe artmaktadır. Pek çok işveren çoğu göçmen olan çalışanları ucuz iş gücü olarak istihdam etmektedir. Üstelik piyasa normallerinin altında ücretler verip, sigortasız çalıştırarak hem ülke ekonomisine hem de ülke vatandaşlarına zarar vermektedir. İhtiyaç sahibi olan insanların durumu da suistimal edilmektedir. Türkiye’de milyonlarca çalışanın sigortası yapılmazken, milyonlarca kişinin sigortası da eksik yatırılmaktadır. Üstelik pek çok işveren de ‘deneme süresi’ uygulamasını suistimal ederek aylarca hatta yıllarca staj ve deneme süresi adı altında çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermemektedir. Bu şekilde çalışan her bir birey sigortasının en kısa sürede yapılmasını ümit ederek çabalamaya devam etmektedir. Bu nedenle pek çok işçi, çalışan sigortasının yatırılıp yatırılmadığını her gün kontrol etmektedir. Binlerce kişi sigortasının yatıp yatmadığına ilişkin nasıl sorgulama yapacağını merak etmektedir. Peki sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır? Sigortanın yatıp yatmadığı nasıl öğrenilir?
Sigortam Ödeniyor Mu? Sigorta Sorgulama
Çalışanların sigortalarının yatıp yatmadığını öğrenmek için başvurabilecekleri 2 yol bulunmaktadır. Tercihiniyap ailesi olarak bu yolları sizin için derledik. İlk olarak ‘ALO 170’ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezini arayarak sigortanızın olup olmadığı, ne zaman başladığı, ne kadar yatırıldığını öğrenebilirsiniz. Bu iletişim merkezi 2010 yılından beri hizmet vermektedir. Alo 170 hattı sayesinde binlerce çalışan sosyal güvenleriyle ilgili her türlü sorgulamayı yapmıştır. Alo 170 ile ilgili bilinmesi gereken hususlardan biri de buradan alınan hizmetlerin ücretli olmasıdır. Bu platform sayesinde vatandaşlar her türlü konu, istek, soru ve sorun karşısında uzmanlardan yardım alabilmektedir. Vatandaşın çağrılarına uzmanlar cevap vermekte veya bu çağrılara geri dönüş yapılmaktadır. Tüm sorunlar bu platform ile en fazla 3 gün içerisinde çözülmektedir. Ancak tüm bu hizmetlerin bir karşılığı, bu hizmetler karşısında verilen bir ücret bulunmaktadır. Alo 170 hattı üzerinden yapılan görüşmelerde 5-6 dakikalık bir konuşma için ‘3.5 TL’ ücret çıkmaktadır. Buradan alınan hizmet karşısında ödenecek ücret telefon faturanıza eklenir.
Sahte Sigortalılık Bildirimi Nedir? Sahte Sigortalı Bildirmenin Cezası Nedir?
e-Devlet Sigorta Bilgisi Sorgulama
Ücretsiz olarak sigorta bilgisi sorgulama hizmeti almak isteyenler için ikinci yol olarak e-Devlet seçeneği karşımıza çıkmaktadır. e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşlar elektronik ortamda güvenli ve ücretsiz bir şekilde istedikleri konuda sorgulama işlemi yapabilirler. T.C. kimlik numarası ve şifresi ile e-Devlet’e giren vatandaşlar arama butonuna ‘hizmet dökümü’ yazarak çıkan seçenekler üzerinden sorgulama işlemi yapabilir. Yine ‘4A Hizmet Dökümü’ yazarak sorgulama işlemi yapabilir ve sigortanızla ilgili her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sigortamın Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrenirim?
Sigortanın yatıp yatmadığını, sigortanın ödenip ödenmediğini öğrenmenin 2 yolu bulunmaktadır. Vatandaşlar ‘ALO 170’ Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezine başvuru yaparak her türlü bilgilerini sorarak öğrenebilirler. Ancak bu hizmet karşılığında belirli bir ücret telefon faturalarına yansıyacaktır. Ayrıca e-Devlet sistemine girerek elektronik ortamda ücretsiz olarak sigorta bilgilerini öğrenebilir.
Sigortam Başladı Mı? Sigorta Girişim Yapıldı Mı?
Bu soruyu soran vatandaşlar da yukarıda ayrıntılı olarak anlatılan 2 yol üzerinden sorgulama işlemi yapabilir. Alo 170 hattı üzerinden cuzi bir ücret karşılığında veya e-Devlet üzerinden ücretsiz olarak sigorta sorgulama işlemi yapılabilir. Böylece sigortanızın başlayıp başlamadığı, yatırılıp yatırılmadığı, sigortanızın düzenli olarak ödenip ödenmediğini sorgulayabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden yapılan sorgulama işlemlerinden karşınıza çıkan sonucunuzun çıktısını da alabilirsiniz.
Sigorta primi ne zaman yatar?
SGK primleri ayın sonuna kadar yatırılabilir. Bu günün tatile rast gelmesi durumunda son ödeme tarihini izleyen ilk iş günü ödeme yapılır.
Sigortam varmi