SPK SPL Lisanslama Nedir? SPK Lisansı Ne İşe Yarar?
Sermaye Piyasası Kurulu'nun vermiş olduğu yetki ile gerçekleştirilen Sermaye Piyasası lisanslama sınavları ile alınan lisanslar nelerdir? Ne işe yararlar? Nerede kullanılırlar? Detaylar yazımızda.
SPK SPL Lisanslama Nedir? SPK Lisansı Ne İşe Yarar?
Sermaye piyasası lisansları nedir, ne işe yarar, sermaye piyasası lisanslama sınavına kimler girebilir, kaç yıl geçerli ve nerelerde kullanılır sorularının cevabı yazımızda mevcuttur. Keyifli okumalar…
Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu Anonim Şirketi tarafından, bu alanda düzenleyici denetleyici üst kurul olarak görev yapan Sermaye Piyasası Kurulu’nun vermiş olduğu yetkilendirmeye dayanılarak gerçekleştirilen Sermaye Piyasası Lisanslama sınavları nelerdir? Bu sınavlar ile alınan lisanslar neler? Sermaye Piyasası Lisansları SPL ne işe yarar? Nerelerde kullanılır? Bu konuda merak ettiğiniz hususların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
SPK SPL Lisanslama Nedir? Kaç Çeşit Sermaye Piyasası Lisansı Vardır?
Sermaye Piyasası Lisansı Nedir?
Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu tarafından, sermaye piyasasında çalışma planı ve kariyer hedefi bulunan üniversite mezunu adayların, bu sektöre dair bazı özellikleri taşıdıklarını belgelendirmelerini sağlayan sınava SPK SPL Lisanslama sınavları ya da yazımızın devamında kısaca belirteceğimiz gibi Sermaye Piyasası Lisanslama sınavları denilmektedir.
Bu sınav neticesinde adaylara çeşitli başlıklar altında, o başlığın kapsadığı özelliklere sahip olduğunu gösteren lisanslar verilmektedir. Bu lisanslara ise Sermaye Piyasası Lisansları adını verebiliriz.
Sermaye ve finans piyasalarında çalışma hedefi olan adayların, bazı unvan ve pozisyonlar için bu lisanslara sahip olması zorunlu iken bazı kurum ve kuruluşlar ise bu lisansları cv güçlendiren önemli bir özellik olarak görmekte ve zorunlu olmasa dahi talep etmektedir.
Kaç Çeşit Sermaye Piyasası Lisansı Vardır?
Adayların sınavına katılabileceği ve edinebileceği toplam 8 adet Sermaye Piyasası Lisansı bulunmaktadır. Her lisansın sınavı ayrı ayrı gerçekleştirilmektedir. Adaylar her bir lisans için ilgili lisansın sınavına ayrı ayrı katılmaktadırlar. Bir lisansı alabilmek için diğer lisanslardan birisini almış olmak koşulu da bulunmamaktadır.
Sermaye Piyasası Lisansları ve Sınavları şunlardır;
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 3
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 2
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 1
-Gayrimenkul Değerleme Lisansı
-Konut Değerleme Lisansı
-Kredi Derecelendirme Lisansı
-Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
-Türev Araçlar Lisansı
SPK SPL Lisanslama Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?
Sermaye piyasası lisanslama sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların üniversite mezunu olmaları şarttır. Bu sınavlardan altı tanesi için üniversitelerin en az dört yıllık lisans programlarının birisinden, iki tanesi içinse üniversitelerin en az iki yıllık ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir.
Sermaye piyasası lisanslama sınavları elektronik ortamda e-SPL adı ile veya kağıt ortamında gerçekleştirilmektedir. Elektronik sınavlar yalnızca İstanbul’da yer alan sınav merkezlerinde gerçekleştirilirken kağıt ortamında gerçekleştirilen sermaye piyasası lisanslama sınavları; Erzurum, Samsun, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Konya ve Gaziantep şehirlerinde gerçekleştirilmektedir.
Sermaye Piyasası Lisanslama sınavlarına başvuru şartları, sınavların uygulanması, başarı koşulları ile alakalı daha detaylı bilgiler almak için aşağıda yönlendirmesine yer vereceğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz;
SPK Sermaye Piyasası Lisansları Ne İşe Yarar?
Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu’nun gerçekleştirdiği sınavlar ile adayların alabilecekleri sermaye piyasası araçları lisans belgeleri sermaye piyasası ve finans sektöründe yer alan bazı alanlarda ve bu alanlar içerisinde bazı pozisyonlarda görev alabilmek için edinilmesi şartlardandır. Çeşitli pozisyonlarında görev alabilmek için sermaye piyasası lisansı sahibi olunması gereken kuruluşlar şunlardır;
Yatırım Kuruluşları
-Aracı Kurumlar
-Bankalar
Kolektif Yatırım Kuruluşları
-Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri
-Girişim Sermayesi Portföy Yönetim Şirketleri
-Sınırlı Faaliyetli Portföy Yönetim Şirketleri
-Portföy Yönetim Şirketleri
-Portföy Saklama Kuruluşları
-Serbest Fonlar
-Emeklilik Yatırım Fonları
-Garanti ve Koruma Amaçlı Fonlar
-Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları
-Gayrimenkul Yatırım Fonları
-Gayrimenkul Yatırım Ortakları
-Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları
Gayrimenkul Değerleme Şirketleri
Halka Açık Şirketler
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Şirketleri
Kredi Derecelendirme Şirketler
Yukarıda sıraladığımız Kurumların genel itibariyle yönetici kadroları ile sermaye piyasası lisanslarının ortaya koyduğu uzmanlığın uygulama olarak karşılığını bulduğu pozisyonlarında çalışmak isteyen adayların, kuruluşlarda yer alan görev ve pozisyonlar için edinmeleri zorunlu kılınmış sermaye piyasası lisanslarını bir arada incelemek için Tıklayınız!
Sermaye Piyasası Lisansları Kaç Yıl Geçerli?
Adayların sınavına girdikleri ve başarılı olarak almaya hak kazandıkları lisansları kullanabilmeleri için belirli bir süre kısıtı bulunmamaktadır. 2013 yılına dek puanların geçerliliği için belirli bir süre öngörülmüş durumdaydı. Ancak 2013 yılından sonra yapılan sınavların puanlarının silinmesi uygulaması kaldırılmıştır. Ancak adayların sınav notlarının üzerinden üç yıl ve daha fazla süre geçmesi halinde adayların puanlarının ve lisanslarının geçerliliğini sürdürebilmesi için, lisansları ile alakalı yenileme eğitimlerine katılım göstermeleri gerekmektedir.
Sermaye Piyasası Lisansları Nerede Kullanılır?
Sermaye piyasası lisansları temel olarak yukarıda saydığımız kuruluşların belirli pozisyonlarında görev almak için kullanılmaktadır. Bu lisanslar, direkt olarak bir pozisyon için personel alımı yapılacağı zaman başvuruda bulunacak olan adaylardan talep edilmektedir.
Ya da yine yukarıda saydığımız kuruluşlarda farklı pozisyonlarda görev yapan personelin terfi süreçlerinde de kullanılabilmektedir. Sermaye piyasası lisansı sahibi olmayı gerektiren bir üst pozisyona ya da bir idareci kadrosuna geçişte bu lisans edinilerek terfi almak mümkün olabilmektedir.
Yukarıda zorunlu olarak lisans edinmeyi gerektiren sermaye piyasası kuruluşlarının yanında, farklı kurum ve kuruluşlar bazı pozisyonlara daha kalifiye personel istihdam edebilmek için bu lisansları talep edebilmektedirler. Bunun yanında benzer koşullara sahip adaylar arasında lisans sahibi adaylar kuruluşlar için tercih sebebi olabilmektedir.
Bu yönden üniversitelerden mezun olan ya da mezun olmasına az süre kalan adayların, özel sektörde çalışmayı planlamaları durumunda kendilerini geliştirmek ve daha fazla imkana sahip olmak adına sermaye piyasası lisanslama sınavların hazırlık yapabilir ve lisansları edinebilirler. Adaylar öğrenciliklerinde lisanslama sınavların katılabilirler. Başarılı olmaları durumunda hak kazandıkları lisansı mezuniyet şartını yerine getirdiklerinde yani mezun olduklarında edinebileceklerdir.