Tüp bebek başvurusu öncesinde bilinmesi gerekenler…
Son yıllarda insanların yaşam tarzında ve çevre şartlarında değişiklikler olması nedeniyle infertilite ( çocuk sahibi olamama) yaygınlaşmıştır. Bu merkezlere başvurmadan önce bilinmesi gereken konularda bahsedeceğiz.
İnfertilite, dünya çapında, gelişmekte olan ülkelerde fazla görülmekle beraber, çiftlerin %30’unu etkilemektedir. İnfertilite depresyon, sosyal izolasyon, cinsel disfonksiyon ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olmaktadır. İnfertilitenin pek çok nedeni mevcut olup bu konu ile ilgilenen çok sayıda merkez bulunmaktadır. kamu haber
Evde Bebek Şekeri İşi Yaparak Para Kazanılır Mı? Ne Kadar Kazanılır?
İnfertilite ( Çocuk sahibi olamama-Kısırlık) nedir?
35 yaş altı kadınlarda 12 ay veya 35 yaş ve üzerinde 6 ay korunmasız ilişki sonrası gebe kalamayan çiftlerde detaylı değerlendirmeye rağmen bilinebilen bir neden bulunamadığında açıklanamayan infertilite adını veriyoruz. İnfertilite günümüz şartlarında da sık izlenen bir sağlık sorunu haline gelse de, üreme tıbbındaki gelişmeler daha fazla sayıda çifte teşhis ve tedavide yardım edebilir hale gelmektedir. Ancak doğru tanı, detaylı inceleme ve doğru gerekçelerle tedavi başarının en önemli unsurlarıdır.
Nedenleri nelerdir?
Nedenler kadın ve erkek arasında değişebilmektedir
- Erkek faktörü (cinsel fonksiyon bozuklukları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bozukluklar, inmemiş testis, sonradan olan testis harabiyeti)
- Kadın faktörü( yumurtlama bozuklukları, üreme kanallarının kapalı veya hasarlı olması, rahim ağzı sorunları)
- Sebebi açıklanamayan
Tıbbi açıdan ne zaman araştırılmalıdır?
Yukarıdaki tanımlamaya ek olarak, kadın yaşı ≥35 veya çiftlerden birinde infertilite için risk faktörü varsa daha erken yapılmalıdır. Risk faktörleri çok çeşitlidir. En önemli risklerden biri yaştır. Yaş artışı ile infertilite oranı ciddi şekilde artmaktadır. Bir diğer neden hormonal bozukluklardır. Kadınlarda özellikle üreme organları ile ilişkili enfeskiyonlar, akut apandisit nedeniyle geçirilen operasyonlar ya da düzensiz kanamaya neden olan endometriozis adlı hastalık da risk faktörü olarak adlandırılır.
Araştırma amacıyla yapılan tetkikler:
- Spermin incelenmesi; sperm kalitesi, sayısı ve hareketlilik durumu değerlendirilir.
- Kan tahlilleri; Çoğunlukla hormon düzeyleri değerlendirilir.
- Rahim filmi ya da ultrason eşliğinde rahim filmi ile değerlendirilebilir.
- Histeroskopi ve laparoskopi ileri tetkikleri olup yukarıdaki tetkikler ile tanı konulamazsa gündeme gelebilir.
Tetkikler sonrasında infertiliteye neden olan duruma uygun olarak tedavi önerileri verilir. En başta genel tedavi yaklaşımı olarak ,yaşam tarzı değişiklikleri ve cinsel ilişki alışkanlıklarının değiştirilmesi önerilir.
Yaşam stilinde değişiklikler
- Kadın için BKİ 20 -27 kg/m2 aralığında olmalı,
- Kafein alımı günlük 250 mg altında (2 fincan),
- Alkol tüketimi, haftada 4 kadeh altında tutulmalı
Bazı çalışmalar İnfertilitesi olan bireylerin, bekleme durumunda %3′ ünde gebelik durumunun geliştiği gösterilmiştir. Bekleme seçeneği çocuk sahibi olamama süresi daha kısa 32 yaş altı kadınlarda önerilmekte ve gebelikle sonuçlanmazsa 6 ay dan daha uzun süreler önerilmemektedir.
