kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tarih Nedir? Tarih Ne İşe Yarar? Hangi Bilim Dallarından Faydalanır?

​​​​​​​Tarih nedir, tarih hangi bilim dallarından faydalanır, tarih ne işe yarar, hangi amaçla faydalanılır gibi soruların cevaplarına yazımızı okuyarak erişebilirsiniz.

A+
A-

Yaşantımız boyunca tarihimizi merak ederiz. Eski savaşları, eskiden nasıl yaşanıldığını veya daha geçmiş zamanları yani milattan önceki çağları merak ederiz. Tarih bilimi bizlere bu soruları cevaplandıran bir bilim dalıdır. Biliyorsunuz ki ülkemizde çok uzak olmayan bir zamanda bulunan göbekli tepe bizlere tarihin bir hediyesidir. Göbekli tepeyi açıklamak için tarih ve arkeoloji bilimini kullanırız.

Tarih biliminin açıklanması öznel olmamalıdır, yani anlatılan şey nesnel olmalıdır. Her ne kadar bu zor olsa da tarih bir bilim dalı olarak nesnel olmayı gerektirmektedir.

TARİH NEDİR?

Tarih bilimini kısa bir şekilde izah etmek gerekirse; geçmişte yaşamış olan insan veya insan topluluklarının bütün faaliyetlerini yer ve zaman göstermek kaydıyla ve sebep – sonuç ilişkisi kurarak, belgeler ve bulguların ışığıyla inceleyen bir bilim dalıdır diyebiliriz. Tarih bilimi laboratuvar ortamında tekrarlanabilecek olaylar, olgular üzerinden gelişmediği için tarih biliminde deney ve gözlem yapmak olanaklı değildir.

Tarih bilimi dünya üzerinde bulunan neredeyse bütün canlı varlıklarla ve diğer bilim dallarıyla ilişkilidir. Örnek verecek olursak bunlar; fizik, coğrafya, astronomi vb. bilim dallarıdır.

Tarih biliminin başlangıcını tarihçiler yazının buluşuna dayandırır. Lakin tarih bütün zamanları kapsadığı için yazının buluşundan önce de tarih vardır. Ancak o zamanlarda yaşanan olayların yazılı kaynaklardan yoksun olması tarihsel araştırma yapmayı güçleştirdiği için böyle bir ayrıma gerek duyulmuştur.

TARİH NE İŞE YARAR?

Tarihin amacı geçmişi, insanoğlunun yaşadıklarını aydınlatmaktır. İnsanoğlu, her şeyi merak ettiği gibi, kendinden öncesini de merak eder, araştırır, tarih bilimi de insanların geçmişlerine ışık tutan bir bilim dalı olarak bu amaç doğrultusunda kullanılır. Yalnızca geçmişe değil tarih biliminin geleceğe de ışık tutma daha doğrusu gelecek üzerine varsayımlarda bulunmak amacıyla bilgi toplama ve yorumlama gibi bir misyonu da bulunmaktadır diyebiliriz. Tarih tekerrürden ibarettir sözü biraz da bununla ilişkilidir. Tarihte yaşanmış olayları doğru öğrenerek insanoğlu aynı hataları yapmamaya çalışmaktadır. Nedir

TARİHİN FAYDALANDIĞI BİLİM DALLARI NELERDİR?

Neredeyse her bilim dalında olduğu gibi tarih bilimi de diğer pek çok bilim dalı ile ilişki içerisindedir. Tarih biliminin ilişkili olduğu bilim dallarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Arkeoloji: Kazı bilimidir. Özellikle yazılı kaynakların kullanmadığı dönemlerin açıklanmasına yardımcı olur.

Antropoloji: İnsanları inceleyen bilim dalıdır.

Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların yani eski yazıların açıklanmasını sağlar.

Nümizmatik: Eski paraları inceler.

Heraldik: Eski zamanlarda kullanılan armaları, mühürleri inceleyen bilim dalıdır.

Epigrafi: Taş ve mermer üzerine yazılmış yazıları inceleyen bilim dalıdır.

Kronoloji: Tarihi olayları zaman sırasına koyarak inceleyen bilim dalıdır.

Etnografya: Toplumun örf ve adetlerini inceler.

Paleografya: Eski yazıları inceleyen bilim dalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.