Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) görevleri nelerdir? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) nerelerde çalışır? Nasıl olmalı? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) nasıl olunur? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) maaşları ne kadar?
21. yüzyılda tüm dünyada nüfus artış hızları, evlilik oranları, çocuk doğum oranları, genç nüfus oranları düşüşe geçmiştir. Bunların yanı sıra boşanma sayıları, bekar vatandaş sayıları, evlilik karşıtı sayıları artmıştır. Bu nedenle 2000’li yıllarla birlikte devletlerin, STK’ların, derneklerin, sosyologların ana gündem maddesi ‘aile’ kurumu haline gelmiştir. Özellikle de Avrupa ve Amerika kıtasındaki ülkeler nüfus artış hızını artırmak, genç nüfusu artırmak için politikalar üretmektedir. Aile kurumuna yardımcı olacak, aile kurumuna hizmet edecek faaliyetler yürütülmektedir. Türkiye’de de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda onlarca proje yürütmektedir. 7’den 70’e tüm vatandaşların yardımına koşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu hizmetlerini sürdürebilmek için yüzlerce personel istihdam etmektedir. Bakanlık faaliyetlerini artırdıkça personel ihtiyacı da artmakta ve iş ilanları yayımlamaktadır. Son olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 1000 kişilik personel alım ilanı yayımladı. O ilan sonrasında destek personeli ve sosyal çalışmacı yani sosyal hizmet uzmanı kadrosu öne çıktı. Peki Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nedir? Ne demek? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) ne iş yapar? Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) nası olunur?
Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Maaşı
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nedir? Ne Demek?
Sosyal Hizmet Uzmanı kadrosunun bir diğer ismi sosyal çalışmacıdır. Bu personeller vatandaşların, halkın, toplumun ve ailelerin sorunları ve problemleriyle ilgilenir. Vatandaşı, aileleri ilgilendiren her türlü konu ve sorunla ilgilenen bu kişiler önleme, tedbir ve tedavi faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar. Personeller devlet kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilebilir. Bu kadrolarda çalışan kişiler sosyal yardım ve sosyal dayanışmanın en önemli aktörüdür. Maddi-manevi, ekonomik, kültürel, sağlık, sosyal konularda sorunlar yaşayan vatandaşa, topluma, ailelere bu personeller yardıma koşar. Sorunların kaynağını araştırır, çözüme kavuşturur. Toplumda açılan yaralara ilaç olmaya çalışır. Sosyal çalışmacı Sağlık Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde devlet memuru olarak görev yapabilir. Ayrıca özel sektörde de önemli bir istihdam fırsatı bulunmaktadır.
div>
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacının görev ve sorumlulukları sayarak bitmez. Personeller sosyal devlet anlayışının, sosyal yardımlaşmanın ve toplum sağlığını vazgeçilmez bir parçasıdır. Personeller vatandaş, aile ve toplum sorunlarıyla ilgilenir. Cinsiyet ve yaş fark etmeden vatandaşların sorunlarıyla mücadele eder. Maddi ve manevi olarak ihtiyaç sahibi olan, sağlık sorunu bulunan, engelli olan, işsiz veya suçsuz olan kişilerin yaşadığı problemlerin çözümü için çaba gösterir. Bunların yanı sıra personellerin pek çok görevi daha bulunur. İşte o görevler;
Maddi ve manevi olarak ihtiyaç sahib olan sorun yaşayan kişilerin sorunlarıyla ilgilenir.
Ekonomik olarak sorunları bulunan işsizlerin, suçluların, ailelerin, yaşlıların, çocukların kalacak yer ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması için faaliyet yürütür.
Kimsesiz çocuklara koruyucu aile veya yurt bulur. Kimsesiz insanlara kalacak yer arar. Bu kişilerin sağlık durumlarını inceler.
Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaşların, ailelerin yemek, giyecek, yakacak, para ihtiyaçlarının karşılanması için çalışır. İşsiz kimselerin işe girmesi için faaliyetler yürütür.
Köy, kasaba ve ilçelerde, gecekondu bölgelerinde, ekonomik olarak geri kalmış yaşam alanlarında insanların ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar yürütür.
div>
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nasıl Olmalı?
