Silah Taşıma Ruhsatı Harç Ücreti 2020’de Ne Kadar? Silah Bulundurma Ruhsatı Harç Ücreti Ne Kadar?
Çoğumuzun taşımaktan ve yanında bulundurmaktan haz duyduğu ateşli silahlar için EGM tarafından belirli ruhsatlar alınması şarttır. Silah taşıma ruhsatı nasıl ve nereden alınır? Şartları nelerdir? Silah bulundurma ruhsatı nasıl ve nereden alınır? Silah taşıma ruhsatını kimler alabilir? Silah taşıma ruhsatı harç ücreti 2020 yılında ne kadardır? Ruhsatsız silah taşıma cezası 2020 yılında ne kadardır? İşte detaylar…
Kişilerin üzerinde silah taşıma alışkanlığı, geçmişten günümüze önemini koruyan bir gelenektir. Bir çoğu bu silahlarla bir başka kişiye haksız bir fiil de bulunmak istememekte sadece silah taşımaktan haz duymaktadır. Bilinçli bireylerin bu alışkanlığı sürdürürken yapması gereken en önemli şey: Silah taşıma ruhsatına sahip olmaktır. Silah taşıma ruhsatına sahip olabilmenin de belirli şartları ve silah taşıma sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan en önemlisi silah taşıma ruhsatı için yıllık harç ücretini ödemektir. Silah bulundurma ve silah taşıma ruhsatı almayı düşünenler için bütün detaylarıyla bu konuya açıklık getirmek istiyoruz.
Silah Bulundurma Ruhsatı İşlemleri Nelerdir?
- Yaş Şartı : Silah bulundurma ruhsatı için 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
- Form Şartı : Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) silah bulundurma ruhsatı dilekçesi, silahın nereden alınacağı belirtilecek şekliyle doldurulacaktır.
- Şekil Şartı : Silah ruhsatı istek formu doldurulacak ve yarım kapak dosya temin edilecektir.
- Kimlik Şartı : Müraacat esnasında nüfus cüzdanının asli ibraz edilecektir.
- Sağlık Kontrolü : Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya üniversite hastanesinden ” Silah Ruhsatı Almasında Sakınca Yoktur ” ibareli sağlık raporu alınacaktır. Raporun geçerlilik tarihinin 6 ay olduğu unutulmamalıdır.
- Fotoğraf Şartı : 4 adet renkli fotoğraf mevcut olmalıdır.
- Harç Ödeme Şartı : 5 yıllık silah bulundurma harç ücretinin yatırıldığına dair dekont alınmalıdır.
- Kişisel Şart : Müracaat esnasında parmak izi alınmaktadır.
- Vergi Borcu Olmama Şartı : Şahsın bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınacak müracaat tarihi itibariyle 15 günü geçmemiş 1000 TL aşan tutarda vadesi geçmemiş vergi borcunun olmadığına dair belge alınmalıdır.
Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır?
- Emniyet Genel Müdürlüklerine silah taşıma ruhsatı dilekçesi, silahın nereden alınacağı belirtilecek şekilde doldurulacak ve şahsen başvuru yapılacaktır.
- Silah ruhsatı istek formu doldurulacak ve yarım kapak dosya temin edilecektir.
- Müracat esnasında nüfus cüzdanının asli ibraz edilecektir.
- Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya üniversite hastanesinden ” Silah Almasında Sakınca Yoktur ” ibareli sağlık raporu alınacaktır. Raporun geçerlilik tarihinin 6 ay olduğu unutulmamalıdır.
- 4 adet renkli fotoğraf mevcut olmalıdır.
- Adli sicil ve adli arşiv kaydına sahip olmak gerekir.
- 5 yıllık silah taşıma harç ücretinin yatırıldığına dair dekont alınmalıdır.
- Müracaat esnasında parmak izi alınmaktadır.
Silah Taşıma Ruhsatını Kimler Alabilir?
Meslek Mensubu Taşıma Ruhsatları: Fahri konsoloslar, sarı basın kartı sahipleri, bankaların genel müdür ve yardımcıları, pilotluk yapanlar, cirosu silah ruhsat almaya yeterli şahıs ve şirketler, arazi sahipleri, sürü sahipleri, müteahitler, akaryakıt bayileri, 50 sigortalı işçi çalıştıranlar, atış poligon sahipleri, müzeleri ve anıtları koruyan bekçilere, arıcılık yapanlar, patlayıcı madde depolarının korunması ile ilgili bekçilere, döviz bürosu sahipleri, avukatlar, noterler, eski belediye başkanları-il genel meclis üyeleri ile eski köy ve mahalle muhtarları, odalar-birlikler yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile meclis üyeleri, yasada belirtilen kamu görevlileri (Valiler, Kaymakamlar, Elçiler gibi.) ve emekli kamu görevlileri silah taşıma ruhsatı alabilirler.
Silah Taşıma Ruhsatı Harç Ücreti 2020 Yılında Ne Kadardır?
- 2020 Silah Taşıma Ruhsatı 5 yıllık Harç Ücreti : 6 bin 971 TL olmuştur.
- 2020 Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıllık Harç Ücreti : 2.230,8 TL olmuştur.
Ruhsatsız Silah Taşımanın Cezası Nedir?
Bir Adet Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunun Cezası: 6136 sayılı Kanun m.13/3’e göre : Bir adet ruhsatsız silahı ev veya iş yerinde bulundurma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 25 günden 100 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/3). Bir adet silah bulundurulmasına rağmen;
- Silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
- Nitelik bakımından vehamet arz eden bir silah olması halinde de suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
Ruhsatsız Silah Taşıma, Satın Alma veya Birden Fazla Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunun Cezası: 6136 sayılı Kanun m.13/1’e göre : Bir veya birden fazla silahı taşıma veya satın alma fiili ile birden fazla silahı bulundurma suçunun cezası aynı fıkrada düzenlenmiştir. Buna göre, bir veya birden fazla silahı taşıma veya satın alma suçu ile birden fazla silahı bulundurma suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasıdır.
- Silahların sayı veya nitelik bakımından ve hamet arz etmesi halinde faile verilecek ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
- Taşınan, satın alınan veya bulundurulan silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması halinde, suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
YAZIK YA BUKADAR ZAM OLURMU ALLAH AŞKINA