Türk Daması Nasıl Oynanır? Türk Daması Kuralları Nelerdir?
Türk daması nedir, dama kuralları nelerdir, dama oyununun oynanışı nasıldır, Türk daması nasıl oynanır gibi soruların cevaplarına yazımızdan erişebilirsiniz.
Okey oyunları ve türevi oyunlar, iskambil oyunları, tavla oyunları gibi oyunlar yüzyıllardır insanların hoş vakit geçirmesine yardımcı olmuşlardır. Biz sizlere bu tarz oyunların kurallarını izah eden, nasıl oynandığını anlatan yazılar hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda dama oyunu hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Özellikle belirtelim damanın bir çok türü bulunmaktadır yazımızda türk daması olarak bilinen klasik dama oyunu hakkında bilgiler vereceğiz.
TÜRK DAMASI NEDİR? TÜRK DAMASI NASIL OYNANIR?
Türk daması pek çok farklı modeli olan dama oyunun Türk tipi oynanan modelidir. Taşlar ile oynanan bu oyunda amaç karşı tarafın tüm taşlarını (oyun başı kuralına bağlı olarak son veya son iki taşına kadar) bitirip oyunu kazanmaktır.
64 kareden oluşan ve kare biçiminde yani 8×8 bir tahta üzerinde (genellikle tavla tahtasının arkasında), 16 beyaz 16 siyah taş (bunlarda genellikle tavla taşları olur) ile oynanan bir oyundur türk daması. Türk damasında taşlar ileri, sağa ve sola tek kare gidebilir fakat taşlar ile çapraz ya da geri gitmek mümkün değildir.
Taşlar tahtaya her iki tarafında önündeki ilk sıra boş bırakılacak şekilde dizilir. Oyunun içindeki amaçlardan biri de klasik taşları rakibin önündeki o boş sıraya götürerek dama yapmaktır. Dama olan taş geriye hareket kabiliyeti de kazanır ve tek kare oynamak zorunluluğu ortadan kalkar. Bu noktada dama oynanışını daha detaylı anlatmak için kuralları vermek faydalı olacaktır.
DAMA NASIL OYNANIR? TÜRK DAMASI KURALLARI NELERDİR?
Dama kuralları oyuncuların kendi aralarında anlaşmasına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Dama da amaç rakibin tüm taşlarını almaktır ve rakibin taşı üstünden geçilerek alınmaktadır. Buradan hareketle kuralları sıralamak gerekirse:
- Yukarıda söylediğimiz gibi her oyuncunun 16 taşı vardır ve taşlar 64 karelik tahtaya önlerindeki ilk sıra boş bırakılacak şekilde dizilir ve genellikle ilk olarak beyaz taşlara sahip oyuncu oyuna başlar.
- Oyuncular ileri, sağa ve sola bir kare gitme hakkına sahiptir ve bu durum rakibin taşını yeme anları dışında dama dışındaki tüm taşlar için geçerlidir.
- Damada rakibin taşını yemek için rakibin taşının önündeki, sağındaki veya solundaki karede ve hamle yapılacak yönde rakibinin taşının arkasındaki karenin de boş olması gerekmektedir.
- Normalde her taşın bir hamle yapma şansı vardır ama rakibin taşını yeme noktasında dama olmayan bir taş ile geriye gitmeden yukarıdaki gibi yeme şansı olan tüm taşları aynı anda yiyebilir.
- Yemek mecburi kuralı genellikle geçerli bir kuraldır fakat oyuncular oyun başında bunun olup olmayacağını söyleyerek oyuna başlayabilirler. Bu kural var ise oyuncu önünde, sağında ya da solunda yeme şansı olan taş varsa ona yiyecek hamle yapmak zorundadır yani başka bir taşı hareket ettiremez. Sıralı yeme için de bu geçerlidir.
- Dama olan taşın sınırlandırılması da yine oyun başında yapılabilir fakat genellikle damanın ileri, geri, sağa ve sola herhangi bir kare sınırı olmadan gitme şansı vardır. Sadece bir küçük kural olarak taş yeme işlemini rakibin taşını yedikten sonra hemen arkasındaki kareye inmek zorunda mı ya da yiyip üç kare beş kare ileri gidebilir mi şeklinde açıklığa kavuşturmak yerinde olacaktır. Yine normal şartlarda dama bir taşı yiyorsa hemen sonrasındaki kareye konulmalıdır ama konulduğu karenin menzilinde de yiyebileceği taş varsa oradan da hamle yapma şansına sahiptir.
- Oyunun bitişi ile ilgili kuralları da yine oyuncular oyuna başlamadan belirleyebilmektedirler. Tek taş kalınca kaybetmek, iki taş kalınca kaybetmek veya tüm taşların bitmesi gerekli gibi kuralları koyabilirler. Yine normal şartlar altında bir oyuncunun son kalan üç taşı nerede olursa olsun dama olmaktadır.
TÜRK DAMASI HESAPLAMA YA DA GALİBİYET NASIL BELİRLENİR?
Türk damasında puanlamadan ziyade galibiyet vardır ve bu da yukarıda dediğimiz gibi birkaç biçimde gerçekleşebilmektedir. Bunlardan biri rakibin tüm taşları bitince galibiyet, bir diğeri tek taş kalınca rakibin yenik sayılması veya iki taş kalınca yenik sayılması. Bu durumu oyun başında belirlemek yukarıda da dediğimiz gibi uygun olacaktır.
Türk daması veya başka oyun kuralları ile ilgili aklınıza takılan konuları yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek yazmaya çalışırız.
Dama oynarken taş geriye oynayarak rakibin taşı yutulabilirmi?