SSL Nedir? Ne Demek? SSL Sorgulama Nasıl Yapılır?
SSL Nedir? Ne Demek? SSL Sorgulama Nasıl Yapılır? SSL Ne Demek? SSL Açılımı Nedir? SSL Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
Günümüzde internet hayatımızın bir parçası haline geldi. Okullar, evler, cafeler, parklar, şehir merkezleri, iş yerleri internet erişimi olmayan hiçbir yer kalmadı. Bu nedenle internetle ilgili her türlü kavram, işlem büyük ilgi odağı oluyor. Özellikle de yabancı kavramlar, kısaltmalar, ne oldukları bilinmediği için sık sık sorulara konu oluyor. Bunlardan biri de SSL kısaltmasıdır. İnternet ortamında çok karşılaşılan, kullanılan SSL kısaltmasının ne olduğu, ne anlama geldiği bilinmemektedir. Peki SSL Nedir? Ne demek? SSL açılımı nedir? SSL sorgulama nasıl ve nereden yapılır?
SSL Nedir? Ne Demek? SSL Açılımı Nedir?
SSL, Secure Socket Layer’ın kısaltmasıdır. Taşıma Katmanı Güvenliği anlamına gelmektedir. 1995 yılında ortaya çıkan ve hizmete sunulduğu andan itibaren büyük ilgi çeken uygulama hala aktif olarak kullanılır. Genellikle alışveriş sitelerinde kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Kişisel gizliliğin ve güvenliğin sağlanması, internet ağı üzerindeki bilgi alışverişi sırasında bilginin bir arada ve gizli şekilde şifrelenmiş biçimde işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Bir nevi güvenlik protokolüdür. SSL protokolü bütün internet sunucularında, tarayıcılarda desteklenen bir uygulamadır. Standart bir uygulama olan SSL, milyonlarca internet sitesinde güvenli veri iletişiminin gerçekleşmesi için kullanılır. Bunun için sunucu tarafında bir anahtar ve işlemci tarafında sertifikaya ihtiyaç duyulur.
SSL Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
SSL sorgulama işlemi için bazı araçlar kullanılmaktadır. CSR Decoder, Why No Pad Lock?, SSL shoper, Built With, Qalys SSL Labs gibi araçlar bunlara örnektir. Bu araçlar üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir. Bu araçlar sayesinde sorgulama yapacak sistenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığı, SSL tipi, kullanım süresinin dolup dolmadığı, güvenlik ve gizlilik düzeyi öğrenilebilir.
Ayrıca yalnızca internet kullanıcıları değil, internet sitesi sahipleri de SSL sertifikası aldıktan sonra sertifikanın aktiflik durumu, ne kadar süre sonra sertifika süresinin dolacağı, güvenlik durumunu tespit etmek için kullanılabilir.
SSL sertifikasının olduğu internet sitelerinin alan adı “https” ile başlamaktadır. Ayrıca internet sitesinin adresinin yazıldığı çubukta bir kilit işareti bulunur. Sorgulama yapılmadan önce bu küçük ayrıntılara dikkat etmek gerekir. En doğru yöntem ise SSL sorgulaması yapmaktır. Çünkü internette bilgi güvenliği her şey demektir.