Tedavi seçenekleri:
- Yumurtlatma
- Aşılama
- Tüp bebek
- Mikroenjeksiyon
Yumurtlama tedavisi
Klomifen tedavisi olarak geçer.Kadınlarda yumurtlamayı sağlayan FSH hormonunun salgılanmasını arttırarak yumurta sayısını ve kalitesini arttırmayı hedefler. Yaklaşık 6 ay süren tedavide, kadınların %80’i yumurtlamanın düzenine kavuşur.
Aşılama
En yaygın tedavidir. Sperm sayısı ve hareketliliği normal ve normalin altında olan hastalara uygulanır.Uygulamanın yapılacağı gün erkekten alınan meni gerekli incelemelerden sonra,özel yöntemlerle yıkanarak zenginleştirilir anne adayının rahmine verilir. Düzenli adet gören, tüpleri açık olan, endometriozis hastalığı olmayan, 35 yaşın altındaki kadınlara uygulanabilir.
Tüp Bebek
Tüp bebek tedavisinde kadınlar için yaş sınırı 43’tür. Erkeklerde yaş sınırı yoktur. Tüp bebek tedavisi, yumurtalıkları uyarılan kadından toplanan yumurtaların vücut dışında erkeğin spermleriyle bir araya getirilmesiyle elde edilen embriyoların 48 saat ile 120 saat sonra tekrar kendi rahmine transfer edilmesini sağlayan tedavi sürecini ifade eder. Spermi hiç olmayan, yumurtalıktan alınan parçada da sperm bulunmayan erkeklere ve yumurtlaması durmuş, menopoza girmiş, rahmi alınmış kadınlara tüp bebek yöntemi uygulanmaz.
Mikroenjeksiyon
Mikroenjeksiyon yöntemi, şiddetli erkek kısırlıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Mikroenjeksiyon yönteminin uygulanması için, menide bulunan en kaliteli sperm tercih edilir. Sperm hücresinin hareketsizleştirilen kuyruğu çok duyarlı mikroskopik enjektörler yardımı ile alınır. Alınan sperm enjektör aracılığı ile yumurta hücresinin içine konur. Mikroenjeksiyon yönteminin maliyeti, tüp bebek merkezlerine veya uygulanan kliniklere göre değişse de klasik tüp bebek yönteminin maliyetlerinden genel olarak çok da farklı değildir.
Son dönemlerde Alternatif Tıp denemeleri nelerdir?
Son yıllarda hem infertilite hastaları hem de hekimler tarafından, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kullanımı artmaktadır. Çok güncel bir sorun olan ve sürekli yenilikler getirilen infertilite tedavisinde, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları kaçınılmazdır.
Bunlar;
- Akupunktur
- Vitamin ve mineraller,
- Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri,
- Homeopati,
- Zihin-beden-enerji tıbbı,
- Yoga,
- Aromaterapi
- Psikoterapi
Tercih edilen yöntemler yaşanılan ülkelere ve kültürlere göre değişmekle beraber işe yaradığına dair kesin kanıtlar bulunmamaktadır.
Çocuk ve Bebek Bakıcı Ücretleri 2023 Ne Kadar?
Tüp bebek işlemleri kaç gün sürer?
Adetin 2.veya 3.günü başlanan tedavi yaklaşık 16 – 17 gün sonra bitmektedir. Embriyo transferi sonrası 10-12 gün beklenerek kanda gebelik testi bakılır.
Çevremde varikosel ameliyatı olan hiç bir arkadaşım in çocuk sahibi olduğunu görmedim .Tüp bebek tedavisi ile bir kısmı sonuç aldı.İnşallah herkes hayırlı evlatlara sahip olur.