kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyal Güvenlik Destek Primi Nedir? SGDP Oranı Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Destek Primi Nedir? SGDP Nedir ve kimlere uygulanır? SGDP Zorunlu mu? SGDP uygulaması kaldırıldı mı? SGDP Prim oranları ne kadar? Sosyal Güvenlik Destek Primi Emekli uygulaması. Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP Nedir?

Çalışma hayatında belirlenmiş zaman dilimi boyunca yer almış ve belli bir sigortalılık süresi ile bu süre içerisinde ödemesi gereken prim ödeme gününü yakalamış ve böylece emekli olarak çalışma hayatından ayrılmış olan kişilerin, yeniden çalışma hayatına dönmeleri durumunda, almaya hak kazanmış oldukları yaşlılık aylığını yani diğer bir deyişle emekli maaşını kaybetmeksizin çalışmalarını sağlayan sistem Sosyal Güvenlik Destek Primi sistemidir.

-Bu kişiler çalışma hayatına geri döndüklerinde şayet 5510 sayılı kanuna 4/a kapsamında tabi olarak yani bir işverenin yanında işçi olarak çalışmaya başlarlarsa bu prim tıpkı normal bir çalışan gibi işverenleri ve kendilerinden,

-Kendi işlerinin başında çalışırlarsa kendi paylarından yapacakları prim ödemeleri bu kapsamda değerlendirilecektir.

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP Uygulaması Ne Zaman Başladı?

SGDP Uygulaması Ne Zaman Başladı?

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP uygulaması;

-Eski Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olanlar – yeni SGK 4/a’lılar için; 6 Mayıs 1986
-Eski Bağ-Kurlular – yeni SGK 4/b’liler için; 8 Eylül 1999
-Eski Emekli Sandığına bağlı olanlar – yeni SGK 4/c’liler için; 2 Ağustos 2003 ilâ 28 Ocak 2004 tarihileri arası.

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP Uygulaması Kaldırıldı mı?

Bu konuda gerek yazılı ve görsel medyada gerekse sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur. SGDP uygulaması halen devam etmektedir. Ancak sadece kapsamı daraltılmış belli bir kesim SGDP uygulaması dışında tutulmuştur. Geri kalanlar için SGDP uygulaması devam etmektedir.

Emekli olan kişiler yeniden 4/a kapsamında çalışmaya başladıklarında halen Sosyal Güvenlik Destek Primine tâbi olarak çalışmak zorundadırlar. Yalnız;

“4/b’li olan sigortalılar; 6663 sayılı Kanun ile gelen düzenleme uyarınca kapsamın dışına alınmış yani 4/b – eski bağkurlular için kaldırılmıştır. Bu kanun hükümleri gereğince, emekli olup da 4/b kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde kendi nam ve hesaplarına çalışacak olan kişilerden herhangi bir sigorta kesintisi yapılmayacak aynı zamanda emekli maaşları da kesilmeyecektir.

6020 1 c86c1abc6e7a26ad30d2b3ef05c7fab1

Yurt Dışı Borçlanması Yaparak Emekli Olmuş Olanların Durumu

Bu şekilde emekli statüsü elde etmiş olan kişiler daha evvel SGDP kapsamında çalışamazdı ve çalışmaya başladıklarında maaşları kesilirdi. Ancak 19 Haziran 2010 tarihinde getirilmiş olan düzenleme ile bu kişilere de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, maaşları kesilmeksizin çalışabilme imkanı tanınmıştır.

Bu hak yalnızca yurt içi çalışmaları için geçerlidir. Yeniden ülke dışında çalışmaya başlamaları durumunda maaşları kesilecektir.

4/c’li Olarak -Kamu Kurumunda- Çalışmaya Başlayanların Maaşı Kesilir mi?

Emekli olduğu halde bir kamu kurumunda devlet memuru statüsünde veya kamu işçisi olarak çalışmaya başlayan kişilerin yaşlılık aylıkları – emekli maaşları çalışmaya başlamalarıyla beraber kesilir. Bu kişilerin sosyal güvenlik destek primi kapsamında çalışmalarına olanak yoktur. Ancak bazı görevler için istisna getirilmiştir. Aşağıdaki görevlerde yer alanların emekli maaşı kesilmez;

6020 3 c86c1abc6e7a26ad30d2b3ef05c7fab1

Sosyal Güvenlik Destek Prim Oranı Ne Kadar?

Emekli olup, 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında çalışmaya başlayan kişiler için sosyal güvenlik destek primi oranı, %32’dir. Bu oranın %2’si tamamı işverence ödenecek kısa vadeli sigorta kolları primidir. Geri kalan %30’luk kısmın %7,5’lik kısmı çalışmaya başlamış olan emeklinin maaşından kesilirken, %22,5’luk kısmı işverence karşılanacaktır.  kamu haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.