Üniversitede Derslerin Çakışması Nedir? Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir?
Üniversitede Derslerin Çakışması Nedir? Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir? Üniversitede Derslerin Çakışması Nedir? Ne Demek? Üniversitede Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir? Çakışan Dersler Nasıl Alınır? Dersler Çakışınca Ne Yapılmalı?
Yeni tip Koronavirüs salgını gölgesinde 2019-2020 eğitim öğretim dönemi tamamlandı. 2020-2021 eğitim öğretim dönemi içinde tüm hazırlıklar tamamlandı. YKS sonuçları açıklandı, tercih sonuçları açıklandı, üniversite kayıt işlemleri tamamlanıyor. Bunlardan sonra sıra ders kayıt işlemine geliyor. Ders kayıtları ise öğrencileri en çok yoran dönemlerden biri. Çünkü özellikle de alttan dersi olan öğrenciler ders programlarına baktıklarında bazı derslerin çakıştığını görüyor. Bu durumu nasıl çözeceğini bilemeyenlerse internette araştırma yapıyor. www.tercihiniyap.net ailesi olarak üniversitede derslerin çakışması hakkında her türlü soruya cevap hazırladık.
Üniversitede Derslerin Çakışması Nedir? Ne Demek?
Fakülte, enstitü, yüksek okul, üniversite kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra ders kayıt süreci başlar. Üniversiteye kayıt olan 1. sınıf öğrenciler alttan dersleri olmadığı için yeni derslerini alır ve dersleri çakışmaz. Bu sorun genelde üst sınıfların başına gelir. Çünkü alttan kalan dersler ile yeni dönemde alınacak dersler aynı saatlere denk gelebilir. Bu durumda dersler çakışır ve öğrenci iki derse birden girmeyeceğini fark eder. İşte bu durum pek çok öğrencinin başına gelmektedir. Örneğin Pazartesi saat 14.00’de Siyasi Tarih adlı geçen seneden alan dersiniz var. Ancak yeni dönemde de aynı gün ve saatte Roma Tarihi dersiniz de bulunuyor. Bu durumda iki dersten birini tercih etmeniz gerekebilir. Alttan alınan derslerde devamsızlık zorunlu olmadığı için öğrenciler yeni derslerine girmeyi tercih eder.
Üniversitede Çakışan Dersler Nasıl Düzeltilir?
Böyle bir sorun yaşandığında çözülebilir mi yoksa çözülemez mi tam olarak söylemek zordur. Öncelikle genelde üniversiteye yeni başlayan öğrenciler yani 1. sınıflarda ders çakışması sorunu genelde gözükmez. Çünkü yeni başladıkları için alttan dersleri yoktur. Bu nedenle eğer böyle bir sorun yaşanırsa öğrencilerin öğrenci işlerine başvurmaları gerekir. Sistemsel veya teknik bir sorun varsa bu şekilde çözülür. Üst sınıflarda, alttan dersi olanlarda bu durum yaşanırsa öncelikle derslerin çakışmaması için ne yapılacağına bakılmalıdır. Çünkü bazı dersler haftada 2 gün farklı hocalar tarafından verilebilir. Bu durumda diğer dersi seçerek çakışma sorununu engelleyebilirsiniz. Sonuçta hocadan ziyade dersi kurtarmak daha önemli olur.
Çakışan Dersler Nasıl Alınır? Dersler Çakışınca Ne Yapılmalı?
Yapabileceğiniz bazı hamleleri, işe yarayabilecek bazı çözüm önerilerini yukarıda anlattık. Bunların dışında yapabileceğiniz pek bir şey bulunmamaktadır. Burada karşınıza çıkan son seçenek alttan aldığınız ve çakışan derse girmemeyi tercih etmenizdir. Bu sadece dersler çakışsa bile sizi etkilemez. Geçen sene alttan aldığınız dersin sadece sınavlarına girersiniz. Çünkü genelde alttan alınan derslerde devam zorunluluğu bulunmaz. Başka bir ifadeyle derslere girmezseniz başınıza bir iş gelmez.