Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Olur?
Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Olur? Sınav Zor Mu? Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Demek? Tek Ders Sınavına Kimler Girebilir? Tek Ders Sınavı Ne Zaman Olur? Ne Zaman Yapılır? Tek Ders Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır? Tek Ders Sınav Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır? Tek Ders Sınavı Zor Mu? Kolay Mı? Tek Ders Sınavı Geçme Notu Kaç? Kaç Puan Almak Gerekir?
Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Olur?
Tek ders sınavı hakkında aklınıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını sizler için derledik. Peki tek ders sınavı nedir, ne zaman ve nasıl olur gibi bir çok konu başlığını ele aldık. Sınava kimler girebilir birlikte bakalım…
Liseye geçiş sınavları, üniversiteye geçiş sınavları, ÖSYM sınavları, kurum sınavları, dil sınavları, KPSS derken pek çok kişi ömrü boyunca onlarca sınava giriyor. Birbirinden farklı isimlere sahip olan bu sınavlara farklı amaçlarla giriliyor. Dil sınavlarına yabancı dil bilgisi seviyesini ölçmek için girilirken, üniversitede girilen sınavlara da mezun olmak amacıyla giriliyor.
Üniversitede girilen sınavlara ise bütünleme sınavı ile tek ders sınavı örnek olarak gösterilebilir. Pek çok kişi üniversitede uygulanan sınavları vize ve final sınavlarından ibaret sanmaktadır. Ancak tek ders sınavı gibi başka sınavlar da vardır. Peki tek ders sınavı nedir? Ne demek? Üniversitede tek ders sınavına neden girilir? Tek ders sınavı ne zaman ve nasıl olur? Tek ders sınavı zor mu? Kolay mı?
Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Demek?
Üniversitede öğrenciler pek çok sınavla karşı karşıya gelmektedir. Mezun olma yolunda girilen geçilen bu aşamalardan biri olan tek ders sınavı öğrencinin gireceği son sınav olarak ifade edilebilir. Örneğin öğrenim süresini tamamlayan ancak 1 dersi geçemediği için mezun olamayan yani tek dersten başarısız olan bir öğrenci tek ders sınavına girme hakkını kullanmaktadır.
Tek Ders Sınavına Kimler Girebilir?
Her üniversite öğrencisi veya her üniversiteli bu sınava girememektedir. Yalnızca gereken şartları taşıyan adaylar girebilir. İşte sınava girmek için gereken şartlar;
Ders programındaki tüm dersleri alan, ikinci sınıfı tamamlayan ancak 1 dersten başarısız olan öğrenciler girebilir.
Tüm dersleri geçmesine rağmen okulu bitirmek için gereken 2.00 ortalamayı yakalamayan öğrenciler girebilir.
Mezun olmasına 1 ders engeli kalan öğrenci, mezun olmak için ortalamasını yükseltmesi gereken öğrenci tek ders sınavına girebilir.
Daha önce hiç almadığı bir ders için bu sınava girilemez. Ayrıca bu sınava girme hakkı yalnızca 1 kez kullanılabilir. Sınava girmek için GR, FF, DD, DC, BB, BA gibi herhangi bir notlu ders seçilebilir.
Tek Ders Sınavı Ne Zaman Olur? Ne Zaman Yapılır?
Bu sınavın yapılacağı net tarih belli olmasa da tarih aralığı bellidir. Söz konusu sınav her yıl güz veya bahar yarı yıl sonlarında fakülteler tarafından belirlenen tarihlerde gerçekleştirilir.
Sınav tarihi: Güz veya bahar yarıyıl sonu
Tek Ders Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?
Normal dönemdeki sınavlar nasıl uygulandıysa bu sınavı da böyle uygulanır. Örneğin söz konusu ders normal dönemde çoktan seçmeli, klasik veya sözlü olmak üzere hangi şekilde yapıldıysa tek ders sınavı da o şekilde yapılmaktadır. Ayrıca öğrencinin alacağı not, ders notu, harf notu tek sınav üzerinden değerlendirilir. İlgili dersin alındığı dönemdeki vize ve final notları, ödevler, projeler etkili değerlendirmede etkili değildir.
Tek Ders Sınav Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?
Sınava katılmak için başvuru yapmak isteyen, sınava girmek isteyen adayların öğrenci işlerine gidip bilgi alması gerekmektedir. Fakültenizdeki işleyiş, sınav hakkında bilgi almak için, başvuru süreçlerini öğrenmek için öğrenci işleri en doğru adrestir. Ancak genellikle yazılı dilekçe ile tek ders sınavına başvuru yapmanız gerekir. Bu dilekçe ile sınava girmek istediğiniz dersi belirtip sınava girmek istediğinizi yönetime bildirirsiniz.
Tek Ders Sınavı Zor Mu? Kolay Mı?
Bu soruya cevap vermek oldukça zordur. Okuduğunuz fakülte, bölüm ve derse göre zorluk seviyesi değişebilir. Ayrıca akademisyenlerin sınav yapma şekli, öğrencinin dersteki başarısı, sınavda sorumlu tutulan konulara göre zorluk seviyesinde değişir. Genellikle tek ders sınavı kolay bir sınav olarak bilinmemektedir. Ancak öğrencilerin zorlanmaması adına çok da zor yapılmamaktadır.
Tek Ders Sınavı Geçme Notu Kaç? Kaç Puan Almak Gerekir?
Bu sınavdan alınacak not dönem notu yerine geçer. Vize ve final notu değil yalnızca bu sınavdan alınan not geçerli olur. Sınavdan geçip geçmeyeceğiniz, dersten kalıp kalmayacağınız bu sınavdan alınacak nota bağlıdır. Bu noktada geçer notun kaç olduğu derse ve fakülteye bağlıdır. Örneğin derste, fakültede geçer not 70 ise bu dersten almanız gereken en az puan 70 olmaktadır.
Açıköğretim Fakültesinde (AÖF) tek ders sınavı yoktur. AÖF tek ders sınavı yerine üç ders sınavı yürürlüktedir. Bu nedenle AÖF öğrencilerinin bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir.
Sağol Yiğenim