TYT Nedir? Temel Yeterlilik Testi Hakkında Genel Bilgiler
TYT nedir, TYT’nin açılımı nedir, temel yeterlilik testi hangi ders ve konulardan oluşur, TYT kaç soru ve kaç dakika, temel yeterlilik testine kimler girebilir ve TYT geçerlilik süresi kaç yıldır gibi TYT hakkındaki genel bilgilere dair soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Üniversite okumak neredeyse tüm herkesin hedefi, hayalidir. Bu hayale ulaşabilmek için Türkiye’de var olan eğitim sistemine göre bazı basamaklardan geçmek gerekmektedir ve bu basamaklardan bir tanesi de YKS’dir. YKS’nin içinde de bazı test grupları bulunmaktadır. Biz bu yazımızda bunlardan biri olan ve ilk oturum adını taşıyan TYT hakkında akla takılan sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
TEMEL YETERLİLİK TESTİ NEDİR? TYT AÇILIMI NEDİR?
TYT başlıkta da verdiğimiz üzere temel yeterlilik testinin kısaltmasıdır. Peki bu test nedir ve ne işe yaramaktadır?
Temel yeterlilik testi YKS adını taşıyan ve ÖSYM tarafından yürütülmesi yapılan üniversiteye giriş sınavının ilk oturumudur. Adaylar bu testi çözerek puanlarının hesaplanmasını sağlarlar.
YKS’de toplamda 5 adet puan türü bulunmaktadır. Bunlar; TYT puan türü, YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü, YKS Sayısal (SAY) puan türü, YKS Sözel (SÖZ) puan türü ve YKS Dil (DİL) puan türü olarak karşımıza çıkmaktadır. TYT’ye girerek adaylar bu puan türlerini alırken bir takım yüzdeler devreye girmektedir. Aday isterse sadece birinci oturum olan TYT’ye girerek TYT puan türünü alır ve 2 yıllık önlisans programlarını bu puan türü ile tercih etme hakkını elde eder veya AYT ve YDT adını taşıyan ikinci oturum sınavlara girerek TYT’nin %40 ilgili AYT’lerin %60’ı ile ilgili puan türünü hesaplatır ve 4 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkını elde eder. Tercih hakkı elde etmek önemlidir fakat adayın bir bölüme yerleşebilmesi için yeterli puanı alması gerekmektedir. Yeterli puanlara dair bilgi almak için:
► 4 YILLIK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI
► 2 YILLIK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİNİN 2019 TABAN PUANLARI
TYT’YE KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLİR?
Temel yeterlilik testine lise ve dengi okul mezunu veya lise ve dengi okulların son sınıfında okuyan her birey başvuru yapabilir ve sınava girme hakkına sahip olabilir. Sınava başvuruda istisna bazı durumlar dışında bu dediğimiz şart harici bir koşul bulunmamaktadır diyebiliriz. Zaten daha detaylı bilgi almak için yazının sonunda vereceğimiz kılavuzu da inceleyebilirsiniz.
TYT KAÇ SORU OLARAK BELİRLENMİŞTİR VE TEMEL YETERLİLİK TESTİ KAÇ DAKİKADIR?
TYT biraz önce de belirttiğimiz gibi yükseköğretim kurumları sınavının (YKS) birinci oturumudur. Bu oturumda toplamda 120 soru sorulmaktadır ve bu 120 sorunun çözümü için adaylara 135 dakika süre verilmektedir. Bunlara ek olarak diğer testlere dair bilgi almak için:
► YKS NEDİR? YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
► AYT NEDİR? ALAN YETERLİLİK TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
► YDT NEDİR? YABANCI DİL TESTİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
TYT HANGİ DERSLERDEN OLUŞMAKTADIR? HANGİ DERS HANGİ KAPSAMDA ADAYLARIN KARŞISINA ÇIKMAKTADIR?
120 soruluk temel yeterlilik testinin derslere göre dağılımı şu şekilde olmaktadır:
40 Soruluk Kısım Türkçe Testi
20 Soruluk Kısım Sosyal Bilimler Testi
40 Soruluk Kısım Temel Matematik Testi
20 Soruluk Kısım Fen Bilimleri Testi
Bu dağılımın daha kapsamlısı aşağıda verdiğimiz görselde bulunmaktadır. Buna ek olarak hangi testin hangi yüzde oranında etki ettiği de yine aşağıdaki görselde mevcuttur.
TYT GEÇERLİLİK SÜRESİ KAÇ YIL?
TYT geçerlilik süresi iki (2) yıl olarak belirlenmiştir fakat bunun için bir şart bulunmaktadır. Bir adayın puanını iki yıl kullanabilmesi için en az 200 puan almış olması gerekmektedir.
Bu konuların hepsi ve başka konular hakkında daha fazla bilgi almak için:
► YKS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Başvuru şartları, sınava dair genel mevzular ve diğer konularda daha kapsamlı bilgi almak için:
► 2019 YKS KILAVUZU
Bunlara ek olarak hala tercihler, sınav sistemi, bölümler gibi konularda da aklınıza takılanlar varsa sizleri forum sayfalarımıza bekliyoruz. Forum için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
► 2019 PUAN HESAPLAMA ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