Bu personeller bir ülke için vazgeçilmez derecede önemli bir görev üstlenir. Sosyal anlamda tüm dünyanın krize girdiği 21. yüzyılda yalnızlaşan, psikolojik olarak çöken insanlara bu personeller dokunmaktadır. Bu nedenle personellerin iyi bir eğitim almaları, eğitim süresince kendilerini geliştirmeli, dünyadaki gelişmeleri takip etmeli, sosyolojik ve psikolojik çalışmalar yürütmeleri gerekir. Ayrıca bu personellerin iyi bir disipline sahip olmaları şarttır. Personellerin araştırmayı sevmesi, sorunları çözme gayreti olması, konuşma yeteneği, hitabet yeteneği olması ve ikna yeteneğine sahip olması gerekmektedir. Bu personellerin iyiliğe, yardıma kendilerini adayabilmeleri şarttır. Aksi takdirde hem kendilerine, hem çevrelerine hem de yardım ettikleri insanlara zarar verebilirler.
Personeller bireyin, ailenin ve toplumun sorunlarını araştırmalı ve çözüm bulmalıdır.
Bu kişilerin kamu görevi yaptıklarının farkında olmaları ve bu nedenle özverili çalışmaları önemlidir.
Personellerin hitabetinin güçlü olması, konuşma ve ikna yeteneğinin fazla olması önemlidir.
Personellerin çevresine, toplumuna, ülkesine çok büyük bir katkı yaptığının farkında olarak çalışması gerekir.
İhtiyaç sahibi insanlara yardım ederek tüm insanlığa hizmet ettiğini bilmesi şarttır.
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nasıl Olunur?
Sosyal Hizmet Uzmanı veya Sosyal Çalışmacı olmak için adayların eğitim şartını karşılamaları gerekmektedir. Bu kadroda çaışmak, bu mesleği yapabilmek için vatandaşların 4 yıllık eğitim veren “Sosyal Hizmet” alanında lisanas eğitimi alması gerekmektedir. Üniversitede gereken 4 yıllık eğitimi alan ve mezun olan kişilerin daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmesi gerekmektedir. Ayrıca adaylar Açıköğretim Fakültesinden sosyal hizmet alanında 4 yıllık eğitim alabilir. KPSS’den yüksek puan almak adayların faydasına olacaktır. Çünkü KPSS’den yüksek puan alan adayların devlette sosyal çalışmacı olarak çalışma imkanı daha fazladır. Kamuda devlet memuru olmanın yanı sıra bu kişiler özel sektörde de istihdam edilebilir. Bunun için yine gereken 4 yıllık lisans eğitimini almalarıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra ise iş başvurusu yaparak özel sektörde çalışma imkanı bulunabilir.
div>
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nerelerde Çalışır?
Personeller devlette kamu personeli olarak veya özel sektörde çalışabilir. Bu kişiler genellikle ofis, sosyal merkez gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Ayrıca vatandaşları evlerinde veya yaşadıkları yerlerde ziyaret edebilirler. Yani personellerin sahada da çalıştığı bilinmektedir. Özel sektörde ve devlette iş imkanı bulabilen personellerin çalışma alanlarının neredeyse sınırı yoktur.
Sosyal hizmet uzmanları Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında, Türkiye İş Kurumunda, Adalet Bakanlığında, Sosyal Güvenlik Kurumunda, Çocuk Esirgeme Kurumlarında, Yetiştirme Yurtlarında, kreşlerde, çocuk bakım merkezlerinde, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, huzur evlerinde, cezaevlerinde, çocuk ıslah merkezlerinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde, İçişleri Bakanlığında görev yapabilir.
Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Maaşları Ne Kadar?
Devlette sosyal hizmetler uzmanı veya sosyal çalışmacı olarak çalışan kişiler 2022’un ikinci yarısında 15 bin TL civarında maaş almaktadır. 2023 yılında ise sosyal hizmetler uzmanı maaşı toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı oranında artacaktır. Bu kapsamda sosyal çalışmacı maaşının 2023’de 15 bin 500 TL civarında olması beklenmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Uzman Yardımcılığı Maaşı Ne Kadar?
Sosyal çalışmacı olmak için ne mezunu olmak gerekir?
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi sosyal hizmetler yüksekokulunu kazanan ve dört yıllık eğitim sonucu başarı ile mezun olanlar sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapabilir.
ben 4 yillik işletme mezunuyum iki yillikda sosyal hizmetler ve danismanlik mezunuyum sosyal calismaci olmam icin ne yapmam gerekiyor