Sosyal Devlet Nedir? Sosyal Devlet Özellikleri Nelerdir?
Eğitim hayatımızda veya politik tartışmalarda sık sık duyduğumuz sosyal devlet kavramı nedir? Sosyal devlet bir ütopya mıdır? Sosyal devletin özellikleri nelerdir? Sosyal devlet ne işe yarar? Sosyal devlet ilkesi nedir? Sosyal devletin örnekleri var mıdır?
Sosyal devlet, vatandaşlarının daha iyi bir hayat sürebilmeleri için elindeki tüm imkanları kullanan ve gerektiğinde gidişata müdahale eden devlet biçimi veya devlet anlayışıdır. Sosyal, ekonomik, kültürel,siyasi veya askeri bakımdan yürütülen politikalarla sosyal adaleti ve sosyal düzeni sağlamayı amaçlayan sosyal devlet bir ülkenin refaha ve huzura ulaşmasında kritik öneme sahiptir.
Sosyal Devlet Nedir?
Sosyal devlet hem maddi hem manevi bir kavramdır. Somut örnekleri olduğu gibi soyut örnekleri de bulunmaktadır. Sosyal Devlet şu anda gelişmiş ülkelerin politikalarının merkezinde yer alan bir anlayıştır. Burada pek çok kişi şu yanılgıya düşmektedir. Sosyal devlet anlayışı gelişen ülkelerin anlayışı değildir. Bir ülke gelişmek için sosyal devlet anlayışına sahip olmak zorundadır.
Sosyal Devlet tanımı ile takvimler 1870’i gösterirken tanıştık. Almanya’da hüküm süren Bismark yönetimi sırasında bu kavram ortaya çıkmıştır. Daha sonra politikacılar tarafından dillendirilerek hayata etki etmiştir.
Sosyal Devletin dünya üzerinde günümüzde örnekleri olsa da yaygın bir anlayış değildir. Her devlet vatandaşına hizmet etmek için vardır ancak uygulamalar genellikle tam tersi olmaktadır. Ekonomi ve siyasi yapılar incelendiğinde sosyal devlet anlayışı geri planda kalmaktadır. Bir ülke sosyal devlet olmak için bazı şartları yerine getirmekle yükümlüdür. Peki nedir bu şartlar? Sosyal devletin özellikleri nelerdir?
Sosyal Devletin Özellikleri Nelerdir?
Sosyal devletin pek çok özelliği vardır. Sosyal devleti işlevsel kılan da devleti sosyal devlet yapan da bu özelliklerdir. Peki sosyal devlet özellikleri nelerdir?
Bir ülkenin sosyal devlet olabilmesi için gelir düzeyinin dengeli ve ekonominin iyi olması gerekmektedir. Sosyal devler gelir adaletsizliğinin önüne geçmek için politika üretir.Toplumun ekonomik ve siyasi olarak ayrışmasına izin vermez.
Sosyal devlet vatandaşların refah seviyesini yükseltmelidir ve sosyal güvence vermelidir. İhtiyaç sahibi olan veya kendi bakımını maddi manevi üstlenemeyen vatandaşlara yardım etmelidir. Sosyal devlet ihtiyaç sahibi vatandaşın ihtiyaçlarını karşılar.
Sosyal devlet işçisini, çalışanını, memurunu işverene karşı korumakla sorumludur. Böylece üretim aşamasındaki kişiyi, üretimi ve ekonomiyi korur.
Sosyal devlet güvenlik ve sağlık gibi hayatın vazgeçilmezi olan hizmetleri eşit, adaletli ve devlet güvencesi ile yerine getirir. Her vatandaş bu hizmetlerden yararlanabilir.
Sosyal devlet güçlü ile güçsüz arasındaki ayrıma karşı mücadele eder. Güçsüz vatandaşını sisteme karşı, güçlüye karşı korur.
Sosyal Devlet anlayışına sahip ülkeler kapitalizm etkisi altındadır. Bu nedenle hak ve hukuku kapitalizm karşısında savunmaya önem gösterir.
Sosyal devlet kamu hizmetleri ile kendini gösterir.Çocukların eğitimi ve güvenliği, yaşlıların hayatlarını sürebileceği hizmetleri sağlar.
Sosyal devlet özel mülkiyet kavramının güçlenmesine izin vermez. Zenginlere yönelik ağır vergiler uygulayarak ekonomik olarak dengeli bir politika güder.
Dünyada Sosyal Devlet Örnekleri
Sosyal devlet bir hayal veya ütopya değildir. Sosyal devletin tarihte ve günümüzde örnekleri vardır. Sayısı yeterli olmasa da dünyanın ekonomik, siyasi ve askeri olarak önde gelen ülkeleri sosyal devlet anlayışını benimsemiştir. Tam anlamıyla sosyal devlet sayılmayan ülkeler bile sosyal devlet anlayışını pratiğe dökmektedir. Örnek vermek gerekirse Avrupa’nın kuzeyinde bulunan ülkeler bu anlayış görünür vaziyettedir. Fransa,İngiltere, Hollanda, Norveç, Finlandiya, İsveç ve İsviçre gibi ülkeler sosyal devlet anlayışını uygulayan ülkeler olarak gösterilebilir. Ayrıca ABD’nin pek çok uygulaması sosyal devlet anlayışına örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal devlet anlayışının nasıl belirlenebileceğine dairde birkaç ipucu verilebilir. Bir ülkede ekonomik düzeyi yetersiz insanlar açlık mücadelesi veriyorsa yaşlılar çalışmak zorunda kalıyorsa evsiz sayısı fazlaysa ve zenginler daha da zenginleşiyor ise o ülkede sosyal devlet anlayışının hakim olduğunu söylemek oldukça güçtür.
Sosyal Devlet İlkesi Nedir?
Sosyal Devlet İlkesinin ne olduğu merak edilmektedir.Sosyal devlet anlayışının hakim olduğu ülkeler sosyal devlet ilkesi ile bu politikaları uygulamaktadır. Sosyal devlet ilkelerinin korunması, toplum tabanında yaygınlaştırılmasıyla sosyal devlet anlayışı korunur ve yeni bireylere aktarılır. Sosyal devlet ilkesi sık sık sosyalizm ile aralarında benzerlik kurulur. Sosyalizm de özel mülke izin verilmezken sosyal devlet ilkesi özel mülke alan açar. Gelir dağılımında, eğitim ve sağlık politikalarında sosyal devlet ilkesi eşitliği sağlamaya ve korumaya çalışır. Aynı sağlık hizmeti aynı eğitim hizmeti verilmesini amaçlar. NEDİR ?
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Sosyal devlet nedir? Sosyal devlet bir ütopyadır. Tartışmaya kapalı.