Uygulamalı Rusça ve Çevirmenlik Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?
Dikey geçiş sınavı ile uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü mezunları hangi bölümlere girebilir, 2 yıllık bölüm mezunları 4 yıllık bölümlere nasıl geçebilir, uygulamalı rusça ve çevirmenlik dgs bölümleri nelerdir, uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunları DGS’ye girdikten sonra tercih hakkı bulunan bölümleri nasıl tercih edebilirler, 2 yıllık uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü mezunları hangi 4 yıllık bölümlere DGS ile geçiş yapabilmektedir gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
Dikey geçiş sınavı olan DGS 2 yıllık bölümden mezun olan adayların 4 yıllık bölümlere geçiş yapmasını sağlayan bir sınavdır. ÖSYM tarafından hazırlanan bu sınava giren adaylar DGS puan türlerinden tercih edecekleri bölümü ilgilendiren puan türünden yeterli puanı elde etmeye çalışırlar.
YKS’ye girerek 2 yıllık bölüm tercih edecek adaylar ve 2 yıllık bölüm mezunu bireyler için yol göstermesi maksadıyla hangi bölümden mezun olununca hangi bölümlere geçiş hakkının olduğunu gösteren yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazıda da 2 yıllık uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü mezunlarının hangi 4 yıllık bölümlere geçiş hakkının bulunduğunu ve bunun için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini izah etmeye çalıştık.
UYGULAMALI RUSÇA VE ÇEVİRMENLİK MEZUNLARI HANGİ BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPABİLİR, UYGULAMALI RUSÇA VE ÇEVİRMENLİK DGS BÖLÜMLERİ NELERDİR?
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi 2 yıllık bölüm mezunu adaylar 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmak içim DGS’ye girer ve DGS puan türlerinden puan alarak mezun oldukları bölümün izin verdiği bölümleri tercih ederler, uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunları da bunu yapmak istediklerinde geçiş yapabilecekleri bazı bölümler vardır. Uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunlarının geçiş yapabileceği uygulamalı rusça ve çevirmenlik DGS bölümleri şunlardır.
- Mütercim-Tercümanlık (Rusça)
- Rus Dili ve Edebiyatı
Bu örgün eğitim programları dışında uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü mezunları Atatürk, Anadolu ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim programlarına geçiş de yapabilme hakkına sahiptirler. Uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunlarının geçiş yapabileceği DGS bölümleri de şunlardır.
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Uluslararası İlişkiler
- Maliye
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Konaklama İşletmeciliği
- İşletme
Uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümünden mezun olan bireyler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve bölümlere yerleşebilmek için de adayların yeterli puan almak ve bazen başka şartları da yerine getirmesi de beklenmektedir.
UYGULAMALI RUSÇA VE ÇEVİRMENLİK MEZUNLARI DGS İLE GEÇİŞ HAKLARI OLAN BÖLÜMLERİ NASIL TERCİH EDEBİLİR?
Uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü mezunu bir adayın listede yer verdiğimiz bölümleri tercih edebilmesi için eğer herhangi bir özel koşul ve açıklama bulunmuyorsa tercih edecekleri bölüme yetecek puanı elde etmiş olmaları yeterli olacaktır. Burada puan konusunu aydınlatmak gerekirse DGS’de 3 puan türü bulunmaktadır ve bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türleridir ve uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunları girmeyi düşündükleri bölüm hangi puan türünden tercih edilebiliyorsa o puan türünden yeterli puanı almalıdır. Yetecek puanları öğrenmek için de sitemizde yer alan atama butonunu kullanarak DGS taban puanları yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunlarının girebileceği bölümlerin tercih edilebildiği DGS puan türlerini de listelemek gerekirse aşağıdaki gibidir:
- Mütercim-Tercümanlık (Rusça) –> Sözel, SÖZ Puan Türü
- Rus Dili ve Edebiyatı –> Sözel, SÖZ Puan Türü
Açıköğretim Fakültelerinde Okutulan Bölümlerin Puan Türleri Şu Şekildedir:
- Konaklama İşletmeciliği –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Uluslararası İlişkiler –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- İşletme –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> SÖZ, Sözel Puan Türü
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım –> SÖZ, Sözel Puan Türü
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- İktisat –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Maliye –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Kamu Yönetimi –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
Puan dışında uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunlarının girebileceği bölümlerde bir şart, özel koşul veya açıklama bulunuyor ise onunla ilgili dosyaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
► DİKEY GEÇİŞ SINAVIYLA GİRİLEBİLECEK BÖLÜMLERİN ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALARI
* Uygulamalı rusça ve çevirmenlik dışında bulunan önlisans programı mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlerin listesine de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
► DİKEY GEÇİŞ SINAVI İLE GEÇİŞ YAPILAN BÖLÜMLERİN LİSTESİ
Uygulamalı rusça ve çevirmenlik bölümü ve iş olanakları, dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından hazırlanan YKS, KPSS, YDS gibi ortak merkezi sınavlar hakkında sorular sormak, eğitim ve kariyer planlamanız konusunda destek almak için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
** Yukarıda yer alan bilgiler ve uygulamalı rusça ve çevirmenlik mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin hazırladığı DGS tercih kılavuzlardan ve ÖSYM’ye ait web sitesinden alınmıştır. Yapılacak bir değişiklikte ÖSYM tarafından yapılacak son duyuru esas olacaktır ve bu yüzden ÖSYM’nin resmi internet sitesini zaman zaman ziyaret etmek sizin için faydalı olacaktır.