Türkiye'de Neden Mühendislik Bölümleri Tercih Edilmiyor?
Türkiye'de Neden Mühendislik Bölümleri Tercih Edilmiyor? 2020 YKS yerleştirme sonuçlarına göre neden 21 mühendislik bölümü boş kaldı? Neden öğrenciler mühendislik bölümlerinde okumuyor? Mezun mühendisler neden işsiz?
Siri, yapay zeka, bulut teknolojisi, uzay teknolojileri, Mars’a gitme hayali ve daha nice gelişme bize dünyanın değiştiğini gösteriyor. Matematik, mühendislik, fen bilimlerinin insanlığın geleceğini nasıl değiştirdiğini görmemek için kör olmak gerekiyor. Bu alanlarda atılacak her adım toplumu, sosyal hayatı, kültürü, aileyi, siyaseti değiştirecek.
Dünyada büyük değişimler, önemli gelişmeler yaşanırken Türkiye’nin ne durumda olduğunu da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu kapsamda 2020’nin yaz aylarında üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre tam 21 mühendislik bölümü sıfır çekti. Yani 21 mühendislik bölümüne yerleşen kimse olmadı. Bu bölümlere jeofizik, çevre, kimya, jeoloji, inşaat, makine, elektrik-elektronik ve gıda mühendisliği bölümleri örnek olarak gösterilebilir.
21 Mühendislik Bölümü Neden Boş Kaldı?
Peki neden bu 21 bölüm boş kaldı? Bu sorunun 2 temel cevabı var gibi görünüyor. Biri baraj puanları diğeri ise işsizlik kaygısı. Mühendislik bölümlerini seçebilmek için adayların geçmesi gereken 300 bin barajı bulunuyor. Bu barajı geçemeyen adayların sayısı binlerle ifade ediliyor. Başka bir ifadeyle binlerce öğrenci Matematik çözemiyor. Türkiye’de matematik öğretimi, eğitimi sınıfta kalıyor.
Ülkenin matematik karnesine bakmak için istatistik biliminden faydalanmak gerek. 2020 yılında YKS net ortalamaları 40 soruluk temel matematik testinde 5, fen bilimleri 2.6. Daha fazla söze gerek var mı? İki alanda ortalama 10 net bile etmiyor. Duruma sadece öğrenciler üzerinden değil öğretmenler üzerinden de bakabiliriz. 2019 ÖABT’de öğretmen adaylarının net ortalamaları da bir hayli ilgi çekici. Matematik öğretmen adaylarının 75 soruda ortalaması 24, fizik öğretmenlerinin 32, kimya öğretmenlerinin 28, biyoloji öğretmenlerinin ise 25. Durum sizce de vahim değil mi?
21 mühendislik bölümünün boş kalmasının bir diğer sebebi ise işsizlik korkusu… Türkiye, Avrupa’da %33.6 ile üniversite mezunu işsizlikte üçüncü sıranın sahibi. Üstelik mühendislik bölümlerinden mezun olan binlerce kişi iş bulamıyor. Türkiye her ne kadar inşaat sektörünün üzerinden büyüme hacmi sağlasa da personel havuzu bir hayli geniş. İnşaat mühendisleri yıllarca iş arayabiliyor. Düşük ücret gerçeği de ayrı bir konu.
Sıfır çeken mühendislik bölümleri ve kontenjanları:
1- Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 25
2- Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 20
3- Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 15
4- Kilis 7 Aralık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 20
5- Kafkas Üniversitesi Gıda Mühendisliği: 20
6- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Gıda Mühendisliği: 20
7- Bartın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40
8- Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40
9- Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği: 40
10- Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15
11- Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15
12- Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15
13- Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği: 15
14- Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 20
15- Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 10
16- Süleyman Demirel Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği: 20
17- Çankırı Karatekin Üniversitesi Kimya Mühendisliği: 20
18- Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği: 25
19- Kafkas Üniversitesi Makine Mühendisliği: 25
20- Munzur Üniversitesi Makine Mühendisliği: 20
21- Afyon Kocatepe Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği: 20